Pakkaspäivien parhaat reseptit: kookos-lohikeitto, maritozzi-pullat ja mausteinen kaakao

Perinteinen lohikeitto maustetaan thaimaalaisittain, laskiaispullat leivotaan italialaisiksi maritozzi-pulliksi ja kuuma kaakao saa puhtia kookosmaidosta, kardemummasta ja chilihiutaleista. Kokeile talvikauden herkkuja uudella twistillä ja ihastu!

Steltonin ruosteenpunainen EM77-termoskannu
Kimaltelevilla hangilla vietetyn talvipäivän kruunaavat höyryävän kuuma kaakao ja herkulliset maritozzi-pullat. Pirteän värinen EM77-termoskannu on Steltonin, Bernadotte-mukit Georg Jensenin, mäntypuinen 010-tarjotin Vaarniin ja Ary Mini -maljakko sekä pieni Flow-lautanen ferm LIVINGin.

RUOKA ON YKSI helpoimmista tavoista kokea uusia kulttuureita, makuja ja kokemuksia. Näissä resepteissä perinteiset kotimaiset talviherkut saavat vaikutteita Thaimaasta ja Italiasta.

Maukkaan lohi-kookoskeiton alkuperä löytyy thaikeittiön tom kha gaista, eli klassisesta kana-kookoskeitosta. Keittopohjan sitruunaiset ja täyteläiset maut toimivat erityisen hyvin myös kalan kanssa, ja proteiinin voi vaihtaa vaikkapa katkarapuun tai vegaanisessa versiossa tofuun (korvaa silloin kalakastike soijalla).

Seraxin Fish&Fish-tarjoiluastia
Kookosmaito, sitruunaruoho, kafferilimetinlehdet ja galangal-juuri tuovat perinteiseen lohikeittoon uusia jännittäviä makuja. Vihreää kalanmuotoista Fish&Fish-tarjoiluastiaa valmistaa belgialainen Serax.
Vaarniin 010-tarjotin
Täyteläinen lohi-kookoskeitto tarjoillaan keitetyn jasmiiniriisin kera. Raise-karahvi on Muuton, Lempi-lasi ja syvä Raami-lautanen Iittalan sekä Earth-kulho Vaidava Ceramicsin.

Galangal ja kafferilimetinlehdet antavat lohikeiton liemeen syvän sitruksisen maun.

Galangal-juuri, kafferilimetinlehdet ja sitruunaruoho löytyvät helpoiten etnisistä kaupoista joko tuoreena tai pakasteena. Galangalia ja limetinlehtiä voi käyttää hyvin isoina paloina tai kokonaisina lehtinä, sillä niiden tarkoituksena on vain antaa liemeen syvä sitruksinen maku. Syödessä ne jätetään lautaselle. Jos juurta ja lehtiä ei jauha tahnaksi asti, on purutuntuma varsin puiseva.

Maritozzi-pullat
Appelsiinilta tuoksuvat maritozzi-pullat saavat ylleen kevyen tomusokerihunnun. Pieni kulho on ferm LIVINGin Flow-sarjaa.
Craftworks Finlandin Alkueläin
Näiden maritozzi-pullien mehevässä täytteessä on kermaa, mascarpone-juustoa ja appelsiinin kuorta. Kattauksessa mukana Arni Aromaan suunnittelema veikeä Alkueläin ja Tonfisk Designin Touch-capuccinokuppi.

Kun meillä herkutellaan alkukeväästä laskiaispullilla, Roomassa nautitaan pääsiäisen aikaan appelsiinin tuoksuisia, kermalla täytettyjä maritozzi-pullia. Niiden taikinaan lisätään vaihtelevasti sitrushedelmien kuorta, rusinoita, kandeerattuja hedelmän palasia ja pinjansiemeniä. Tässä versiossa myös kermatäyte maustetaan appelsiininkuorella, ja mukana käytetään italialaista paksua mascarpone-tuorejuustoa.

Tuoreet pullat ja kuuma kaakao ovat täydellinen kaksikko helmikuun pakkaskeleihin. Kaakaoon saa vaihtelua valmistamalla sen kasvimaitoon: kookosmaito on erityisen maistuva pari tummalle kaakaojauheelle ja mausteille. Metallitölkissä myytävä kookosmaito kannattaa kuitenkin jättää väliin tämän kaakaon valmistuksessa, sillä muuten juomasta tulee paksua ja rasvaista.

Talviherkkujen reseptit:

Lohi-kookoskeittoa Iittalan syvällä Raami-lautasella
Lohi-kookoskeitto saa mukavasti väriä chilistä, korianterista ja kirsikkatomaateista.

Lohi-kookoskeitto

Ainekset (4–5 annosta):
0,5 litraa vettä
6–7 kafferilimetin lehteä (pakaste)
2–3 sitruunaruohoa
5 cm:n pätkä galangal-juurta tai inkivääriä
150 g siitakesieniä tai herkkusieniä
150 g kirsikkatomaatteja
1 purkki (400 g) kookosmaitoa
500 g lohta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl ruokosokeria
1–2 limen mehu
1–2 chiliä
Tarjoiluun keitettyä riisiä ja tuoretta korianteria

Tee näin:
Keitto valmistuu nopeasti, joten raaka-aineet kannattaa valmistella etukäteen. Puolita kirsikkatomaatit ja viipaloi sienet. Kuori galangal ja leikkaa se muutamaksi isoksi palaseksi. Leikkaa sitruunaruohot pituussuunnassa halki ja käytä vain noin 5 cm:n pehmeä pätkä sitruunaruohon juuresta, sillä varret ovat liian kovia syötäväksi. Irrota lohi nahastaan ja pilko se isoiksi kuutioiksi (pienet hajoavat liemessä).

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sinne limetinlehdet, galangalin palaset ja hienonnetut sitruunaruohot. Anna porista hiljalleen 10 minuuttia, jotta liemi saa makua aineksista. Lisää pilkotut tomaatit, sienet ja kookosmaito ja lopuksi kala sekä mausteet. Mausta keitto limen mehulla, tarkista suola ja tarjoa jasmiiniriisin, pilkottujen chilien ja tuoreen korianterin kera.

The Organic Companyn vihreä esiliina ja maritozzi-pullia
Vadillinen tuoreita maritozzi-pullia saa veden kielelle. Taskullinen esiliina on tanskalaisen The Organic Companyn mallistosta.

Maritozzi-pullat

Ainekset (10–12 kpl):
1 pss kuivahiivaa
2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 sitruunan kuori
1 appelsiinin kuori
(1 dl rusinoita)
1/2 dl oliiviöljyä
1 kananmuna

Täyte:
1 prk (à 200 g) mascarponea
4 dl kuohukermaa 
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
1 appelsiinin kuoriraaste


Tee näin:
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, jauhot ja sitrusten kuoriraasteet. Sekoita ja mittaa mukaan oliiviöljy, rusinat (jos käytät) ja kananmuna. Vaivaa taikinaa noin 10–15 minuuttia, kunnes se muuttuu silkkiseksi ja irtoaa kulhosta tai käsistä. Kohota kaksinkertaiseksi liinan alla.

Kippaa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pötköksi. Jaa se kahtia niin monta kertaa, että saat 10–12 taikinakappaletta. Pyöritä ne sileäksi ja asettele pullat leivinpaperilla päällystetyille pelleille. Kohota pullia liinan alla noin tunti ja paista 200 asteessa 15 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kohonneet ja väri on kullanruskea.

Anna pullien jäähtyä ennen täyttöä. Vatkaa mascarpone ensin löysäksi vaahdoksi ja lisää kerma. Vatkaa jämäkäksi vaahdoksi ja mausta tomusokerilla, vaniljalla ja appelsiinin kuoriraasteella. Leikkaa kaksi kolmasosaa pullasta halki ja pursota tai levitä täyte nuolijalla sen sisään. Paina pulla kiinni ja vedä ylimenevä täyte nuolijalla pois. Koristele pullat halutessasi tomusokerihunnulla ja nauti heti.

Mausteinen kookoskaakao Georg Jensenin Bernadotte-mukissa
Kookosmaitoon tehty ja kardemummmalla sekä chilihiutaleilla maustettu kuuma kaakao on mitä mainioin talvijuoma.

Mausteinen kookoskaakao

Ainekset (4–5 annosta):
1 litra kookosmaitoa (esim. Alpro)
1 dl tummaa kaakaojauhetta
3 rkl ruskeaa sokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl vaniljauutetta
chilihiutaleita tai cayennepippuria (maun mukaan)
Tarjoiluun vatkattua kermavaahtoa ja chilihiutaleita

Tee näin:
Lisää kattilaan kookosmaito, kaakaojauhe, sokeri ja mausteet. Kuumenna seos miedolla lämmöllä höyryäväksi sekoittaen välillä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada kaakao mukeihin ja lisää päälle kermavaahtoa ja chilihiutaleita. Tarjoa heti.

Inspiroidu kattauksesta

ferm LIVING
Hale-keittiöpyyhe
Stelton
EM77-termoskannu
Georg Jensen
Bernadotte-muki
ferm LIVING
Ary Mini -maljakko
Vaarnii
010-tarjotin
The Organic Company
Esiliina taskuilla
Tonfisk Design
Touch-kuppi
Serax
Fish&Fish-tarjoiluastia
Vaidava Ceramics
Earth-kulho
ferm LIVING
Resting Spoon -lusikkasetti
Craftworks Finland
Alkueläin
Iittala
Lempi-juomalasi
Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.


Katso myös:

Uusimmat kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu