Kekseliäs kesäkoti kallioilla – Lille Arøya rakennettiin ympäristön ehdoilla

Norjan etelärannikolla Larvikissa, kallioisen maaston tiukassa syleilyssä sijaitseva Lille Arøya on arkkitehtitoimisto Lundhagemin suunnittelema kekseliäs kesäkoti, joka hyödyntää haasteellisen topografian täydellisesti ja luo ihanteellisen piilopaikan merimaisemista nauttimiseen.

Kuva Lille Arøyasta.
Lille Arøya on vuonna 2017 valmistunut, arkkitehtitoimisto Lundhagemin suunnittelema kesäkoti Norjan Larvikissa.

  • Design: Lundhagem Arkitekter
  • Sijainti: Larvik, Norja
  • Valmistumisvuosi: 2014
  • Pinta-ala: 75 m2

NORJAN ETELÄRANNIKOLLA Larvikissa sijaitseva Lille Arøya on pysäyttävä ilmestys. Arkkitehtitoimisto Lundhagemin suunnittelema, levottoman veden ylle rakennettu kesämökki on kuin silta kallioisten saarelmien ja mantereen välissä.

Haastavan maaston monimutkaista luonnetta taidokkaasti myötäilevä rakennus on samanaikaisesti näkyvä, erillinen elementti että luontevalla tavalla maisemaan sulautuva intiimi piilopaikka.

Kuva Lille Arøyasta.
Perinteisiä materiaaleja ja luonnonläheisiä sävyjä yhdistelevä Lille Arøya on tiiviissä yhteydessä sitä ympäröivään kallioiseen maisemaan.
Kuva Lille Arøyasta.
Kesäkodin suunnittelussa haasteellinen ympäristö valjastettiin projektin uniikiksi voimavaraksi.
Kuva Lille Arøyan julkisivusta.
Sekä sisätilojen että julkisivun pääasiallisena materiaalina on käytetty männyn sydänpuuta, joka tuo mökin moderniin ilmeeseen ripauksen perinteikkyyttä.

Asiakkaiden toiveena oli hyödyntää kesäpaikkansa tonttia ja lumoavaa maisemaa entistä paremmin. Alkuperäisen mökin tilalle suunniteltu rakennus ottaa haltuun useista pienistä kalliosaarekkeista koostuvan alueen, jonka monimutkainen muoto valjastettiin käyttöön käsin rakennettujen siltarakenteiden ja tukipilarien avulla.

Tontin monimutkainen muoto valjastettiin käyttöön käsin rakennettujen siltarakenteiden ja tukipilarien avulla.

Kallioiden välissä tasapainotteleva matalahko rakennus sekä kiinnittyy kiinnostavalla tavalla osaksi kivisen maiseman järkähtämättömän pysähtynyttä ilmettä, että nousee keveänä sen yläpuolelle perspektiivistä riippuen.

Kuva Lille Arøyasta.
Mökki koostuu kahdesta osasta. Lasiseinin varustetussa päädyssä nautitaan ruokailusta ja oleskelusta – ja uskomattomista maisemista – kun taas suojaisampaan siipeen on suloista vetäytyä lepäämään ja peseytymään.
Kuva Lille Arøyan terassista.
Keittiö ja ruokailutila avautuvat terassille, jonne suunniteltiin myös terassin mittainen kiinteä taso.
Kuva Lille Arøyasta: terassi ja kesäkeittiö.
Mustaksi maalattu katto ja päätykolmiot auttavat rakennusta maastoutumaan kallioiseen maisemaan ja tuovat sopivasti säröä vähitellen hopeanharmaaksi muuttuvan männyn ilmeeseen.

Julkisivun materiaalivalinnat kytkevät modernin rakennuksen hurmaavalla tavalla skandinaavisiin rakennusperinteisiin. Kauttaaltaan männyn sydänpuusta karkeasti sahatulla puutavaralla päällystetty rakennus harmaantuu karismaattisesti ikääntyessään, luonnollisen patinan tukiessa entisestään rakennuksen harmonista yhteiseloa ympäröivän luonnon kanssa.

Julkisivun materiaalivalinnat kytkevät modernin rakennuksen hurmaavalla tavalla skandinaavisiin rakennusperinteisiin.

Luonnonsävyisten seinien lämmintä ilmettä terästävät mustaksi maalattu katto ja päätykolmiot. Puiset päätykolmiot tuovat rakennuksen vähäeleisen geometriseen ilmeeseen yllättävän visuaalisen lisän, mutta ne toimivat lisäksi rannikon puuskaisten tuulten purkajana ja suojaavat sisätiloja paahtavalta auringolta.

Kuva Lille Arøyan sisätiloista: ruokailutilan sisustus.
Myös sisätiloissa pääasiallisena materiaalina on käytetty männyn sydänpuuta, joskin huolitellummin. Semi-riippuvalaisin kuuluu GUBIn valikoimaan.
Kuva Lille Arøyasta: olohuoneen sisustus
Lattiasta kattoon asti kurkottavat lasiseinät kutsuvat ympäröivän luonnon myös osaksi sisätiloja. Akari 9AD -pöytävalaisin on Isamu Noguchin suunnittelema.
Kuva Lille Arøyan sisätiloista: kylpyhuoneen sisustus
Ajan myötä patinoituva messinki tuo betonin raakuuteen rutkasti eloa.

Lille Arøya jakautuu kahteen olemukseltaan varsin erilaiseen osaan. Oleskelutilojen lasiseinät mahdollistavat ympäröivän maiseman perinpohjaisen ihastelemisen ruoanlaiton, ruokailun ja olohuoneessa seurustelun lomassa, kun taas matalampi osa tarjoaa suojaisammat puitteet nukkumiseen ja peseytymiseen.

Tontin korkeusvaihtelut on myös sisätiloissa hyödynnetty uniikin rakennuksen voimavaraksi: mäntylattia myötäilee kallion luonnollisia linjoja muodostaen erikorkuisia tasoja. Käsittelemättömät, raa’at betonipinnat ja kauniisti patinoituvat metalliset yksityiskohdat luovat kiinnostavan kontrastin pehmeän sävyisille puupinnoille.

Inspiroidu tyylistä 

Carl Hansen & Søn
CH24 Wishbone -tuoli
GUBI
Semi-riippuvalaisin
Carl Hansen & Søn
BM3670-pöytä
Serax
Merci No 2 -kulho
Vitra
Akari 9AD -pöytävalaisin
Sera Helsinki
Laine-matto
Muuto
Fiber-tuoli
Johanna Gullichsen
Helios-kori

Katso myös:

Seuraa @lundhagem Instagramissa >
Arvinius + Orfeus Publishing Built by the Sea: Villas and Small Houses -kirja >

Teksti: Mira Ahola Kuvat: Ivar Kvaal ja Alexander Westberg

Edellinen juttu
Seuraava juttu