Hawthorn Housen betonikuoren alla sykkii kotoisan lämmin sydän

Edition Officen suunnitteleman Hawthorn Housen betonisen julkisivun taakse kätkeytyy herkkä ja tasapainoinen kokonaisuus, joka ammentaa voimaa vastapareista.

Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon betonista julkisivua.
Edition Officen suunnittelema, vuonna 2019 valmistunut Hawthorn House on ehtinyt voittaa useita palkintoja – viimeisimpänä Grand Designs Australian House of the Year 2022 -palkinto.

  • Design: Edition Office
  • Sijainti: Hawthorn, Victoria, Australia
  • Valmistumisvuosi: 2019
  • Pinta-ala: 680 m2
  • Arkkitehdit: Kim Bridgland, Aaron Roberts, Jonathan Brener

KIEHTOVAN RISTIRIITAISENA keskellä urbaania naapurustoa näyttäytyvä Hawthorn House saa osan uniikista vaikuttavuudestaan juuri vastaparien tuottamasta synergiasta: rakennus on toisaalta monumentaalinen, toisaalta kotoisa, muotokieleltään raskas ja silti vaivattoman keveä, yhtäältä suljettu ja suojattu ja toisaalta kauttaaltaan avoin.

Australian kaakkoisosassa sijaitseva Hawthorn House tarjoilee tuhdin annoksen eskapismia arkisen keskellä: betonisen kuoren sisään kätkeytyvät sisätilat muodostavat suojaisan, valossa kylpevän piilopaikan, jossa nautitaan luonnosta ja sen rauhasta keskellä esikaupunkia.

Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon betonista julkisivua.
Betonikuori muodostaa sisä- ja ulkotilojen väliin luontevan katoksen, joka sallii luonnonvalon tulvia lasiseinien läpi sisätiloihin, mutta pitää paahteen loitommalla.
Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon betonista julkisivua.
Kaarevat muodot keventävät betonin jyrkkää ilmettä tehokkaasti.
Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon betonista julkisivua.
Suurikokoiset lasipinnat sallivat sisä- ja ulkotilojen ammentaa toisistaan.

Hawthorn Housen muotokielen voimallisin määre lieneekin sen raa’an brutalistinen betonirunko. Kahdesta erillisestä paviljongista koostuvaa rakennusta suojaava betonikuori toimii rakennuksen ensisijaisena tukirakenteena, mutta vaikutelma on varsin toisenlainen: teksturoitu betoni vaikuttaa lepäävän talon yllä yllättävän keveänä, kuin verho tai viitta.

Ikkunatonta rakennusta ympäröivä, avautuva ja jälleen sulkeutuva betoniverho määrittää tavan, jolla sisätilat liittyvät toisiinsa ja ympäröiviin ulkotiloihin.

Kuoren toistuva kaariaihe on visuaalisesti miellyttävä ja betonin raskasta ilmettä keventävä yksityiskohta, mutta sillä on lisäksi varsin funktionaalinen merkitys tilan ja sen kokemisen näkökulmasta.

Ikkunatonta rakennusta ympäröivä, avautuva ja jälleen sulkeutuva betoniverho määrittää tavan, jolla sisätilat liittyvät toisiinsa ja ympäröiviin ulkotiloihin: se tarjoaa intiimiyttä ja turvaa kylpytiloihin ja makuuhuoneisiin ja vapauttaa oleskelutilat avoimeen dialogiin puutarhan ja ympäristön kanssa.

Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon betonista julkisivua.
Ainutlaatuinen betonirakenne on samanaikaisesti avoin ja suljettu, raskas ja keveä.
Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon olohuoneen sisustusta.
Sisällä talossa, betonikuoren suojassa, vallitsee seesteinen ja harmoninen tunnelma.
Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon olohuoneen sisustusta.
Oleskelutilat ovat ilmeeltään riisutut, mutta silti kutsuvan kodikkaat. Fogian Bollo-nojatuolin on suunnitellut Andreas Engesvik.
Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon ruokailutilan sisustusta.
Puun, lasin ja betonin liitto on yksinkertaisuudessaan tavattoman ylellinen.

Tontin käyttö on projektissa haluttu ajatella täysin uudenlaisesta lähtökohdasta. Perinteinen etupiha-takapiha-jaottelu haluttiin romuttaa, jotta tontti pystyttiin hyödyntämään dynaamisemmalla ja kekseliäämmällä tavalla – projektin lähtökohtana oli sitoa koko tontti rakennuksineen yhdeksi yksiköksi, jossa sisätilat ja ulkotilat täydentävät toisiaan.

Projektin lähtökohtana oli sitoa koko tontti rakennuksineen yhdeksi yksiköksi, jossa sisätilat ja ulkotilat täydentävät toisiaan.

Maan tasolla sijaitsevat oleskelutilat ja keittiö sulautuvat osaksi pohjoiseen avautuvaa rehevää näkymää, kun taas peseytymistiloissa ja makuuhuoneissa nautitaan intiimeiksi rajatuista salapuutarhoista. Yläkerran huoneet kylpevät suurikokoisten puiden latvuston läpi siivilöityvässä valossa.

Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon työhuoneen sisustusta.
Lattiasta kattoon samansävyisestä puusta toteutettu intiimi työhuone avautuu suljettuun pienoispuutarhaan.
Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon kylpyhuoneen sisustusta.
Lämpimän sävyiset, orgaaniset puupinnat yhdistyvät luontevalla tavalla betoniin luoden yllättävää herkkyyttä.
Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon kylpyhuoneen sisustusta.
Luonnon vehreys on kutsuttu viherkasvien avulla osaksi myös suojaisia kylpytiloja.
Kuva. jossa Edition Officen suunnittelema rakennus: Hawthorn House. Kuvassa tarkastellaan talon betonista portaikkoa, jossa on messinkiset kaiteet.
Hawthorn House elää yhdessä asukkaiden kanssa. Betonipinnat ja messinkikaiteet patinoituvat kauniisti ajan kuluessa.

Sisätilojen tasapainoinen ilme syntyy tarkoin harkittujen materiaalien luonteikkaasta yhdistelmästä. Voimakkaasti teksturoidun betonin, puun ja suurikokoisten, kaarevien lasipintojen liitto on samanaikaisesti yksinkertaisuudessaan lähes askeettisen paljas, ja toisaalta aistikas ja kutsuva. Lämpimän sävyiset, orgaaniset puupinnat yhdistyvät luontevalla tavalla betonipintoihin, aivan kuin itse rakennuskin kytkeytyy osaksi elävää ympäristöään.

Puu ja betoni, sekä käsittelemättömät messinkiyksityiskohdat kuten kaiteet ja ovenkahvat, saavat vuosien mittaan ylleen persoonallisen patinan, johon yhdistyy kirjaimellisesti asukkaiden kädenjälki – eletty elämä saa näkyä rakennuksen materiaaleissa viehättävällä, runollisella tavalla.

Inspiroidu Hawthorn Housesta 

Nikari
Biennale jakkara
Fogia
Bollo nojatuoli
&Tradition
The Moor matto
GUBI
Epic sohvapöytä
Muuto
Ridge maljakko
HAY
Loop Stand pöytä
&Tradition
Betty TK3 tuoli
NUAD
Radent riippuvalaisin
Ariake
Sagyo työpöytä
Menu
JWDA pöytävalaisin
Normann Copenhagen
Form Swivel tuoli
Woud
Arkiv kirjatuki

Katso myös:

Edition Office Instagramissa >

Teksti: Mira Ahola Kuvat: Ben Hosking ja Tom Ross

Edellinen juttu
Seuraava juttu