Muotoilijapari Saana ja Olli: ”Meitä kiinnostaa primitiivinen ruuanlaitto”

Hyvästit vihiksille, valmispizzoille ja muulle rempparuualle! Saanan ja Ollin uudessa keittiössä kokataan ilman kiirettä ja rentoudutaan yhdessä ystävien kanssa.

Saana ja Olli
Keittiön Pirkka-pöytä on saatu käytettynä Ollin vanhemmilta ja tuolit ovat perintöä Ollin mummulta. Seinävalaisin löytyi roskalavalta, ja kattovalaisin on Artekin A331.

Asukkaat:

Saana ja Olli -nimellä tunnettu muotoilijapari Saana Sipilä ja Olli Sallinen, jotka asuvat vuonna 1914 rakennetussa entisessä Ristimäen koulussa Turussa. Koulun opettajan­asunto oli Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen lapsuudenkoti. Nykyiset asukkaat nimesivät talon Toukolaaksoksi. Kaksikon ruokafilosofia on: ”Avoin mieli ja juureva ote ovat parhaita aseita keittiössä.”

Matcha-jäätelö
Matcha-jäätelöissä maistuu kookos.

Remonttipöly ja hiomakoneen melu kantautuvat ovelle. Muotoilija Saana Sipilä kurkistaa suojamuovien takaa ja viittilöi astumaan tulevan eteisen läpi keittiöön. Saana ja hänen avopuolisonsa ja työparinsa Olli Sallinen remontoivat yli satavuotiasta koulua kahdeksi kodiksi yhdessä ystäväpariskunnan kanssa. Tänään remonttihaalarit ripustetaan kuitenkin naulaan, kun pariskunta valmistaa naapureille höyrytettyjä gua bao -sämpylöitä.

Maun lisäksi suunnittelijapari arvostaa esteettisyyttä.

Hiljattain valmistuneessa keittiössä sämpylät kohoavat takkatulen lämmössä samalla, kun kahvi porisee valmiiksi suvun vanhassa perkolaattorissa.

”Meitä kiinnostaa primitiivinen ruuanlaitto. Meillä ei ole mikroa tai muita ylimääräisiä sähkölaitteita tehosekoitinta lukuun ottamatta. Majoneesia varten lainasimme sauvasekoittimen naapureilta”, Olli kertoo.

Saana ja Olli
Saana ja Olli remontoivat vanhaa koulua yhdessä ystäväpariskunnan kanssa. Kun öljy loppuu kesken ja kurkkukin on jäänyt ostamatta, apu löytyy seinän takaa. Varvunraita-leikkuulauta on Marimekon.

Työnjako on selvä: Saana kokkaa ja Olli avustaa. Saana kiinnostui ruuanlaitosta jo pienenä. Esikuva oli oma äiti, joka oli tuolloin kasvissyöjä ja harrasti kokeiluja. Saana kehitteli omia reseptejään ja valmisti kaverinsa kanssa naapureille illallisia.

Pariskunta on ollut runsaat kymmenen vuotta vegaaneja. Arkisin työhuoneen keittiössä valmistuvat nopeat wokit ja salaatit. Viikonloppuisin kotikeittiössä häärii monta kokkia, kun ystävät ja naapurit ovat koolla.

”Järjestämme naapureiden kanssa taloyhtiön yhteisiä sunnuntaibrunsseja.”

”Ruoka on keskeinen osa yhdessäoloa. Illanvietto alkaa usein meillä ruokaa laittaessa, ja järjestämme naapureiden kanssa taloyhtiön yhteisiä sunnuntaibrunsseja.”

Saana on pääkokki, ja Olli avustaa eri työvaiheissa ja raaka-aineiden käsittelyssä.

Remontin aikana pari helpotti elämää pikaruuilla. Varsinkin aluksi työt etenivät vihisten, eli lihattomien lihisten, voimalla.

Kuten Saanan ja Ollin kuoseissa, myös heidän lempiruuissaan yhdistyvät minimalismi ja paluu juurille. Bravuureita ovat kesärullat, sushi ja itse tehdyt maissitortillat. Myös perinteiset suomalaiset ruuat, kuten perunamuusi ja kaalikeitto, maistuvat. Yrttejä ja vihanneksia he poimivat Toukolaaksoksi nimeämänsä talon puutarhasta.

”Meillä on tapana kattaa pöytä silloinkin, kun syömme kahdestaan.”

Maun lisäksi pari arvostaa esteettisyyttä. Huolellinen esillepano juurruttaa hetkeen ja saa arvostamaan makuja ja raaka-aineita. Saana väkertää koristeita arkisalaattiinkin.

”Meillä on tapana kattaa pöytä silloinkin, kun syömme kahdestaan. Se tekee ruokailuhetkestä erityisen.

Korianteri koristaa kullanruskeaksi friteerattuja tofupaloja.

Ruokien reseptit

Friteerattu tofu
400 g tofua
1 ½ dl kasvimaitoa
1 rkl dijoninsinappia
1 tl paprikaa
½ tl suolaa
1 ½ dl vehnäjauhoa
3 dl pankojauhoja
rapsiöljyä friteeraukseen

1. Viipaloi tofu siivuiksi.
2. Sekoita yhteen maito, sinappi, paprika, suola ja vehnäjauho.
3. Laita pankojauho lautaselle.
4. Lämmitä öljy 180 asteeseen. Upota tofut ensin tahnaan, sitten pankojauhoihin ja lopuksi aseta ne pannulle.
5. Friteeraa kullanruskeaksi noin 2 minuuttia per puoli.

Vaahterasiirappi taittaa limetti-mehujäiden kirpeyttä.

Matcha-kookosjäätelöt
2 tl matcha-jauhetta
1 tlk kookosmaitoa
3/4 dl vaahterasiirappia

1. Vatkaa kookosmaito tasaiseksi kulhossa.
2. Sekoita matcha-jauhe pienessä kulhossa kasvimaitoon.
3. Kaada sekoitus kookosmaidon joukkoon. Lisää joukkoon vaahterasiirappi ja sekoita tasaiseksi.
4. Kaada jäätelömuotteihin ja anna jäätyä vähintään 5 tuntia.
5. Tarjoillessa voit sirotella jäätelöiden päälle hieman matchaa koristeeksi.

Kurkku-limetti-mehujäät
2 kurkkua
3 limetin mehu
3/4 dl vaahterasiirappia
ohuita limettisiivuja

1. Tee kurkuista mehua mehulingolla tai vaihtoehtoisesti tehosekoittimen tai sauva­sekoittimen ja siivilän avulla.
2. Sekoita joukkoon puristettu limetinmehu ja siirappi.
3. Kaada jäätelömuotteihin. Lisää joka muottiin yksi limetinsiivu.
4. Vie pakastimeen ja anna jäätyä vähintään 5 tuntia.

Höyrytetyt gua bao -sämpylät ovat pariskunnalle uusi tuttavuus. He ihastuivat niihin tukholmalaisessa Barobao-ravintolassa.

Höyrytetyt gua bao -sämpylät (25 kpl)
1 tl kuivahiivaa
2 dl kylmää vettä
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
½ rkl suolaa
¼ tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ dl rypsiöljyä

1. Sekoita ainekset karkeaksi massaksi ja vaivaa kymmenisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa helposti kulhon reunoista.
2. Peitä liinalla ja anna kohota noin 1½ tuntia vedottomassa ja lämpimässä paikassa.
3. Kaada kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa hetken. Leikkaa taikina kahteen osaan ja rullaa pötköiksi.
4. Leikkaa pötköistä golfpallon kokoisia paloja. Pyöräytä palat palloiksi ja anna kohota liinan tai kelmun alla noin ½ tuntia.
5. Leikkaa leivinpaperista jokaiselle leivälle oma arkki, jonka koko on noin 10 × 10 cm. Paperi estää leipää tarttumasta höyrytysastian pohjaan kypsennyksen aikana.
6. Litistä taikinapallo kämmenellä ja kauli siitä noin 10 cm:n pituiset ovaalit leivät. Taita ovaali puoliksi ja aseta leikkaamasi leivinpaperin palan päälle. Toista lopuilla sämpylöillä.
7. Peitä leivät taas tuorekelmulla ja anna kohota noin ½ tuntia.
8. Höyryttämiseen voit käyttää siivilää, höyrytyskattilaa tai -koria, jos sellainen löytyy.
9. Keitä reilusti vettä ja höyrytä 3–4 leipää kerralla noin 10 minuutin ajan. Voit höyryttää useamman kerralla, jos on tilaa.

Kurkku marinoituu hetkessä herkulliseksi lisukkeeksi.

Marinoitu kurkku
1 kurkku
1 dl riisiviinietikkaa
3 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl sokeria

1. Leikkaa kurkku siivuiksi kulhoon ja lisää muut ainekset.
2. Sekoita hyvin ja anna maustua hetki.

Teksti: Anu Välilä Kuvat: Suvi Kesäläinen

Juttu on julkaistu alun perin Avotakassa. Tutustu Saanan ja Ollin tuotteisiin >

Edellinen juttu
Seuraava juttu