Mantelimaitoon keitetty riisipuuro ja muut joulun ajan ihanat aamupalat

Piditpä sitten suolaisesta, makeasta tai perinteisestä aamiaisesta, näistä maukkaista juhlapyhien resepteistä löydät varmasti mieleisesi: helppo perunaröstipannu, jouluiset köyhät ritarit croissanteista ja mantelimaitoon keitetty riisipuuro inkiväärisen aprikoosikiisselin kera.

ferm LIVINGin Fountian-maljakko ja Georg Jensenin Helix-teepannu
Juhlapyhien verkkaisina aamuina on aikaa panostaa niin aamiaiseen kuin esillepanoonkin. Kattauksessa mukana ferm LIVINGin Fountain-maljakko, Georg Jensenin Bloom-kynttilänjalka, Bernadotte-lautanen ja Helix-teepannu sekä MENUn NNDW-teekuppi, Design House Stockholmin Sand Secrets -rasia ja Marimekon Härkä-pellavakangas.

TALVEN JUHLAKAUSI tarjoaa monta ihanan rentoa ja viipyilevää aamua, joina voi satsata aamiaiseen kunnolla. Nämä kolme reseptiä ovat helppoja ja herkullisia, ja niitä on mahdollista valmistaa myös isommalle porukalle ilman, että joutuu seisomaan kauan lieden ääressä.

Kuivahtaneita croissanteja on ikävä syödä sellaisenaan, mutta ne ovat loistava alusta köyhille ritareille: croissantin ilmava rakenne tekee niistä unelmankevyitä. Jouluiset mausteet, raikas appelsiini ja kunnon annos kermaa takaavat herkullisen maun ja jouluisen tunnelman. Reseptin salaisuus on raastaa köyhien ritareiden päälle tuoretta muskottipähkinä, mikä käy helpoiten terävällä viilaraastimella.

Heirolin Steely-viilaraastin
Hieman jo kuivahtaneista croissanteista syntyy unelmankeveitä köyhiä ritareita. Heirolin Steely-viilaraastimella luonnistuu näppärästi annoksen viimeistely eli tuoreen muskottipähkinän raastaminen.

Monissa ruokakulttuureissa paistetaan raastettua perunaa eri muodoissa: juutalaiseen jouluun kuuluvat latke-perunapaistikkaat, Sveitsissä tarjoillaan röstiperunoita ja Yhdysvalloissa taas rakastetaan hash browns -perunoita. Röstiperunapannu yhdistelee latkeja ja röstiperunoita, mutta raastettu peruna paistetaan monen pienen letun sijaan yhdeksi isoksi letuksi. Se paitsi säästää aikaa ja hermoja, myös takaa yhtä herkullisen lopputuloksen!

Mantelimaito tuo riisipuuroon pehmeää makeutta ilman sokeria.

Joillekin meistä joulu ei tule ilman jouluaamun riisipuuroa. Tänä jouluna voit keittää puuron mantelimaitoon: se tuo pehmeää makeutta ilman sokeria ja kasvijuomaan valmistettu puuro ei myöskään pala pohjaan yhtä helposti.

Traditionalisti tarjoaa riisipuuron sekahedelmäsopan kanssa, mutta kaikki eivät ole ihastuneita rusinoihin ja luumuihin sopan seassa. Tähän kiisseliin makua antavat omenamehu, pirteä inkivääri ja aprikoosit, joiden oranssi väri piristää kaamoksen keskellä. Kiisselin voi halutessaan soseuttaa, jolloin saa soppansa ilman sattumia.

ferm LIVINGin Spike-kynttilät ja MENUn Sentiment-paperipaino
Kynttilät sopivat tuomaan tunnelmaa juhlakauden aamiaisilla. Kaunis asetelma syntyy sammaleesta, Vaidava Ceramicsin Earth-kulhosta, ferm LIVINGin Spike-kynttilöistä ja MENUn Sentiment-messinkipäärynästä.

Jos et ole aamuihminen ja jo pelkkä ajatus kahvin keittämisestä tuo tuskanhien otsalle, aamiaisen valmistelun voi aloittaa edellisenä iltana ja jättää aamuksi vain kevyttä kokkailua.

Croissantit voi leikata kuivumaan pöydälle, kermavaahdon vatkata valmiiksi jääkaappiin ja munamaidon sekoittaa valmiiksi illalla. Kun raastat, valutat ja sekoitat perunat ja keität kananmunat etukäteen, aamuksi jää vain perunaröstin paistaminen.

Myös riisipuuron ja kiisselin voi keittää jo illalla ja kuumentaa aamulla. Puuro jähmettyy jäähtyessään, joten siihen kannattaa lisätä lämmittämisen yhteydessä nestettä, kuten vettä tai mantelijuomaa.


Juhlakauden aamiaisreseptit:

&Traditionin Collect SC79 -viinilasi
Köyhät ritarit tarjoillaan tomusokerilla maustetun kerman ja raikkaiden appelsiinilohkojen kera. Kirkas Collect SC79 -viinilasi on &Traditionin mallistosta.

Köyhät ritarit croissanteista

Ainekset neljälle:
4 kuivahtanutta croissantia
1 muna
2 dl maitoa
1 tl kanelia
1 tl raastettua appelsiinin kuorta
1 tl kardemummaa
1 rkl voita + 1 rkl rypsiöljyä
2 dl kuohukermaa (tai valmista pursotettavaa kermaa)
1/2–1 dl tomusokeria
Tarjoiluun appelsiininlohkoja ja raastettua, tuoretta muskottipähkinää

Tee näin:
Vispaa kuohukerma vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla. Halkaise croissantit. Sekoita kulhossa yhteen kananmuna, maito, kaneli, jauhettu kardemumma ja appelsiininkuoriraaste. Lämmitä voi ja öljy paistinpannulla valmiiksi ja dippaa croissantit nopeasti munamaitoseokseen. Paista pannulla keskilämmöllä kauniin kullanruskeaksi molemmin puolin. Tarjoa köyhät ritarit kermavaahdon, appelsiinilohkojen ja raastetun muskottipähkinän kanssa.

Marimekon Härkä-pellavakangas
Mehevän perunaröstin lisukkeina toimivat lohi, kananmunat, tuore tilli ja ranskankerma.

Perunaröstipannu

Ainekset neljälle:
400 g perunoita
1 pieni sipuli
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
1 rkl rypsiöljyä + 1 rkl voita
Tarjoiluun kylmäsavustettua tai graavilohta, 6 minuutin kananmunia, tuoretta tilliä ja ranskankermaa.

Tee näin:
Keitä kananmunat valmiiksi, 6 minuutissa saat kiinteän valkuaisen ja löysän keltuaisen.

Pese perunat ja kuivaa ne, kuoria ei tarvitse poistaa. Raasta perunat kulhoon juustoraastimen karkeimmalla terällä. Raasta mukaan myös kuorittu sipuli ja sekoita suola raasteeseen. Laita raaste keittiöliinaan (tai kankaiseen kestovihannespussiin) ja purista siitä kaikki vesi kulhoon.

Kaada vesi muutaman minuutin kuluttua varovasti pois kulhosta ja säästä kulhon pohjalle jäänyt perunatärkkelys. Tipauta raaste kulhoon tärkkelyksen päälle ja lisää mukaan mustapippuri, vehnäjauho, leivinjauhe ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi.

Lämmitä uunin grillivastukset 225 asteeseen. Lisää rypsiöljy ja voi uunin kestävälle paistinpannulle. Lisää perunaraaste pannulle, painele lastalla tasaiseksi kerrokseksi ja paista, kunnes alapuoli alkaa ottaa väriä. Siirrä pannu uunivastusten alle ja jatka paistamista noin 7–15 minuutin ajan riippuen vastusten tehosta, kunnes perunaröstin pinta on kauniin kullanruskea. Uunia kannattaa pitää silmällä, ettei rösti pala.

Leikkaa valmis rösti palasiksi ja tarjoile se heti lohen, kuorittujen kananmunien, tillin ja ranskankerman kera. Jos et välitä lohesta, perinteinen sienisalaatti tai punajuurisalaatti toimii myös hyvin röstin kanssa.

Arabian Sunnuntai-kaadin
Perinteinen joulupuuro saa uutta twistiä lempeästä mantelimaidosta ja inkiväärisestä aprikoosikeitosta. Cobra-kynttilälyhty on Georg Jensenin, Carelia-ruokalusikka Hackmanin ja Sunnuntai-kaadin sekä 24h-kulho Arabian.

Vegaaninen riisipuuro

Ainekset neljälle:
3 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 litra mantelijuomaa
1 tl suolaa
1 manteli

Tee näin:
Kiehauta vesi isossa kattilassa ja lisää riisi. Laske lämpöä ja anna veden imeytyä riisiin välillä sekoittaen. Lisää kattilaan mantelijuoma, kun melkein kaikki vesi on imeytynyt. Hauduta puuroa kannen alla pienellä lämmöllä hämmentäen tasaisin väliajoin. Mausta lopuksi suolalla ja tipauta halutessasi joukkoon manteli.

Mantelijuoma (eli mantelimaito) on luontaisesti hiukan makeaa, ja makeus vaihtelee käytetystä maidosta riippuen. Jos olet makean ystävä, mausta puuro lopuksi sokerilla. Tarjoa puuro heti aprikoosikeiton kanssa.


Inkiväärinen aprikoosikiisseli

Ainekset neljälle:
1 l tuorepuristettua omenamehua
5 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
1 appelsiinin kuoret
1 pussi (à 200 g) kuivattuja aprikooseja
3 rkl perunajauhoja

Tee näin:
Mittaa kattilaan 9 dl omenamehua ja jätä 1 dl syrjään suurustetta varten. Leikkaa inkivääri paloiksi mehun joukkoon ja lisää mukaan appelsiinin kuoret ja aprikoosit. Anna kiehua matalalla lämmöllä 30 minuuttia, kunnes mehu on saanut makua ja aprikoosit ovat pehmeitä.

Ota kiisseli pois lämmöltä ja nouki inkiväärit ja appelsiininkuoret pois. Jos haluat keittoa ilman sattumia, voit soseuttaa nesteen tässä välissä. Ole kuitenkin varovainen, koska soppa on kuumaa!

Sekoita perunajauhot desilitraan kylmää omenamehua ja vispaa se ohuena nauhana kiisseliin koko ajan sekoittaen. Palauta kattila lämmölle ja hämmennä koko ajan puulastalla tai haarukalla. Älä vispaa enää, ettei kiisselistä tule sitkeää. Anna kiisselin pulpahtaa pari kertaa samalla hämmentäen, kunnes se paksunee. Jäähdytä ja nauti puuron kanssa tai sellaisenaan.

Inspiroidu kattauksesta

ferm LIVING
Fountain-maljakko
MENU
Sentiment-paperipaino
ferm LIVING
Spike-kynttilät
Georg Jensen
Helix-teepannu
Georg Jensen
Bernadotte-lautanen
Marimekko
Härkä-pellavakangas
Hackman
Carelia-ruokalusikka
Vaidava Ceramics
Earth-kulho
Arabia
24h-lautanen
Iittala
Kastehelmi-maljakko
&Tradition
Collect-viinilasit
Design House Stockholm
Kulho kannella
Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.


Katso myös:

Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje niin osallistut lahjakortin arvontaan!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan