Italialaiset klassikot: Alessin espressopannu, limoncello spritz ja cornetto makealla täytteellä

Mikään ei tuoksu niin hyvältä, kuin teräksisessä mokkapannussa pulputtava aamukahvi. Alessi tunnetaan erityisesti ikonisista espressopannuistaan, ja italialaisbrändin designklassikoihin on hyvä yhdistää yhtä klassisia reseptejä – pienillä trendikkäillä tuulahduksilla tietysti.

Alessin vesipannu 9093, keltainen Sottsass-maustemylly ja Pulcina-espressopannu
Arkkitehti Michael Gravesin Alessille suunnittelema vesipannu 9093 on rakastettu klassikko, jonka pieni lintu viheltää veden saavutettua kiehumispisteen. Pulcina-espressopannu taas on Michele De Lucchin ja pirteän keltainen Sottsass-maustemylly Ettore Sottsassin käsialaa.

ITALIALAISESTA RUOKAKULTTUURISTA kaikki tuntevat pastan ja pizzan, mutta siihen kuuluu paljon muutakin, kuten esimerkiksi makea aamupala cappuccinon kanssa ja Veneton alueelta tulevat spritzit. Jälkimmäiset ovat nykyisin suosittuja ympäri maailmaa ehkä tunnetuimman eli punaisena välkehtivän aperol spritzin kautta.

Spritz-cocktailin peruskaava on kaksi osaa katkeroa tai likööriä, kolme osaa (kuohu)viiniä ja yksi osa kuplivaa kivennäisvettä. Vaihtelunhaluinen sekoittaa tänä kesänä drinkkinsä italialaisesta sitruunalikööristä, eli limoncellosta ja proseccosta. Kuohuviiniksi kannattaa valita kuiva prosecco, koska limoncello on hyvin makeaa. Tärkeintä on käyttää tarpeeksi jäitä, jotta juoma pysyy kylmänä.

Alessin Pulcina-espressopannu
Cornetto kauniin vihreillä pistaasipähkinöillä on italialainen vaihtoehto trendikkäälle mantelicroissantille.
Alessin La conica manico lungo -espressokeitin
Makea crema pasticcera mansikoiden kera vie kielen mennessään. Väriä ja iloa kattaukseen tuovat Sottsass-sarjan punainen maustemylly ja puinen vati, hauskanmuotoinen La conica manico lungo -espressopannu sekä linjakas Mattina-leipälaatikko.

”Italia on leivonnaisten ja makeiden aamiaisten paratiisi.”

Italia on leivonnaisten ja makeiden aamiaisten paratiisi. Cappuccinon kanssa nautitaan usein suklaalla tai crema pasticceralla täytetty croissant eli italialaisittain cornetto. Crema pasticcera on niin paksua maitovanukasta, että sitä voisi kutsua jo melkeinpä kreemiksi. Vanukas maustetaan usein sitruunankuorella tai vaniljalla. Yksinkertaisimmillaan sen voi tarjota tuoreiden marjojen kera, ja makea vanukas onkin täydellistä mansikoiden kera.

Alessin hedelmäkori 826 ja Our Roots -sekoituslusikka
Limoncello-likööri antaa klassiselle spritz-drinkille sitruunaista twistiä. Siro sekoituslusikka on Our Roots -baarisetistä, ja sitruunakulhona toimii hedelmäkori 826.
Alessin valkoinen Plissé-leivänpaahdin, La conica manico lungo espressokeitin ja Sottsass-korkkiruuvi
Valkoinen leivänpaahdin kuuluu Alessin suosittuun Plissé-sarjaan, jonka pienkoneiden pinta jäljittelee pliseerattua kangasta. Lystikäs korkkiruuvi taas on osa Sottsass-kokoelmaa.

Mantelicroissant on vahvasti trendaava leivonnainen, mutta italialainen vaihtoehto on valita manteleiden tilalle valloittavan vihreitä pistaasipähkinöitä. Erikoiskaupoista löytyvä valmis pistaasitahna on nopein tie herkullisiin croisantteihin, mutta pistaasipähkinät voi jauhaa helposti myös itse. Täytetty voisarvi on nerokas keksintö, koska siihen käyvät parhaiten jo parhaat päivänsä nähneet, hieman kuivahtaneet croissantit. Nauti täytetty croissant aamukahvin kera tai jälkiruoaksi tiukan espresson seurana.

Herkuttele italialaisittain:

Pistaasicroissant ja Alessin Pulcina-espressopannu
Herkullisella pistaasitahnalla täytetty croissant saa ylleen tomusokerihunnun.

Pistaasicroissantit

Ainekset (4 kpl):
4 croissantia
150 g pistaasipähkinöitä jauhettuna
1 dl tomusokeria tai maun mukaan
1 kananmuna
50 g voita
koristeluun pistaasipähkinöitä ja tomusokeria

Tee näin:
Halkaise croissantit kahtia. Valmista pistaasitahna hienontamalla pistaasipähkinät tehosekoittimella, kahvimyllyllä tai morttelilla – tahnan ei tarvitse olla täysin sileää. Sekoita pistaasijauhe, sokeri, kananmuna ja pehmeä voi yhteen. Levitä puolet tahnasta croissanttien sisälle ja loput croissantin päälle. Ripottele päälle pistaasipähkinöitä. Paahda croissantteja 180 asteessa, kunnes ne ottavat kevyesti väriä, noin 15 minuutin ajan. Hunnuta hiukan jäähtyneet croissantit tomusokerilla, pistaasipähkinöillä ja nauti kahvin kera.

Crema pasticcera
Crema pasticcera -vanukkaassa maistuvat sitruuna ja aito vanilja.

Sitruunavanunkas ja mansikat (crema pasticcera e fragole)

Ainekset:
5 dl täysmaitoa
1 sitruunan kuoret
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljauutetta
1,5 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
3 rkl maissitärkkelystä
mansikoita tai tuoreita hedelmiä

Tee näin:
Mittaa 4 dl maitoa kattilaan. Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa kahtia, vedä siemenet veitsellä maitoon ja tipauta perään vaniljatangon puolikkaat ja sitruunankuoret. Jos käytät vaniljatangon sijaan vaniljauutetta, lisää sitä teelusikallinen maidon sekaan. Lämmitä maito kunnolla höyryäväksi ja sekoita sokeri maitoon. Laske lämpö matalimmalle tasolle ja anna makujen uuttua maitoon 15 minuutin ajan.

Sekoita keltuaiset siivilöidyn maissitärkkelyksen kanssa kulhossa. Mittaa joukkoon 1 dl maitoa ja vispilöi tasaiseksi. Poimi kattilasta vaniljatanko ja sitruunankuoret pois ja vispaa kuuma maito varovasti hiukan kerrallaan keltuaisseokseen. Jos kuuman maidon kaataa kerralla keltuaisten sekaan, saa munakokkelia.

Kaada maito-keltuaisseos takaisin kattilaan siivilän läpi ja lämmitä keskilämmöllä koko ajan nuolijalla sekoittaen pohjaa myöten, kunnes seos alkaa paksuuntua ja kuplii kerran. Ota kattila pois levyltä ja kaavi vanukas kulhoon. Peitä vanukkaan pinta muovikelmulla, jotta siihen ei muodostu kuorta. Jäähdytä jääkapissa muutama tunti ja tarjoa kylmänä tuoreiden mansikoiden tai hedelmien kera. Vanukkaan voi vispata tasaiseksi ennen tarjoamista.

Alessin Juicy Shalif -sitruspuristin, Alessandro M. -korkkiruuvi ja Anna Stop 2 -korkki
Limoncello spritz -drinkki on parhaimmillaan jäiden kera. Alessin värikäs pullonavaaja on Alessandro M., sievä viinipullon korkki Anna Stop 2, ja ikoninen sitruspuristin Juicy Salif.

Limoncello spritz

Ainekset:
2 osaa limoncelloa
3 osaa proseccoa
1 osa kivennäisvettä
tarjoiluun jäitä, sitruunalohkoja ja/tai säilykekirsikoita

Tee näin:
Mittaa lasiin limoncello, ja prosecco. Täytä lasi jäillä ja pidennä kivennäisvedellä. Koristele halutessasi sitruunan lohkoilla ja kirsikoilla. Sekoita ja nauti heti.

Kata Alessin klassikoilla

Alessi
Pulcina-espressopannu
Alessi
Alessandro M. -korkkiruuvi
Alessi
Juicy Salif -sitruspuristin
Alessi
Sottsass-maustemylly
Alessi
Sottsass-korkkiruuvi
Alessi
Plissé-leivänpaahdin
Alessi
Vesipannu 9093
Alessi
Sottsass-vati
Alessi
La conica manico lungo -espressopannu
Alessi
Anna G. -korkkiruuvi
Alessi
Hedelmäkori 826
Alessi
Mattina-leipälaatikko
Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.


Katso myös:

Kaikki Alessin tuotteet Finnish Design Shopissa >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu