Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta juhlistaa arkea kauniilla astioilla

Heini Riitahuhta rakastaa kauniita astioita ja kattauksia, joilla hän juhlistaa arkiruokailua. Tomaattikeitto nautitaan itse suunnitellusta kukkamukista.

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta
Heini Riitahuhdan keittiön laatoitettu välitila on kuin taideteos. Saarnipuiset kaapistot on valmistanut Punavuoren puuhevonen.

Asukkaat:

Itsenäisenä keramiikkataiteilijana Arabian taideosastolla työskentelevä Heini Riitahuhta, puoliso Mikko, sekä lapset Aamos, 5, ja Ruut, 10. Ajaton saarnipuinen keittiö on modernissa kolmikerroksisessa rivitalossa Helsingin Arabianrannassa. Ruokafilosofia: Kaikki ruoka maistuu paremmalta, kun se tarjoillaan kauniista astioista hyvässä seurassa.

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta
Keittiön välitila on koottu Heinin uniikeista kuusikulmiolaatoista, joissa on herkulliset värit ja kuviot. Arabian valmistama muki on omasta Runo-astiasarjasta.

VÄRIKKÄÄSSÄ KEITTIÖSSÄ ei ole pulaa astioista. Kaapeissa ja vetolaatikoissa on Heini Riitahuhdan Arabialle suunnittelemia, graafisilla kukkakuvioilla koristeltuja Runo-astioita sekä suuri määrä Arabian ja Iittalan vintageastioita.

Pelkästään kahvimukeja on kertynyt vuosien varrella ainakin pari sataa kappaletta. Ne ovat vetolaatikossa värijärjestyksessä pohjapuoli joko ylös- tai alaspäin. ”Meillä on kaksi koulukuntaa. Minä laitan mukit väärinpäin ja mieheni Mikko oikeinpäin ”, Heini kertoo.

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhta
Heinin mittavassa mukikokoelmassa on sekä itse suunniteltuja että muita Arabian ja Iittalan mukeja. Sipuleita hän säilyttää Kaj Franckin suunnitteleman Sargasso-sarjan maljassa.

Perheessä on selkeä jako ruoanvalmistuksessa. Heini laittaa arkiruokaa, Mikko juhlaruokaa. Heini kokkaa mielellään ruokaisia salaatteja ja suomalaisia perusruokia, kuten makaronilaatikkoa ja lihapullia. ”Äitini oli vegaani. Hän teki aina erikoisia terveysruokia. Ehkä siksi halusin ruveta tekemään perinteisiä kotiruokia.”

Keraamikon perheessä katetaan arkenakin luovasti.

Keraamikon perheessä katetaan arkenakin luovasti. Heini tekee kattauksen yleensä lastensa Ruutin ja Aamoksen kanssa. Lasten mieleen ovat kangasservietit ja jalalliset juomalasit, Tapio Wirkkalan röpelöiset Ultima Thulet. Lautasia he yhdistelevät vapaalla tyylillä kuvioiden ja värien mukaan. Miltei joka viikko he juhlistavat jotain, vaikka pehmolelujen synttäreitä. ”Osa arjen hauskuutta ovat kivat astiat. Niistä tulee hyvä mieli”, Heini sanoo.

Artek jakkara E60
Alvar Aallon suunnittelema E60-jakkara toimii Heinin kotona pienenä kukkapöytänä. TIlaa valaisee Artekin käsikranaattinakin tunnettu A110-riippuvalaisin.

Keramiikkataiteilija on koristellut keittiönsä välitilan kuusikulmaisilla keraamisilla laatoilla. Uniikit heksagonit ovat Heinin teosten tekovaiheista kertyneitä palasia: kerroksellisia väri-, lasitus- ja maalauskokeiluja. Näistä kolmiulotteisista laatoista taiteilija on tehnyt erimuotoisia teoksia julkisiin tiloihin. Niistä uusin on tekeillä Helsingin Kalasataman Rediin, uuden asuintalon aulatilaan. ”Myös tilan vastaanottotiskin pöytätasoon upotan erivärisiä heksagoneja.”

Kodin ruokapöydälläkin on rykelmä väreiltään ja kuvioiltaan erilaisia kuusikulmioita. Ne sopivat vaikka jälkiruokakattaukseen. Heini tipauttaa yhteen niistä jäätelöpallon ja toiseen kourallisen jäisiä karpaloita. Marjojen kanssa hän tarjoilee itse tehtyä mutakakkua. ”Herkun kuuluu olla melko littana. Se on hyvä, sillä en ole kovin hyvä kakkuleipuri.”

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan tomaattikeitto
Heini tarjoaa yrteillä ladatun tomaattikeiton Huvila-mukistaan.

Ruokien reseptit:

Tomaattikeitto (8-10 hengelle)
1½ dl pitkäjyväistä riisiä
2 l vettä
2 kg kypsiä tomaatteja
1 sipuli
1 paprika
2 dl kermaa tai 200 g sulatejuustoa
kasviöljyä paistamiseen
suolaa, pippuria
muutama kevätsipuli
1 ruukku basilikaa

1. Paloittele paprika ja silppua sipuli. Kuullota ne kattilassa öljyssä. Mittaa joukkoon vesi ja huuhdeltu riisi. Kuumenna, kunnes vesi kiehuu, ja aseta ajastimeen riisin keittoaika.
2. Pilko tomaatit hyvin pieniksi paloiksi. Kun puolet riisin keittoajasta on mennyt, lisää tomaatit.
3. Lisää loppuvaiheessa kerma. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Lisää valmiiseen keittoon pieneksi silputtu kevätsipuli ja pilkottu ruukullinen basilikaa.

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan halloumi-sienisalaatti
Halloumi-sienisalaatissa maistuu suolaisen ja makean liitto. Päällimmäisenä on Arabian Singapore-lautanen, muut Runo-lautasia. Lasi on Kaj Franckin Pokaali. Lapuan kankureiden liina on Heinin suunnittelema Ruut.

Halloumi-sienisalaatti (4 hengelle)
erilaisia salaatinlehtiä
1 omena (kotimainen tai Pink Lady)
4–5 pientä tomaattia
1 kurkku
1 pkt halloumijuustoa
8 kotimaista herkkusientä
kevätsipulia
2 avokadoa
tuoreita yrttejä
luomurusinoita
neitsytoliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
suolaa

1. Huuhdo ja revi salaatinlehdet. Pese ja pilko kurkku sekä tomaatit. Kuori omena tarvittaessa ja leikkaa se lohkoiksi. Pilko kevätsipulit ja halkaistut avokadot.
2. Puhdista sienet ja poista niistä jalat. Paista sienet öljyssä pannulla. Mausta suolalla. Paista paloiteltu halloumi.
3. Asettele kaikki ainekset pediksi tarjoiluvadille tai annoslautasille. Viimeistele yrteillä ja rusinoilla. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja etikkaa. Nauti heti.

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan mutakakku
Kuusikulmiot ovat Heinin uusia, uniikkeja Arabian Heksagon-astioita ja -rasioita. Ne sopivat vaikka mutakakun lisukkeiden tarjoiluun.

Mutakakku (10–12 hengelle)
200 g voita tai margariinia
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 ½ dl maissitärkkelystä (Maizena)
1 tl leivinjauhetta

Vuokaan:
nokare margariinia
1–2 rkl maissitärkkelystä

Lisukkeeksi:
tuoreita marjoja
jäätelöä tai kermavaahtoa

1. Sulata rasva ja suklaapalat kattilassa miedolla lämmöllä. Siirrä sivuun.
2. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään maissitärkkelys ja leivinjauhe ja lisää vaahtoon. Sekoita joukkoon suklaaseos.
3. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka maissitärkkelyksellä. Kaada taikina vuokaan.
4. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 25–30 minuuttia. Tortun kuuluu jäädä keskeltä kosteaksi. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

Katso myös:

Heini Riitahuhdan tuotteet >

Juttu on julkaistu alun perin Avotakassa.

Teksti: Anna Aromaa Kuvat: Antti Vettenranta

Edellinen juttu
Seuraava juttu