Lihaton lokakuu: 3 maittavaa lounasreseptiä

Meksikolainen maissikeitto, uuniperunat skagentäytteellä ja caesarsalaatti lehtikaalista ja kikherneistä ovat päivitettyjä versioita suosikkiresepteistä ja sopivat oivallisesti lounaaksi. Helppoa, maukasta ja vegaanista!

Design Lettersin Food & Lunch -rasia
Kun ruoan valmistaa etukäteen, lounaasta ehtii nauttia ja pitää myös pienen hengähdystauon. Vegaanista caesarsalaattia sisältävä Food & Lunch -rasia ja valkoinen Snack-eväsrasia ovat Design Lettersin, laventelinsävyinen Mono-termospullo HAYn, Nobel-kalahaarukka Gensen ja Do Breathe -kirja The Do Book Co:n.

TÄNÄ LIHATTOMANA LOKAKUUNA voit valita, näetkö hieman vaivaa viikonloppuna vai avaatko maanantaina kiireessä valmisnuudelipussin. Meal prepping on trendannut ruokamaailmassa jo pitkään, eikä turhaan. Ruoan valmistaminen ja raaka-aineiden valmistelu vaatii hiukan aikaa, mutta kun sen suunnittelee ja tekee kerralla etukäteen, säästää lopulta aikaa, rahaa ja itseään. Nämä kolme vegaanista reseptiä on helppo valmistella etukäteen ja lämmittää nopeasti lounaalle.

Maissikeitto maustetaan vaihteeksi meksikolaisittain, ja se saa kevyttä potkua jalapenosta. Meksikossa syödään perinteistä, kuivatusta ja lipeällä käsitellystä maissista valmistettua posolea, mutta sen raaka-aineita on hankala löytää pienemmistä marketeista. Posolen herkullisuus piilee osittain siinä, että sen päälle ladotaan esimerkiksi tortillasipsejä, ohueksi suikaloitua keräkaalia ja sipulia, avokadoa, retiisejä ja tuoretta korianteria. Nämä rikastuttavat myös säilykemaissista tehtyä keittoa ja tuovat soseutettuun soppaan tekstuuria.

Fiskarsin All Steel -tomaattiveitsi
Maissista, perunasta, sipulista, valkosipulista ja jalapenosta syntyy maukas ja lämmittävä keitto, jossa on myös tekstuuria. Sininen Feast-lautanen on Seraxin, All Steel -tomaattiveitsi Fiskarsin ja pieni Ultima Thule -kulho Iittalan mallistosta.
Seraxin keltainen Feast-lautanen ja Fiskarsin ReNew-sakset
Uuniperunan vegaanisessa mutta ruokaisassa skagen-täytteessä katkaravut korvataan raastetulla savutofulla. Tillin silppuamiseen käyvät vaikkapa Fiskarsin ReNew-yleissakset. Pieni keltainen Feast-lautanen on Seraxin.

Uuniperuna katkaraputäytteellä on jokaisen kanttiinin lounasklassikko. Vegaaninen skagen ei kalpene rapujen puutteesta: kun käytät täytteessä raastettua savutofua ja paljon tuoretta tilliä, saat siihen oikeanlaista makua. Merilevästä valmistettu mäti on edullista, ja sillä kehtaa herkutella myös arkena.

Vegaaninen skagen ei kalpene rapujen puutteesta.

Voit päättää perunan koon itse: perinteinen annos koostuu yhdestä isosta perunasta, mutta rapeaksi paahtunutta kuorta saa enemmän, kun syö pari pienempää perunaa. Täyte on helppo valmistaa etukäteen jääkaappiin, se säilyy hyvänä noin viikon. Kun paahdat perunat valmiiksi, ne tarvitsee vain lämmittää lounaalle.

Seraxin Feast-lautanen, Face
Vegaanisen caesarsalaarin kastike saa syvyyttä misotahnasta ja soijakastikkeesta, ja parmesaanimaista makua puolestaan antavat ravintohiivahiutaleet. Värikkäillä kasvoilla kuvitettua Feast-lautasta valmistaa Serax.

Ei taida olla montaa, joka ei tuntisi caesarsalaattia. Tässä versiossa käytetään perinteisen romainesalaatin lisäksi lehtikaalia, joka antaa makua ja rapsakkaa purutuntumaa. Jotta salaatti pitäisi nälkää, mukaan lisätään kevyesti paistettuja kikherneitä ja raikasta fenkolia. Suutuntuma on tärkeä. Lehtikaalia ei saa olla liian paljon ja fenkoli leikataan ohuen ohuiksi viipaleiksi, jotta ei tunnu siltä, että salaattia joutuisi pureskelemaan tuntikaupalla.

Caesarsalaatin kastike maustetaan anjoviksen sijaan misotahnalla ja soijakastikkeella. Nämä kaksi raaka-ainetta antavat syvyyttä ja suolaisuutta, joka on caesarkastikkeen maun salaisuus. Ravintohiivahiutaleet taas tuovat juustoista makua ja korvaavat perinteisen parmesaanin.

Kastiketta tehdessä sitä kannattaa maistella, sillä misotahnat ovat erilaisia ja suolatasapainoa voi joutua säätämään oman makunsa mukaiseksi. Kaikki salaatin raaka-aineet voi pilkkoa valmiiksi rasiaan ja tehdä kastikkeen etukäteen. Näin ei tarvitse kuin paistaa kikherneet ennen syömistä.


Vegaaniset lounasreseptit:

Seraxin Feast-lautasia ja ferm LIVINGin Oli-juomalasi
Meksikolaisen maissikeiton värikkäät lisukkeet herauttavat veden kielelle. Lautaset ovat Seraxin Feast-sarjasta ja vihreä, kierrätyslasista valmistettu Oli-juomalasi on ferm LIVINGin.

Meksikolainen maissikeitto

Ainekset neljälle:
1 tl oreganoa
1 tl juustokuminaa (kokonaisena tai jauhettuna)
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2–
3 valkosipulinkynttä
1–
2 jalapenoa
1,5 litraa vettä
1 laakerinlehti
2 keskikokoista jauhoista perunaa
2 tlk (à 500 g) maissia
1 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa
1 sitruuna


Tarjoiluun:
ohueksi leikattua raakaa sipulia ja keräkaalia, tortillasipsejä, tuoretta korianteria, viipaloitua avokadoa, ohueksi leikattuja retiisejä.

Tee näin:
Leikkaa sipulit ja valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Poista jalapenoista halutessasi siemenet tulisuuden vähentämiseksi ja viipaloi ne. Kuori perunat ja leikkaa kuutioiksi. Valuta maissit lävikössä.

Paahda oreganoa ja juustokuminan siemeniä oliiviöljyssä, kunnes ne alkavat sihistä ja tuoksua. Lisää sipulit, valkosipulit, jalapeno, laakerinlehti ja perunakuutiot. Anna sipulien pehmentyä öljyssä hetken ja lisää sitten 2/3 maissinjyvistä, liemikuutio ja vesi kattilaan. Kiehauta keitos ja anna sen poreilla hiljalleen, kunnes perunat ovat pehmeitä, noin 30 minuutin ajan.

Poimi laakerinlehti pois keitosta. Lisää kattilaan kourallinen tuoretta korianteria ja kauho keitto tehosekoittimeen tai surauta sauvasekoittimella soseeksi. Lisää tarvittaessa vettä, jotta saat löysän soseen. Palauta sose takaisin kattilaan. Kiehauta ja lisää loput maissit keittoon. Tässä vaiheessa keitto tasapainotetaan suolan ja sitruunamehun kanssa: lisää molempia sen verran, että maissin makeus taittuu sopivasti. Tarjoa keitto lisukkeiden kanssa.

ferm LIVINGin Os-salaattiottimet ja Seraxin sinivalkoinen Feast-lautanen
Uuniperunat viimeistellään vegaanisella mädillä, joka käy myös arkiherkuksi. Kattauksessa mukana ovat HAYn Outline-pöytäliina, Tom Dixonin Press Stem -maljakko, Seraxin sinivalkoinen Feast-lautanen ja ferm LIVINGin saarnipuiset Os-salaattiottimet.

Uuniperunat ja vegeskagen

Ainekset neljälle:
4 isoa tai 8 pientä perunaa
200 g savutofua
puolikas punasipuli
1 dl vegaanista majoneesia
1,5 dl
vegaanista creme fraichea
puoli punttia hienonnettua tilliä
1 sitruunan raastettu kuori ja maun mukaan sitruunamehua
1 tl rouhittua mustapippuria
suolaa maun mukaan

Tarjoiluun:
vegaanista mätiä ja tuoretta tilliä

Tee näin:
Pese ja kuivaa perunat, mutta älä kuori niitä. Töki perunoita haarukalla, jotta ne eivät halkeile uunissa. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista perunoita uunissa leivinpaperilla päällystetyn pellin päällä, kunnes ne antavat periksi painaessa. Perunoiden kypsymisaika riippuu niiden koosta, varaa aikaa 45–60 minuuttia. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä.

Valmista skagen perunoiden kypsyessä. Raasta savutofu juustoraastimella karkeaksi raasteeksi kulhoon. Hienonna kuorittu punasipuli ja lisää se kulhoon. Annostele creme fraiche, majoneesi ja hienonnettu tilli kulhoon ja sekoita. Raasta sitruunan kuori seoksen joukkoon ja purista mukaan puolikkaan sitruunan mehu. Mausta mustapippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja lisää sitruunamehua.

Halkaise perunat, ripauta hiukan suolaa sisälle ja lusikoi täytettä keko perunalle. Annostele halutessasi vegaanista mätiä ja tuoretta tilliä perunoiden päälle. Nauti salaatin kanssa.

Iittalan Raami-juomalasi
Lihattoman lokakuun caesarsalaattia tähdittävät kikherneet, joiden pintaan paistetaan hieman väriä. Kauniisti valoa taittava Raami-juomalasi on Iittalan.

Caesarsalaatti lehtikaalilla ja kikherneillä

Ainekset neljälle:
2 kerää sydänsalaattia tai romainea
puoli punttia lehtikaalia
1 fenkoli
250 g kypsiä kikherneitä
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl ravintohiivahiutaleita

Kastike:
1,5 dl vegaanista majoneesia
1 rkl sitruunamehua
1 rkl misotahnaa
1 tl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 rkl ravintohiivahiutaleita

Tee näin:
Sekoita kastikkeen raaka-aineet yhteen ja laita jääkaappiin tekeytymään. Huuhtele lehtikaali ja salaatinlehdet, kuivaa ne ja poista lehtikaaleista ruodit. Revi tai leikkaa lehtikaali ja salaatinlehdet paloiksi kulhoon. Leikkaa fenkoli kantaa lukuun ottamatta joko veitsellä tai mandoliinilla ohuen ohuiksi viipaleiksi.

Valuta kikherneet ja paista niitä pannulla oliiviöljyssä, kunnes ne saavat aavistuksen väriä. Mausta suolalla. Sekoita pari ruokalusikallista caesarkastiketta salaatinlehtiin. Voit joko sekoittaa kaikki raaka-aineet kulhossa tai annostella salaattia lautaselle ja pinota viereen kikherneitä ja lehtikaalia. Valuta hiukan lisää kastiketta annoksen päälle ja ripottele päälle ravintohiivahiutaleita.

Inspiroidu kattauksesta

ferm LIVING
Oli-juomalasi
Normann Copenhagen
Astro-tarjotin
Serax
Feast-lautanen, XS
Gense
Nobel-kalahaarukka
HAY
Kynttilänjalka
Serax
Face-lautanen
Stelton
Theo-teekuppi
ferm LIVING
Os-salaatinottimet
HAY
Outline-pöytäliina
Design Letters
Food & Lunch -rasia
Tom Dixon
Press Stem -maljakko
Serax
Feast-lautanen, syvä
Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.


Katso myös:

Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje niin osallistut lahjakortin arvontaan!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan