Loft-elämää vanhalla paloasemalla

Julian ja Rikun valoisa, mustalla tehostettu loft-asunto sijaitsee entisessä paloasemarakennuksessa Lahdessa. Hyvällä suunnittelulla pari räätälöi kompaktin kaksion nelihenkisen perheensä tarpeisiin.

Loft-elämää vanhalla paloasemalla
Lähes satavuotias, keltainen betonirakennus Lahdessa on toiminut paloasemana ja esiliinatehtaana ennen kunnostamista asuinkäyttöön vuonna 2018. Viidenkymmenen kodin asunto-osakeyhtiö muodostuu vanhasta paloasemasta ja vieressä sijaitsevasta museorakennuksesta. Niemet asuvat paloaseman uimarannan puoleisessa päädyssä.

Asukkaat:

Luhta Sportswear Companyn myymäläsuunnittelija Julia Niemi, 33, Telialla työskentelevä Riku Niemi, 34, ja lapset Vilho, 8, ja Valto, 1. Koti on 1927 valmistuneeseen paloasemaan 2018 tehty 58 neliön kaksio ja 10 neliön parvi Lahden Möysässä. Uudiskäyttösuunnitelma on arkkitehti Riitta Vesalan käsialaa.

Loft-elämää vanhalla paloasemalla
Valto, Julia, Vilho ja Riku kulkevat kotiinsa suoraan omalta terassilta. Talon päätyyn rakennetun terassin mustat kaiteet johdattavat asunnon loft-henkeen.

PALOASEMA KOTINA? Julia ja Riku Niemi kuulivat houkuttelevasta hankkeesta Rikun työkaverilta, joka oli ostanut itselleen vanhaan paloasemaan suunnitteilla olevan asunnon.

”Meillä ei ollut ajatuksena lähteä vielä uuteen asuntoprojektiin, edellisestä oli sen verran vähän aikaa”, Julia kertoo. Tutustuttuaan paloaseman asuntoihin pari kuitenkin innostui ja päätyi tekemään kaupat. Talon jokainen huoneisto on hieman erilainen. Pari valitsi ensimmäisen kerroksen päätyasunnon, jossa on oma sisäänkäynti terassin kautta.

”Ostimme asunnon jo reilusti ennen purkutöitä, joten ehdin piirtää itse koko pohjaratkaisun uusiksi. Suunnittelimme itse myös pintamateriaalivalinnat, sähköt ja valaistuksen tarpeisiimme”, sanoo Lahden muotoiluinstituutissa suunnitteluosaamista saanut Julia.

Yhteisöllisyys muodostui nopeasti taloon samaan aikaan muuttaneiden nuorten perheiden välille. Jo puolen vuoden asumisen jälkeen naapurista löytyivät niin viinit, kananmunat, lenkkiseuraa kuin lastenhoitoapua. Tuntemattomista tuli upeita ystäviä.

Loft-elämää vanhalla paloasemalla

Perheen kesken

Loftin keskeisessä tilassa leikitään, rentoudutaan sohvalla ja nautitaan perheen yhteiset ateriat. Designbetonin hopeanväriselle mikrosementtilattialle Vilho ja Valto saavat huoletta levittää leikkinsä. Valkea nahkasohva on hankittu jo 2009 Julian ja Rikun ensimmäiseen yhteiseen kotiin.

Pholcin Mobil 70 -valaisin

Linjakas ratkaisu

Portaat parvelle on sijoitettu seinän viereen, jotta ne vievät mahdollisimman vähän tilaa. Upea portaikko ja kaiteet rytmittävät mustan ja valkoisen liittoa. Ne suunnitteli Julia ja toteutti hänen isänsä. Pyöreä ruokapöytä on Ruoko designin ja kattovalaisin Pholcin Mobil 70.

Musta keittiö – Loft-elämää vanhalla paloasemalla

Tehoneliöt

Kompaktiin keittiöön Julia suunnitteli tarkkaan kaiken tarpeellisen. Välitilassa on mustaa sormipaneelia, jonka pyyhkiminen on osoittautunut haasteelliseksi. Laminaattitaso ja allas ovat Kvikin, hanat Tapwellin ja kodinkoneet Boschin. Saarekkeen puutaso on teetetty Hollolan mittakalusteessa.

Tolix-tuoli A56, sitruunankeltainen

Kahdet tarpeet

Julia yhdistelee näppärästi designin ja markettituotteet. Pitkänomainen huone täyttää kaksi tarvetta: tila jakautuu vanhempien työtilaksi ja toisessa päässä poikien nukkumasopeksi. Työpiste muodostuu lipastosta ja työpöydästä. Väriä tuovat Ferm Livingin Merge-kelimmatto ja keltainen Tolix-tuoli. Ikkunalaudalla on hauska Heicon pupuvalaisin.

HAYn Hee-nojatuoli, valkoinen

Valokeilassa

Päätyhuoneisto on ensimmäisessä kerroksessa, mutta paksujen kiviseinien ansiosta liikenteen melu ei kuulu lainkaan. Oleskelutilassa on kahdella seinällä ikkunoita, joiden syvennysten leveät ikkunapenkit ovat mainioita tasoja viherkasveille, valaisimille ja keramiikkaesineille. Metallituoli on HAYn Hee-nojatuoli.

Loft-elämää vanhalla paloasemalla

Varokaa kattopalkkia

Parvella on monitasoinen makuutila vanhemmille. Alkuperäiset kattopalkit ovat komea yksityiskohta, vaikka haastavatkin kumartumaan. Kaikkia uusille putkille suunniteltuja kotelointeja ei ollut piirretty muutoskuviin, vaan ne vain ilmestyivät milloin mihinkin. Parven lattia on vaahteraparkettia.

Loft-elämää vanhalla paloasemalla

Oma pesä

Poikien makuusopen runko on tehty kerrossängystä, johon on vaihdettu ylin poikkilauta, jotta on saatu tarvittava tuki vanerille. Vanerointi ja tikkaat ovat Julian isän käsialaa, Julian piirustusten mukaan. Kuusikuviollinen Gran-tyynynpäällinen on Fine Little Dayn.

Loft-elämää vanhalla paloasemalla

Mustaa valkoisella

Julia halusi pesutilojen valkoiset laatat pystyladonnalla ja kävi onneksi työmaalla valvomassa hommaa, sillä laatoittaja olisi laittanut kaakelit vaakaan. Mustat yksityiskohdat valaisimissa ja tekstiileissä jatkavat kodin yhtenäistä linjaa.

Inspiroidu tyylistä

HAY
Mega Dot -päiväpeitto
Pholc
Mobil 70 -valaisin
Tolix
Tuoli A65
Serax
Cose-saippuapullo
Ferm Living
Merge-matto
Serax
Betoniruukku
HAY
Hee-nojatuoli
&Tradition
Collect-tyyny

Teksti: Maija-Riitta Mustonen Kuvat: Hannes Paananen

Juttu on julkaistu alun perin Avotakan numerossa 1/2021.

Edellinen juttu
Seuraava juttu