Ravintola Kaskis tarjoilee oivaltavia makuelämyksiä

Ei etikettiä, ei pönötystä – turkulaisen ravintola Kaskiksen valtteja ovat tekemisen meininki ja taivaalliset maut. Katso myös klassikoksi muodostuneen Kaskiksen kalaympyrän resepti.

Simo Raisio (vas.) ja Erik Mansikka vetävät Kaskiksen keittiötä. Topi Pekkanen (oik.) vastaa palvelusta salin puolella.

TÄYTTÄ, TÄYTTÄ, TÄYTTÄ – kalenteri sen kertoo: turkulaisella ravintola Kaskiksella pyyhkii loistavasti. Viikonloppuisin pöytävarauksesta on turha haaveilla. Äskettäin ensimmäisiä syntymäpäiviään viettäneessä ravintolassa ollaan syystäkin hyvällä tuulella – ja vähän väsyneitäkin.

”Numeroitten valossa meillä meni ensimmäisenä vuonnamme kolme tai neljä kertaa lujempaa kuin laskelmoimme”, Kaskiksen perustajakolmikkoon kuuluva hovimestari Topi Pekkanen kertoo.

Turkulaisen suunnittelijaparin Saanan ja Ollin kuosit maustavat hillittyä sisustusta.

Rentous on kuitenkin alusta saakka ollut ravintolan ykkösperiaate. Sillä asenteella selätettiin starttivuoden haasteet ja hurja tahtikin.

”Välillä sähköpostissa kummitteli 200 vastaamatonta viestiä, mutta toisaalta emme missään vaiheessa kuvitelletkaan, että ensimmäinen vuosi olisi helppo”, Pekkanen tiivistää. ”Vaikka hetkittäin tuntui, että tulimme koko ajan askeleen jäljessä, voimme nyt julistaa, että selvisimme. Tästä vuodesta tulee meille vieläkin parempi.”

Sattumalta syntynyt suosikki

Asiakaskunnalle Kaskiksen odotukset ylittänyt suosio ei ole näyttäytynyt koheltamisena. Sen sijaan palaute on ollut kautta linjan ylistävää. Vuoteen on mahtunut epätodellisia hetkiä: Pekkanen myöntää, että muutaman kerran perustajat ovat saaneet veden silmiinsä, kun tuhansia Michelin-tähtiä nautiskelleet ravintolakriitikot ovat äityneet spontaaneihin aplodeihin annostensa äärellä. Sumuinen avajaisiltakaan ei unohdu koskaan.

Kaskiksen kalaympyrä muuttuu raaka-aineiden saatavuuden mukaan.

Keittiössä uurastavan Erik Mansikan mukaan noin kymmenesti vuodessa muovaantuvan ruokalistan kestohiteiksi ovat kohonneet ainakin aasialaiseen tyyliin maustettu possu sekä kalaympyrä, jonka kekseliäs esillepano syntyi puolivahingossa, kun Mansikan kauhasta tipahti kastiketta lautaselle. Huippukokin mukaan kalaympyrä on eritoten osoitus siian monimuotoisuudesta – yksinkertainen kala taipuu moneksi, eikä sen makua tarvitse koskaan peittää. Kiire ei ole kiristänyt vuoden varrella välejä Kaskiksen keittiössäkään.

”Olen nähnyt Erikin hermostuvan tasan kerran”, Topi Pekkanen nauraa. ”Sekin johtui tosin vain siitä, etten antanut hänen kuunnella Arttu Wiskaria kokatessaan.”

Viimeiset viilaukset

Oivaltavien makuelämysten lisäksi Kaskis tarjoilee myös silmänruokaa: ravintolan raikas ja rento, mutta viimeisen päälle tyylikäs sali on kerännyt asiak­kailta kiitosta. Ravintolan vetäjät halusivat suosia suunnittelutyössä paikallisia, nuoria tekijöitä. Lopullisen ilmeen taikoivat Jenni Jokiniemi ja Muotoilutoimisto Eheetä pyörittävä Meeri Särkkä.

Vanhat pinnatuolit tuovat Kaskiksen saliin kotoista tunnelmaa.

Edellisen ruokalan raskaat sisustusratkaisut muistaville turkulaisille muodonmuutos synkkäsävyisestä, perinteisestä kalaravintolasta moderniksi, ilmavaksi tilaksi on häikäisevä. Ikkunoita koristavat alassuin riippuvat Sky Planter -yrttiruukut. Vanhat pinnatuolit, reilusti näkyville jätetyt kupariputket ja Särkän suunnittelemat vanerivalaisimet mukailevat Kaskiksen mutkatonta tunnelmaa.

Viilausta on vaatinut vain salin akustiikka. Sekin korjattiin muutamalla simppelillä hankinnalla: ääntä imevällä taideteoksella sekä huomaamattomalla turvepaneelilla, jolla vuorattiin ikkunanpuitteita.

Nyt Kaskiksen väellä on aikaa keskittyä pelkästään olennaiseen: unohtumattomien illallisten rakentamiseen.

”Suosio ei sokaise meitä”, Pekkanen lupaa. ”Meidän on oltava joka viikko parempia kuin edellisellä ja pysyttävä freeseinä. Keittiön pojat ovat vannoneet, että heillä riittää ideoita ainakin vuosikymmeneksi!”

Kaskiksen fine dining -annos on koristeltu syötävin kukkasin. Kotona kalaympyrä onnistuu alla olevalla ohjeella.

Resepti: Kaskiksen kalaympyrä

Siika saa kaverikseen fenkolin ja avokadon. Kokoa oma annoksesi Kaskiksen tapaan!

Marinoitu siika
3 siikafilettä
3 limen mehu
suolaa ja sokeria

Leikkaa siikafileet haluamasi mallisiksi paloiksi. Mausta limetillä, suolalla ja sokerilla.

Pikkelöity kurkku
1 kurkku
1 dl väkiviinaetikkaa
2,25 dl sokeria
3 dl vettä
2 rkl fenkolinsiemeniä

Viipaloi kurkku “kolikoiksi”. Kiehauta etikka ja fenkolinsiemenet. Lisää sokeri ja vesi. Anna jäähtyä ja marinoi kurkut liemessä.

Fenkolijogurtti
300 g maustamatonta jogurttia
100 g fenkolin vihreää osaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 limen mehu
1 limen kuori raastettuna

Sekoita kaikki ainekset blenderissä. Mausta seos suolalla.

Avokadokreemi
2 avokadoa
50 g pinaattia
2 tl limen mehua
2 tl sushietikkaa
suolaa ja sokeria

Laita kaikki ainekset blenderiin ja aja seos kreemiksi. Paseeraa tiheän siivilän läpi.

Teksti: Laura Friman Kuvat: Annikki Valomieli

Juttu on julkaistu alun perin Design Storiesin numerossa 2.

Edellinen juttu
Seuraava juttu