Kevättalven parhaat pastat – kokeile 3 helppoa reseptiä

Ruokakomeroa siivoamalla saa aikaiseksi paitsi hyvän mielen myös mitä herkullisinta pastaa. Pyöräytä sen antimista esimerkiksi pavuilla ja valmistortelliineilla ryyditettyä keittoa, raikkaan vihreää ricottapastaa tai vegaanista linssiragua.

MENUn Surround-maljakko, Lokalin Lokki-kannu ja ferm LIVINGIn Cairn-maustemylly
Ruokakomeron kätköistä saattaa hyvinkin löytyä ainekset suussasulavan pastaan. Lokki-kannu on Lokalin, Surround-maljakko MENUn, puiset maustemyllyt ferm LIVINGin, ja Smooth-kulho sekä Antiikki-reikäkauha Heirolin.

JUURI NYT KAUPPOJEN vihannesosastoilta alkavat paukut pikkuhiljaa loppua. Vihanneslaarit tuntuvat odottavan kesää ja uutta satokautta yhtä kiivaasti kuin mekin. Onkin loistava aika käydä läpi kaikki kaapin perälle unohtuneet purnukat ja hyödyntää ne esimerkiksi erilaisissa pastoissa.

Amerikkalaisilla on oma terminsä ruokakomeron tyhjentämiselle pastakattilaan: pantry pasta. Ajatuksena on, että reseptin takia ei tarvitsisi ostaa juurikaan mitään tuoretta vaan ruoka valmistetaan käyttämällä aineksia, joita löytyy useimmiten kotikaapeista. Pasta on siitä armollinen ruokalaji, että esimerkiksi vain kuivattua chiliä, valkosipulia ja oliiviöljyä yhdistämällä saa tuosta vain klassisen italialaisen aglio e olio -pastan.

Heirolin vaaleanpunainen Smooth-lautanen ja Iittalan sininen Aino Aalto -juomalasi
Spagetti on helppo ja nopeasti valmistuva herkku, joka sopii mihin tahansa vuodenaikaan. Ruusunpunainen Smooth-lautanen, kauhapidike ja Antiikki-pastakauha ovat kaikki Heirolin mallistosta. Sinistä Aino Aalto -juomalasia valmistaa Iittala ja Voile-spagettimittaa Alessi.

Nämä kolme reseptiä ovat kasvispainotteisia, ja linssiragu on kokonaan vegaaninen. Myös papu-tortelliinikeitosta saa halutessaan vegaanisen korvaamalla tortelliinit perinteisellä pastalla. Vihreässä pastassa taas ricottan voi vaihtaa vegaaniseen tuorejuustoon ja parmesaanin oluthiivahiutaleisiin. Tuore ricotta venyttää kuivatuotteiden käsitettä melko pitkälle, mutta pakasteherneiden kanssa siitä tulee loistava, pirteä kastike pastalle.

Papu-tortelliinikeitto aateloidaan käden käänteessä valmistuvalla valkosipuliöljyllä.

Papuja ja valmistortelliineja sisältävää keittoa on mahdollista muunnella monella muullakin tavalla: voit käyttää mitä tahansa täytettyä pastaa tai tölkkipapuja, vaihtaa tuoreet tomaatit säilöttyihin tai korvata lehtikaalin vaikkapa pinaatilla. Keiton aateloi käden käänteessä valmistuva valkosipuliöljy, joka tuoksuu huumaavaalta kuuman keiton pinnalla ja todistaa, että aina pastan päälle ei tarvitse raastaa juustoa.

Georg Jensenin Alfredo-öljykannu, Hanna Saaren Halikko leikkuulauta  ja Nedre Fossin Sirkel-kynttilälyhty
Mehevä ricotta-juusto kohottaa pantry pastan uudelle tasolle. Halikko-leikkuulauta on Hanna Saaren, Alfredo-öljykannu Georg Jensenin, Pebble-maustemylly ferm LIVINGin ja koboltinsininen Sirkel-kynttilälyhty Nedre Fossin.

Linssiragun valmistuksessa käytetään muutamaa jippoa, jotta sen maku saadaan syväksi. Kastikkeen maut pyöristetään yhteen lopuksi lisättävällä kauramaidolla – italialaisissa lihaisissa pastakastikkeissa käytetään yllättävästi välillä maitoa. Umamia kastikkeeseen tuovat niin makeksi kuullotetut salottisipulit, nokare misotahnaa kuin tomaattipyree, jota käytetään reilusti enemmän kuin normaalisti. Päinvastoin kuin esimerkiksi tomaattimurskaa, tomaattipyreetä ei tarvitse keitellä tuntikausia maun tiivistämiseksi.


3 helppoa pastareseptiä

Heirolin Svelte-lautanen ja Iittalan sininen Aino Aalto -juomalasi
Valkoisista pavuista ja tortelliineista syntyy herkullinen ja ruokaisa keitto. Heirolin terrakotanvärinen Svelte-lautanen sopii oivallisesti kattauksen maanläheiseen palettiin.

Papu-tortelliinikeitto

Ainekset neljälle:
1 rkl oliiviöljyä
1 rasia (
250 g) kirsikkatomaatteja
1 tl suolaa
1 tlk (
230 g) valkoisia papuja
1 litra vettä
1 kasvisliemifondi
2–
3 lehtikaalin lehteä
1 rasia (
250 g) tortelliineja

Valkosipuliöljy:
½ dl oliiviöljyä
2–3 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa

Tee näin:
Lisää kattilaan 1 rkl oliiviöljyä, huuhdellut ja halkaistut kirsikkatomaatit sekä 1 tl suolaa. Kuullota tomaatteja parin minuutin ajan, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää kattilaan valutetut pavut, vesi, fondikuutio ja kiehauta. Anna keiton porista 10 minuuttia ja lisää lopuksi tortelliinit ja kevyesti revityt lehtikaalit. Keitto on valmis kun tortelliinit kelluvat pinnalla. Maista, onko suolan määrä sopiva.

Valmista valkosipuliöljy kaatamalla oliiviöljy pieneen kulhoon ja raasta valkosipulinkynnet joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja sekoita. Tarjoa keitto heti valkosipuliöljyn kera ja rouhi päälle hiukan mustapippuria.

Heirolin vaaleanpunainen Smooth-lautanen ja Iittalan sininen Aino Aalto -juomalasi
Spaghetti verde saa kauniin vihreän värinsä pakasteherneistä ja basilikasta.

 Spaghetti verde

 Ainekset neljälle:
400 g spagettia
1 rasia (
250 g) ricottajuustoa
1 valkosipulinkynsi
1 pss (
200 g) pakasteherneitä
1 sitruunan raastettu kuori ja 1 rkl mehua
½ tl suolaa
1 puntti basilikaa
parmesaanijuustoa
oliiviöljyä

Tee näin:
Sulata ja valuta pakasteherneet. Kaada herneet, ricotta, valkosipulit, sitruunan raastettu kuori, suola sekä basilikan lehdet tehosekoittimeen. Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä al denteksi ja nappaa lasillinen pastan keitinvettä talteen ennen pastan valuttamista.

Hienonna herne-ricottaseos tasaiseksi tehosekoittimessa ja ohenna sitä tarvittaessa pastan keitinvedellä. Sekoita pasta ja ricotta kattilassa nopeasti keskilämmöllä ja notkista vielä tarvittaessa keitinvedellä. Lisää sitruunanmehu ja maista tarvitseeko maku vielä suolaa. Annostele pasta lautaselle ja raasta päälle kukkurainen kerros parmesaania ja valuta hiukan oliiviöljyä. Nauti heti.

ferm LIVNGin keraaminen Floccula-viinilasi ja Heirolin oliivinvihreä Svelte-lautanen
Kuullotetut salottisipulit, misotahna ja tomaattipyree tuovat linssiraguun ihanaa umamia. Keraaminen Floccula-viinilasi on ferm LIVINGin, oliivinvärinen Svelte-lautanen Heirolin ja Lokki-kannu sekä Ilo-keittiöpyyhe Lokalin.

Linssiragu ja penne-pastaa

Ainekset neljälle:
2 rkl oliiviöljyä
4–
5 salottisipulia
1–
2 valkosipulinkynttä
1 tl fenkolinsiemeniä (tai 1 tl oreganoa)
½ tuubi tomaattipyrettä
1 rkl misotahnaa
3 dl
vettä
1 laakerinlehti
1 tlk (
230 g) punaisia tai ruskeita kypsiä linssejä
1½ dl kauramaitoa
400 g penne-pastaa
oluthiivahiutaleita

Tee näin:
Kuori ja silppua salottisipulit ja lisää ne oliiviöljyn kera paistinpannulle. Kuullota sipuleita 10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Lisää pannulle hienonnettu valkosipuli, fenkolinsiemenet (tai oregano) ja puoli tuubia tomaattipyreetä. Paista seosta noin 5 minuuttia ja lisää sitten misotahna, vesi, laakerinlehti ja valutetut linssit. Mausta kastike suolalla ja anna porista noin 15 minuutin ajan tai kunnes neste alkaa hävitä pannulta. Lisää kauramaito ja tarkista, kaipaako maku vielä suolaa.

Keitä tällä välin pasta mutta jätä se kunnolla al denteksi ja valuta pasta säästäen lasillinen pastan keitinvettä. Lisää pasta paistinpannulle muiden ainesten joukkoon ja sekoittele välillä kunnes pasta maistuu kypsältä. Kun pasta kypsyy loppuun, lisää sen joukkoon tarvittaessa keitinvettä, jotta se ei kuivu.

Tarjoa pasta lisäämällä sen päälle lautasella oluthiivahiutaleita, rouhittua mustapippuria ja hyvää oliiviöljyä.


Heirolin Antiikki-pastakauha, Hanna Saaren Halikko-leikkuulauta ja Georg Jensenin Alfredo-öljykannu

Lisää pastaa?

Goose Pasta Bar
Helsingissä sijaitseva ravintola on kuin pieni retki Italiaan mutta ilman kallista lentolippua. Jos himoitset esimerkiksi autenttista cacio e pepe -pastaa, suuntaa tänne. Suosittuun ravintolaan ei oteta pöytävarauksia, joten varaudu paikalla pieneen odotteluun.
Eerikinkatu 44, Helsinki, goosepastabar.com

Pasta Grannies
Haluatko nähdä miten autenttinen italialainen ruoka valmistuu? Oikeat italialaiset nonnat esittelevät pastataitojaan ja klassisia reseptejä YouTuben Pasta Grannies -videoissa. Videoiden katsomisen jälkeen haluat luultavasti tehdä pastaa itsekin. Parasta onkin, että nonnat eivät käytä kalliita veitsiä tai pastakoneita: tarvitset vain käsivoimaa, kaulimen ja jauhoja.
@pastagrannies

Inspiroidu kattauksesta

Heirol
Smooth-lautanen
Georg Jensen
Alfredo-öljykannu
ferm LIVING
Floccula-viinilasi
Heirol
Kauhapidike
Hanna Saari
Halikko-leikkuulauta
Heirol
Smooth-kulho
Lokal
Ilo-keittiöpyyhe
Rosendahl
RÅ-kauha
Lokal
Lokki-kannu
Heirol
Antiikki-pastakauha
Iittala
Aino Aalto -juomalasi
ferm LIVING
Cairn-maustemylly
Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.


Katso myös:

Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje niin osallistut lahjakortin arvontaan!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan