Maistuvat lounasnuudelit – nämä pikaiset kasvisnuudelit ovat parasta arkiruokaa

Mikä olisi nopea ja helppo lounas – ja vielä kasvisruokaa? Nuudelit tietenkin! Tästä jutusta löydät kolme koukuttavaa nuudelireseptiä, jotka valmistat käden käänteessä, kun kaipaat herkullista kotilounasta. Poimi talteen herkulliset nuudelireseptit!

Herkullisten bánh mi -nuudeleiden nimi ja idea pohjautuvat vietnamilaiseen patonkiin. Sobremesa-tarjoilukulho ja värikkäät Colour-syömäpuikot ovat HAYn valikoimasta ja pöytäliinana toimii Marimekon valloittava Seireeni-kangas.

NUUDELIT OVAT PALJON muutakin kuin vain ne kanan tai katkaravun makuiset, räikeän väriset valmispaketit. Aasialaisten ravintoloiden suosituimpia reseptejä voi kokata helposti kotonakin, kun poimii sopivasti makuja ja vaikutteita, mutta oikoo sen verran, että lounastauko ei veny monen tunnin kokkisodaksi.

Näiden nuudelireseptien ei ole tarkoitus olla autenttisia toisintoja esikuvistaan. Tavoitteena on, että raaka-aineet löytyvät lähikaupasta, aikaa ei menisi tuhottomasti ja lopputuloksena lautasella on maistuvaa ruokaa, joka ilahduttaa keskellä arkista aherrusta.

Annosten raaka-aineet löytyvät helposti lähikaupasta. Oranssi Omar-kulho on Raawiin ja pyöreä Bronto-lautanen Hemin. Design House Stockholmin pieni Sand Secrets -kannu sopii erityisesti soijakastikkeen tarjoiluun.

Kylmät nuudelit ottavat ideansa kylmästä nuudelikeitosta (mul naengmyeon), joka on korealaisten suosima kuuman kesäpäivän ruoka. Siinä makeansuolainen, älyttömän koukuttava liemi tarjotaan kurkkujen ja nuudelien kanssa – ja mukana uiskentelee jääpaloja! Kylmät nuudelit ovatkin täydellinen ruoka kesän viimeisiin lämpimiin päiviin. Resepti on joustava: voit jättää kananmunan ja sinapin pois, jos haluat annoksesta vegaanisen. Voit myös käyttää mitä tahansa rapeita vihanneksia tai lisätä ruokaan haluamaasi proteiinia.

Kylmät nuudelit ovat täydellinen ruoka kesän viimeisiin lämpimiin päiviin.

Bánh mi -nuudeleiden nimi ja idea on kopioitu vietnamilaisesta patongista. Aikanaan kolonisaation myötä syntynyt tuhti leipä (ranskalaista pateeta ja patonkia, vietnamilaisia yrttejä, makuja ja pikkelöityjä kasviksia) on supersuosittu, eikä ihme. Helpon ja herkullisen salaattikulhon siitä saa, kun patongin vaihtaa riisinuudeleihin, pateen maustettuun tofuun ja lisää mukaan ronskisti yrttejä ja ehdottomasti jotain pikkelöityä, tässä tapauksessa porkkanaa.

Ferm LIVINGin pitkä Fein-lusikka sopii mainiosti esimerkiksi mausteiden annostelemiseen.

Testaa lounaaksi myös kiinalaisia dandan-nuudeleita. Perinteisessä reseptissä käytetään niin porsaanlihaa, seesaminsiementahnaa, sichuaninpippureita, itsetehtyjä chiliöljyjä kuin pikkelöityjä kiinalaisia vihanneksiakin. Tämän reseptin raaka-aineet haetaan kuitenkin lähikaupasta ja jauhelihan tilalle valitaan nyhtökauraa. Tuloksena on suolainen, tahmean makea ja syntinen nuudeliannos, jonka ohella kannattaa syödä myös höyrytettyä pinaattia tai pikkelöityjä porkkanoita, joiden reseptin löydät alta.

PS. Jokaisen reseptin lopussa on vinkit asioista, jotka voi tehdä etukäteen vaikka edellisenä iltana tai viikonloppuna. Valmistelu kun on helpon kotilounaan tärkein asia!


Nuudeliruokien reseptit:

Kylmät nuudelit voi valmistella jo etukäteen: keitä kananmunat, pilko kasvikset ja valmista liemi odottamaan jääkaappiin. Tarjoile nuudelit Design House Stockholmin Sand-kulhosta ja keitä kaveriksi kuppi teetä 1616 / arita japanin CMA-mukiin.

Kylmät nuudelit

Ainekset neljälle:
250 gr sobanuudeleita
1 kurkku
1 nippu retiisejä
kourallinen rapeaa salaattia per syöjä (jäävuori, romaine)
2 kevätsipulia varsineen
4 keitettyä kananmunaa
jääpaloja
paahdettuja seesaminsiemeniä
(nori-merilevää)

Liemi:
5 dl vettä
1,5 tl suolaa
1/2 dl riisiviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl sokeria
1 tl sinappia (dijon-tyylinen, ei makea)
1 rkl seesamiöljyä
1 valkosipulinkynsi raastettuna

Tee näin:
Keitä kananmunat. Valmista sobanuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele kylmällä vedellä, valuta ja annostele 4 kulhoon. Mittaa liemen ainekset kulhoon ja sekoita, kunnes seos on tasainen ja ainekset ovat liuenneet. Maista lientä ja korjaa tarvittaessa makujen tasapainoa. Viipaloi kurkku, retiisit, salaatti ja kevätsipulit ohuiksi suikaleiksi.

Kaada liemi nuudeleiden päälle ja lisää pari jääkuutiota kulhoon. Laita kurkut, retiisit, salaatit ja kananmuna kulhoihin ja ripottele seesaminsiemeniä päälle. Voit myös leikata nori-merilevää, eli sushiin käytettävää merilevää, suikaleiksi annosten päälle. Nauti heti!

Tee etukäteen: keitä kananmunat ja valmista liemi jääkaappiin. Paahda satsi seesaminsiemeniä. Voit myös pilkkoa kasvikset valmiiksi kannelliseen rasiaan.

Bánh mi -nuudeliannos kruunataan korianterilla, limeviipaleilla, mintulla ja kevätsipulisilpulla. Tarjoile koko komeus HAYn posliinisesta Sobremesa-kulhosta.

Bánh mi -nuudelit

Ainekset neljälle:
250 gr riisinuudeleita
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta
350 gr maustamatonta tofua
2 rkl soijakastiketta
2 rkl hoisin-kastiketta
1,5 dl (vegaanista) majoneesia
2–3 rkl srirachaa

Pikapikkelöidyt porkkanat:
2–3 porkkanaa
1 dl etikkaa
1/2 dl sokeria
1 dl vettä
1 tl suolaa

Tarjoiluun kevätsipulia, tuoretta minttua ja korianteria, limelohkoja

Tee näin:
Valmista ensin porkkanat. Kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kannelliseen purkkiin. Sekoita kattilassa etikka, sokeri, vesi ja suola, kiehauta ja kaada porkkanoiden päälle. Porkkanat säilyvät noin 2 viikkoa jääkaapissa, joten ne voi mainiosti tehdä etukäteen.

Keitä riisinuudelit pakkauksen mukaan, huuhtele ja ja annostele kulhoihin. Sekoita annoksen joukkoon 2 rkl porkkanoiden pikkelöintilientä, 1 rkl seesamiöljyä ja 1 rkl soijakastiketta.

Sekoita majoneesi ja sriracha.

Leikkaa tofu kuutioiksi, paista tilkassa öljyä pannulla rapeaksi ja lisää pannulle lopuksi soija- ja hoisinkastikkeet. Lisää tilkka vettä tarvittaessa ja paista, kunnes kastike on tarttunut tofuun ja sen pinta on kauniin ruskea.

Annostele tofut nuudelien viereen kulhoihin. Lisää mukaan reilusti minttua, korianteria ja kevätsipulisilppua, sekä limen lohkoja. Tarjoa majoneesin kanssa ja nauti heti.

Tee etukäteen: pikkelöi porkkanat, sekoita soosi ja paista tofu, jonka voi lämmittää uudelleen ennen tarjoilua.

Dandan-kasvisnuudelit voi valmistaa omien makumieltymysten mukaan joko nyhtökaurasta tai härkismurusta. Sammaleenvihreällä lasitteella viimeistelty Earth-kulho on Vaidava Ceramicsin valikoimista.

Dandan-kasvisnuudelit

Ainekset neljälle:
250 gr vehnänuudeleita
1 pkt (à 250 gr) nyhtökauraa tai härkismurua
1 rkl öljyä
3–4 valkosipulinkynttä
5 cm pala inkivääriä raastettuna

Kastike:
1 dl maapähkinävoita
2 rkl paahdettua sipulia
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa
2 tl paahdettua seesamiöljyä
maun mukaan chiliöljyä (esim. Pirkka tai Lao Gan Ma)
(nuudelien keitinvettä)

Tarjoiluun rouhittuja maapähkinöitä ja kevätsipulia

Tee näin:
Hienonna kevätsipuli ja rouhi maapähkinät valmiiksi. Sekoita kastikkeen raaka-aineet keskenään kulhossa. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja inkivääri, ja paista niitä nyhtökauran kanssa öljyssä, kunnes nyhtökaura rapeutuu.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja säästä 1 dl keitinvettä kastikkeeseen. Valuta nuudelit. Sekoita keitinvettä kastikkeeseen, kunnes se on sopivan löysää. Lisää 1/3 kastikkeesta nyhtökauran joukkoon pannulle ja sekoita.

Annostele nuudelit, kastike ja nyhtökaura kahteen kulhoon ja sekoita tarmokkaasti. Ripottele nuudelien pinnalle maapähkinärouhetta ja kevätsipulisilppua. Nauti heti.

Tee etukäteen: sekoita kastike valmiiksi ja paista nyhtökaura. Lämmitä ennen tarjoilua.


Mandoliini auttaa suikaloimaan kasvikset nopeasti ohuiksi viipaleiksi. Eva Solon Green Tool -vihannesleikkurin vankka kahva takaa mukavan ja ergonomisen otteen herkkuja viipaloidessasi.

(Arki)ruokainspiraatiota!

Iman ja Leena Safkaa
Helsinkiläiset Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas pitävät suosittua ruokaan ja resepteihin painottuvaa Instagram-tiliä. Tili on inspiroiva, koska pitäjien rakkaus ruokaan on tarttuvaa, reseptit ovat simppeleitä mutta kekseliäitä ja oivaltavia, maut napataan ympäri maailmaa ja monet resepteistä ovat kasviksiin ja kausiruoka-ajatteluun pohjautuvia.

Leikaten ja höyläten
Arkikokkauksen hitain ja puuduttavin osuus on usein pilkkominen – varsinkin kun kyseessä ovat kasvikset. Eva Solon Green Tool -mandoliini hoitaa hommat puolestasi uskomattoman nopeasti! Täydellisen ohuita ja rapeita vihanneksia on ilo syödä. Mandoliinia käyttäessä ei kannata unelmoida – kun keskittyy tekemiseen, eivät sormet ole vaarassa.

Inspiroidu kattauksista 

Japan
The Vegetarian Cookbook
Raawii
Omar bowl
Vaidava Ceramics
Earth kulho
Design House Stockholm
Soijakannu
Spring Copenhagen
Laine maljakko
1616 / arita japan
CMA teekuppi
valerie_objects
Inner Circle teekannu
HAY
Sobremesa tarjoilukulho
Marimekko
Seireeni kangas
Design House Stockholm
Sand kulho
HAY
Colour syömäpuikot
ferm LIVING
Fein lusikka
Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.


Katso myös:

Finnish Design Shopin uusimmat kattaustuotteet >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu




Tilaa Finnish Design Shopin uutiskirje niin osallistut lahjakortin arvontaan!

Tilaa uutiskirje

Rakkaudesta hyvään muotoiluun

Design Stories on Finnish Design Shopin oma nettijulkaisu, joka esittelee skandinaavisia koteja, klassikoita ja ajankohtaisia uutuuksia. Tervetuloa viihtymään seurassamme!

Siirry Design Storiesin etusivulle

Osta pohjoismaista muotoilua

Design Storiesin tarjoaa Finnish Design Shop, maailman suurin pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa.

Siirry ostoksille Finnish Design Shopiin

Osta ja myy vintageaarteita

Franckly.com on Finnish Design Shopin ylläpitämä ja kuratoima käytettyjen designtuotteiden osto- ja myyntipaikka.

Tutustu Francklyn valikoimaan