Cocktailit ja mocktailit kevään juhliin – ota nämä reseptit talteen

Oli luvassa sitten synttärit, vappubrunssi tai ihan vaan illanistujaiset, itse valmistetut drinkit nostavat juhlat uudelle tasolle. Kokeile kirpeän raikasta raparperi-Collinsia tai tarjoile jälkiruoaksi täyteläinen suklaa-appelsiini-mocktail – ota ihanat drinkkivinkit talteen!

Kuva, jossa Iittalan Gaissa-grogilasi, Tapio-olutlasi ja Normann Copenhagenin Whisky-lasi cocktaileilla täytettynä.
Itse valmistetut cocktailit ja mocktailit tuovat vaikuttavan lisän juhlapöytään. Gaissa-grogilasi (vasemmalla) ja korkea Tapio-olutlasi ovat Tapio Wirkkalan suunnittelemat. Whisky-lasit kuuluvat Normann Copenhagenin mallistoon.

KESÄÄ KOHDEN KALENTERI täyttyy toinen toistaan hauskemmista juhlista, ja mikä kruunaisikaan juhlapöydän paremmin kuin herkulliset, itse tehdyt cocktailit! Astetta rennommissa juhlissa drinkkien sekoittaminen voi olla myös yksi ohjelmanumeroista – jokainen voi valmistaa ja koristella omansa.

Keveän kirpeät ja tuoreilla marjoilla maustetut cocktailit ja mocktailit eli alkoholittomat drinkit sopivat mainiosti kevään ja kesän juhliin, oli kyse sitten vapusta, valmistujaisista tai grilli-iltamista kavereiden kesken. Raikkaat juomat toimivat niin makeiden kuin suolaistenkin herkkujen kanssa, ja voipa drinkki toimittaa myös jälkiruoan virkaa – lataa tällöin lasiin luvan kanssa tuhdin täyteläisiä makuja kuten suklaata ja kahvia.

Drinkkireseptit:

Kuva, jossa Normann Copenhagenin Whisky-lasit cocktaililla täytettynä, Iittalan valkoinen Aalto-malja, HAYn Iris-maljakko ja Artekin Siena-tarjotin.
Kirpeän raikas raparperi-Collins on kaunis ja herkullinen, mutta helppo valmistaa. Siena-tarjotin on Artekin ja lasinen Aalto-malja Iittalan. Ferm LIVINGin Fein-jääpalalusikka tuo elegantin lisän cocktailien tarjoiluun.

Raparperi-Collins

Ainekset (yhdelle):
50 ml raparperilla maustettua giniä
½ sitruunan tai kokonaisen limen mehu
kivennäisvettä tai tonicia
jääpaloja
vadelmia
sitruuna- tai limeviipale

Tee näin:
Täytä lasi jääpaloilla ja muutamalla vadelmalla. Kaada raparperigini jääkuutioiden joukkoon ja purista päälle sitruunamehu. Viimeistele tonicilla tai kuplivalla kivennäisvedellä ja sekoita. Koristele sitruunaviipaleella tai vaikkapa syötävillä kukilla.

Vinkki! Jos kaipaat juomaan hitusen lisää makeutta, lisää teelusikallinen juoksevaa hunajaa tai ruokosokeria.

Kuva, jossa Iittalan Kastehelmi-juomalasi, Gaissa-grogilasi, HAYn lasinen kannu ja Rainbow-lautanen kattauksessa.
Mangon ja mansikan makea yhdistelmä on vastustamattoman kesäinen. Jalallinen Kastehelmi-juomalasi on Iittalan ja puinen Woody-leikkuulauta Heirolin. Pehmeän vaaleanpunainen lautanen kuuluu HAYn Rainbow-sarjaan.

Mango-mansikka-cooler

Ainekset (6–8 annosta):
6,5 dl mangonektaria
1,5 dl juoksevaa hunajaa
1 dl lime- tai sitruunamehua
hyppysellinen suolaa
1 keskikokoinen mango kuutioituna
tuoreita mansikoita viipaloituna
jääpaloja tai jäämurskaa
cavaa, mansikalla maustettua kuohuviiniä tai tequilaa
(lime- tai sitruunaviipaleita) 

Tee näin:
Sekoita kannussa yhteen mangonektari, hunaja, sitrusmehu, suola, kuutioitu mango ja mansikkaviipaleet. Peitä kannu ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi.

Täytä lasit puolilleen jäämurskaa tai jääpaloja. Kaada päälle desin verran mango-mansikka-cooleria, ja viimeistele annos lisäämällä joko kuplivaa cavaa, makeaa mansikkaista kuohuviiniä tai ruokalusikallinen laadukasta tequilaa. Sekoita ja koristele halutessasi lime- tai sitruunaviipaleella.

Vinkki! Coolerista on helppo tehdä myös alkoholiton käyttämällä esimerkiksi maustamatonta tai sitruunalla maustettua kivennäisvettä tai hibiscuksella maustettua tonicia.

Kuva, jossa Iittalan Tapio-olutlasit, Aalto-tarjoilualusta ja HAYn Rainbow-kulho sekä Half & Half -leikkuulauta kattauksessa.
Trooppisten hedelmien mehukkaat vivahteet sopivat mainiosti pirskahtelevan kombuchan makupariksi. Keltainen Rainbow-kulho ja Half & Half -leikkuulauta ovat HAYn. Aalto-tarjoilualusta kuuluu Iittalan valikoimaan.

Trooppinen kombucha-mocktail

Ainekset (yhdelle):
0,5 dl mango-passionhedelmänektaria tai mangososetta
1 dl persikan tai ananaksen makuista kombuchaa
puolikkaan sitruunan mehu
puolikkaan passionhedelmän siemenet
jääpaloja tai jäämurskaa
tuoretta minttua tai basilikaa

appelsiiniviipaleita

Tee näin:
Täytä lasi puolilleen jäitä. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi puolikkaan passionhedelmän siemenet murskan pinnalle. Purista joukkoon sitruunamehu. Kaada päälle nektari ja kombucha ja sekoita. Koristele tuoreilla mintun- tai basilikanlehdillä ja appelsiiniviipaleilla.

Kuva, jossa Vitran kaksikerroksinen Rotary-tarjotin, HAYn lasiset kierrepillit ja pieni Spun-kulho, Iiittalan Essence-malja ja Karakterin Sferico No.3 -lasi kattauksessa.
Raikas appelsiini keventää tuhdin suklaisen mocktailin. Kaksikerroksinen Rotary-tarjotin on Vitran ja sekä lasiset kierrepillit että pieni Spin-kulho HAYn. Korkea lasi on Iiittalan Essence-malja ja matalampi Karakterin Sferico No.3.

Suklaa-appelsiini-mocktail

Ainekset (yhdelle):
1 dl kuohukermaa
50 g laadukasta tummaa suklaata hienonnettuna
½ appelsiinin kuori hienona raasteena
1 dl makeutettua kondensoitua maitoa
3 rkl appelsiinimehua
jääpaloja tai jäämurskaa
vaniljakastiketta
nonparelleja tai hienoa suklaarouhetta

Tee näin:
Valmista ensin ganache: lämmitä kuohukerma kattilassa kiehumispisteeseen asti. Ennen kuin kerma alkaa kunnolla kuplia, ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon hienonnettu suklaa ja vatkaa kunnes seos on tasainen. Siirrä suklaaganache kulhoon jäähtymään, ja sekoita joukkoon puolikkaan, hyvin pestyn appelsiinin kuori hienoksi raastettuna.

Kaada nonparelleja tai hienoa suklaarouhetta paksusti pienelle lautaselle, ja hieman vaahdottamatonta vaniljakastiketta toiselle. Kasta lasin reuna kauttaaltaan varovasti vaniljakastikkeeseen ja heti perään nonparelleihin. Laita lasit jääkaappiin odottamaan.

Kaada kondensoitu maito jäähtyneen ganachen joukkoon ja vispaa sileäksi. Purista joukkoon appelsiinimehu ja sekoita. Lisää lasiin pari jääpalaa ja kaada seos varovasti lasiin. Lisää vielä halutessasi ruokalusikallinen vaniljakastiketta juoman pinnalle. Nauti heti.

Vinkki! Voit myös korvata appelsiininkuoriraasteen ja appelsiinimehun vahvalla, jäähdytetyllä kahvilla. Jos haluat muuntaa juoman cocktailiksi, lisää minttulikööriä oman maun mukaan ja koristele annos tuoreilla mintunlehdillä.

Kata pöytä

Vitra
Rotary tarjotin
Karakter
Sferico No.3 lasi
Iittala
Aalto tarjoilualusta
HAY
Twist lasilusikka
Iittala
Kastehelmi juomalasi
Serax
Terrazzo alusta
HAY
Sip Spiral juomapillit
Artek
Siena tarjotin
ferm LIVING
Fein jääpalalusikka
Iittala
Aalto malja
Lapuan Kankurit
Usva servietti
HAY
Spin kulho

Katso myös:

Kaikki kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >
 Lisää reseptejä Design Storiesissa >

Teksti ja kuvat: Mira Ahola

Edellinen juttu
Seuraava juttu