Meksikolaiset tacot ovat täydellistä viikonloppuruokaa

Meksikolainen ruoka on nyt supertrendikästä, ja herkulliset tacot on helppo valmistaa myös kotona. Valitse mieleisesi täyte kala-, kasvis- ja lihavaihtoehdoista, sekoita kyytipojaksi olutpohjainen michelada-drinkki ja nauti aidoista meksikolaisista mauista vaikkapa ulkona sään niin salliessa.

Artekin vihreä Rivi-kangas
Tostadojen kylkeen valmistettava tomaattisalsa on oivallinen lisuke myös tortillalastuille. Vihreä pöytäliina on Artekin pinnoitettua Rivi-kangasta, ja turkoosi Rainbow-lautanen on Hayn mallistosta.

SUURESTA SUOSIOSTA NAUTTIVA tex-mex-ruoka antaa sijaa nyt aidolle meksikolaiselle keittiölle, jonka ruoat ja raaka-aineet vilisevät niin ravintoloiden listoilla kuin sosiaalisessa mediassakin .

Meksikolainen ruoka on laaja käsite, ja sen maailmanlaajuisesti tunnetuin ruoka taco on vain pieni osa sikäläistä ruokakulttuuria. Tacojen raaka-aineet vaihtelevat laajasti eri alueilla, kaupungeissa ja kylissä. Osassa Meksikoa esimerkiksi suositaan maissitortilloja, osassa taas vehnästä valmistettuja. Toisin kuin amerikkalaisvaikutteiseen tex-mexiin kuuluvat kovakuoriset tacot, meksikolaiset tacot koostuvat pienistä, pehmeistä tortillaletuista.

Näihin resepteihin sopivat hyvin kaupan pienet pehmeät tortillaletut, mutta voit myös valmistaa omasi itse vehnästä tai masa harina -maissijauhoista. Kastikkeita ja lisukkeita voi vaihdella mainiosti reseptien kesken: esimerkiksi retiisi-pico maistuu myös kalatacojen kanssa ja chipotle-majoneesi kruunaa perunatostadat. Yhdestä taco-reseptistä riittää neljälle pieneen nälkään. Tacoja ei kuulu täyttää niin, että tortillalettua ei näy täytteiden alta. Maltillinen täytemäärä takaa sen, että ruoka päätyy suuhun eikä syliin.

Vaidava Ceramicsin Earth-kulho
Grillissä paahdetut tomaatit, sipulit ja jalopenot antavat salsalle mukavaa savun makua. Pääsiäiskoira-maljakko on Artekin, Gaissa-olutlasi Iittalan, Craft-mortteli Normann Copenhagenin, ja Earth-kulho Vaidava Ceramicsin.

Kalatacot (tacos de pescado) ovat peräisin Meksikon pohjoisimmasta osavaltiosta, Baja Californiasta. Ne koostuvat tavallisesti grillatusta tai paistetusta kalasta, kaalista ja pico de gallo -salsasta. Kala on resepteissä usein leivitetty ja paistettu, mutta sellaisenaan paistetun tai grillatun kalan maku nousee esille parhaiten. Voit käyttää reseptissä mitä tahansa valkolihaista kalaa – kysy kaupan kalatiskillä mikä on tuoreinta.

Tacojen kastikkeita ja lisukkeita voi vaihdella mainiosti reseptien kesken.

Carne asada tarkoittaa kahta eri asiaa. Se on termi grillatulle naudanlihalle, mutta se voi myös tarkoittaa itse grillausta, jolloin perhe ja ystävät kokoontuvat syömään yhdessä. Lihana kannattaa käyttää palaa, jossa on rasvaa, jotta se pysyy mehevänä: entrecote on helposti löydettävä raaka-aine, joka ei kuivu paistaessa. Voit paistaa lihan joko grillissä tai valurautapannulla liedellä.

Vaidava Ceramicsin Earth-kulhoja
Carne asada -tacot tarjoillaan helpon chipotle-majoneesin ja retiiseistä valmistettavan pico de gallon kera. Kolmen kulhon setti on Vaidava Ceramicsin Earth-sarjaa ja Mono-lasilusikat Hayn.

Peruna on vaatimaton raaka-aine, mutta kun se paahdetaan mausteiden kanssa uunissa, kruunataan sulavalla juustolla ja kasataan kuumana rapsakalle tortillalle kananmunan kanssa, voidaan jo puhua aikamoisesta herkusta. Tostadan kanssa tarjotaan paahdettua tomaattisalsaa. Kun paahdat tomaatit hiiligrillissä, saat niihin savun makua, mikä tekee salsasta erityisen hyvää. Salsa on herkullista tarjottuna myös sellaisenaan oluen ja tortillalastujen kanssa.

Tacojen pariksi sopii meksikolainen drinkki michelada. Michelada on kuin taco: pääraaka-aineena voidaan pitää olutta, mutta kaikki muu vaihtelee alueittain ja mieltymysten mukaan. Oluen lisäksi lasiin lisätään usein limeä ja tomaattimehua, mutta drinkki voi sisältää myös erilaisia maustekastikkeita, chilikastikkeita tai clamato-mehua, jossa maistuvat tomaatti ja simpukat. Drinkki viimeistellään suolareunuksella, ja sen voi nauttia jäillä tai hyvin viilennettynä.

Taco-reseptit:

Iittalan Essence-lautanen
Paistettu kala ja varhaiskaalislaw ovat mitä herkullisimpia taco-täytteitä. Fein-salaattiottimet ja myös tarjoilualustaksi sopiva Chess-leikkuulauta ovat Ferm Livingin mallistosta. Soikea Essence-lautanen on Iittalan kevään 2021 uutuus, ja KO-lautasta valmistaa japanilainen Iwatemo.

Kalatacot

Ainekset (6–8 kpl):
500 g siikaa tai kuhaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä + 1 rkl voita
1/2 limen mehu
pieniä tortillalettuja (maissi tai vehnä)
varhaiskaalislawta

Tee näin:
Ota kalafilee 30 minuuttia ennen paistoa pois jääkaapista ja suolaa se. Leikkaa filee 2–3 palaksi ja paista ne voissa ja öljyssä keskilämmöllä ensin nahkapuolelta rapeaksi. Käännä lopuksi palat ja paista ne kypsäksi. Valkolihaista kalaa ei kannata paistaa ns. varmuuden vuoksi liikaa: kun väri muuttuu valkoiseksi ja läpikuultamattomaksi, kala on kypsä. Purista kypsien palojen päälle limen mehua.

Kokoa tacot lämmittämällä tortillaletut kuivalla, kuumalla paistinpannulla. Lisää tacojen päälle kaalisalaattia, kalaa ja kastiketta. Tarjoa limelohkojen, tuoreen korianterin ja jalapenoviipaleiden kanssa.

Varhaiskaalislaw

Ainekset:
Puolikas varhaiskaali
2–3 kevätsipulin vartta
150 g ranskankermaa
100 g majoneesia
1 limen mehu
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa

Tee näin:
Hienonna kaali ja kevätsipulit kulhoon. Sekoita pienessä kulhossa ranskankerma, majoneesi, limen mehu, murskattu valkosipulinkynsi ja suola. Maista ja lisää tarvittaessa happoa tai suolaa. Lusikoi puolet kastikkeesta kaalin joukkoon ja säästä loput tacojen päälle. Sekoita kaalisalaatti huolellisesti.


Hayn Kaleido-tarjotin ja turkoosi Rainbow-lautanen
Mehevät peruna-tostadat täytetään uunissa paahdetuilla perunoilla, cheddar-juustolla, paistetulla kananmunalla ja maukkaalla tomaattisalsalla. Hayn Kaleido-tarjottimen on suunnitellut Clara von Zweigbergk, ja pieni keltainen Flow-kulho on Ferm Livingin.

Peruna-tostadat

Ainekset (4 kpl):
500 g perunoita
1 rkl öljyä
1 tl juustokuminaa
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl oreganoa
suolaa ja mustapippuria
100 g cheddaria
4 pientä tortillaa (maissi tai vehnä)
4 kananmunaa + öljyä paistamiseen
tomaattisalsaa

Tee näin:
Kuori ja huuhdo perunat. Leikkaa ne noin 2 cm:n paloiksi ja levitä leivinpaperilla päällystetylle vuoalle tai uunipellille. Lisää öljy, juustokumina, paprika, oregano, suola ja mustapippuri. Sekoita ja paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes perunat ovat paahtuneita ja pehmeitä. Kun perunat tulevat kuumina uunista, raasta niiden päälle juusto.

Kokoa tacot paistamalla tortillat ensin pannulla kullanruskeaksi noin kahdessa ruokalusikallisessa öljyä. Valuta liika öljy talouspaperin päällä. Paista kananmunat samalla pannulla vain toiselta puolelta, jotta keltuaiset jäävät löysäksi. Lisää tortillojen päälle kuumia perunoita, paistettu kananmuna ja tomaattisalsaa. Tarjoa heti limelohkojen ja tuoreen korianterin kera.

Paahdettu tomaattisalsa

Ainekset:
4–5 tomaattia
1 salottisipuli
1–3 jalapenoa, halutun tulisuuden mukaan
1–2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 limen mehu

Tee näin:
Huuhdo tomaatit ja kuori sipuli. Paahda tomaatit, sipuli ja jalapenot grillissä, uunivastusten alla tai kuivalla, kuumalla valurautapannulla niin, että kuoret mustuvat. Anna jäähtyä ja hienonna kaikki joko veitsellä, tehosekoittimella tai sauvasekoittimella hienoksi. Voit käyttää hienontamiseen myös morttelia, jos haluat autenttisen fiiliksen. Raasta mukaan valkosipuli ja mausta salsa suolalla, sokerilla ja limen mehulla. Tarkista maku.


Hayn vaaleanpunainen Rainbow-lautanen
Värikkäät Carne asada -tacot viimeistellään tuoreella korianterilla ja limen mehulla. Vaaleanpunainen lautanen on Hayn Rainbow-sarjaa.

Carne asada -tacot

Ainekset (6–8 kpl):
350 g naudan entrecoteeta (à 2 pihviä)
suolaa ja mustapippuria
pieniä tortillalettuja (maissi tai vehnä)
chipotle-majoneesia
pico de galloa

Tee näin:
Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta ja hiero toiselle puolelle reilusti suolaa. Paista liha grillissä tai valurautapannulla ensin suolattu puoli ylöspäin ja paista sitten myös toinen puoli kauniin ruskeaksi. Voit paistaa lihan mieltymyksesi mukaan mediumiksi tai kypsäksi. Anna lihan levähtää 10 minuuttia leikkuulaudalla paiston jälkeen ja leikkaa se sitten viipaleiksi. Mausta sormisuolalla ja limen mehulla.

Lämmitä tortillat kuivalla, kuumalla pannulla ja kokoa niiden päälle lihaa, pico de galloa ja majoneesia (ohjeet alla). Tarjoa seurana tuoretta korianteria ja limelohkoja. Nauti heti.

Chipotle-majoneesi

Ainekset:
200 g majoneesia
1 valkosipulinkynsi
1–2 chipotle-chiliä adobo-kastikkeessa
suolaa

Tee näin:
Sekoita majoneesi, hienonnettu valkosipulinkynsi ja chilit pienessä kulhossa. Tarkista maku ja mausta suolalla. Chipotle-chilit ovat savustettuja jalapeno-chilejä, jotka säilötään mausteiseen kastikkeeseen ja myydään tölkeissä. Löydät niitä esimerkiksi isoista marketeista. Voit käyttää maustamiseen myös valmista chipotle-tabascoa.

Pico de gallo retiiseistä

Ainekset:
1 nippu (à 150 g) retiisejä
1 limen mehu
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
½–1 jalapeno

Tee näin:
Huuhdo retiisit ja poista niiden kannat. Leikkaa retiisit tikuiksi kulhoon. Lisää kulhoon limen mehu, öljy, suola ja silputtu jalapeno. Poista jalapenon siemenet, jos haluat vähemmän tulisuutta. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin.


Iittalan Essence-laseja
Suolaan ja tajin-mausteeseen dipatut Iittalan Essence-lasit ovat omiaan michelada-drinkkien tarjoiluun. Sip Swirl -lasipillit ovat Hayn ja Norden-veitsi Fiskarsin.

Michelada

Ainekset neljälle:
3 pulloa lager-olutta (esim. Sol tai Corona)
2–3 limen mehu
4 dl tomaattimehua
chilikastiketta (cholula, tabasco jne.)
muutama tippa worchestershire-kastiketta
suolaa ja tajin-maustetta

Tee näin:
Sekoita suola ja tajin-mauste pienellä lautasella yhteen. Sekoita olut, limen mehu, tomaattimehu, chilikastike ja worchestershire-kastike yhteen isossa kannussa ja sekoita. Maista ja lisää halutessasi lisää chiliä tai limeä. Pyöräytä neljän lasin reunat limeviipaleella ja kasta ne suola-tajin-seokseen. Täytä lasit jäillä ja kaada olut laseihin. Sekoita ja nauti heti. Tajin-mauste on chilistä ja kuivatusta limestä valmistettu mausteseos, jota löydät isoista marketeista ja etnisistä kaupoista.

Inspiroidu kattauksesta

Hay
Rainbow-lautanen
Normann Copenhagen
Craft-mortteli
Hay
Lasikannu
Valerie Objects
Suolamylly
Hay
Kaleido-tarjotin
Artek
Pääsiäiskoira-maljakko
Artek
Rivi-kangas
Iittala
Gaissa-olutlasi
Vaidava Ceramics
Earth-kulho
Hay
Mono-lasilusikat
Ferm Living
Chess-leikkuulauta
Fiskars
Norden-veitsisetti
Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.

Katso myös:

Kaikki kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu