Lindan ja Christofferin nelikymppinen koti saneerattiin uudelle aikakaudelle

Kun sisustusarkkitehti suunnitteli Lindan ja Christofferin kodin saneerausta, hän suhtautui taloon kuin elokuvaan. Siitä tuli luontevasti uudenlainen episodi vanhaan tarinaan.

Linda ja Christoffer perheineen asuvat alunperin 70-luvulla rakennetussa, täyssaneeratussa kodissa Kauniaisissa. Lasiset pariovet vievät uuteen työ- ja kirjastohuoneeseen, joka oli ennen ruokasali.

Asukkaat:

Diplomi-insinöörit Linda ja Christoffer sekä perheen 16-, 12- ja 11-vuotiaat lapset. Koti on vuonna 1979 valmistunut, täyssaneerattu erillistalo Kauniaisissa. Kodissa on 255 neliötä.

Vuonna 1979 valmistunut talo on paikallisen arkkitehdin Marita Lemströmin suunnittelema. Alkuperäinen ulko-ovi on niin jykevää tekoa, että se sai jäädä paikoilleen. Parveke virkistyi uudella maalipinnalla.

SISUSTUSARKKITEHTI ILKKA PALINPERÄ vaikuttui ensi näkemältä, kuinka upeasti Lindan ja Christofferin nelikymppinen talo on säilyttänyt arvokkuutensa. Kodin rauhoittava tunnelma inspiroi, ja saman tunteen hän halusi säilyttää myös kokonaan saneeratun talon uudessa ilmeessä. 

Asukkaat, Linda ja Christoffer, toivoivat myös ripauksen aasialaista tunnelmaa, sillä thaimaalainen estetiikka on ollut lähellä heidän sydäntään jo nuoruuden yhteisestä opiskeluvaihdosta asti. Vaikka pohja oli jo ennestään selkeä, se piirtyi paikoitellen palvelemaan vielä paremmin viisihenkisen perheen arkea. Rento skandinaavinen tyyli on yhtenäinen tilasta toiseen. Sisustusarkkitehti Palinperälle jokainen koti on kuin elokuva, jossa on paljon tarinaa elämää. Saneeraus on puolestaan kuin jatko-osa, jossa tarinan täytyy jatkua luontevasti ja osata yllättää yhä uudelleen.

"Tämä projekti opetti, että suunnittelija on avainhenkilö, kuin elokuvaohjaaja, jonka pitää tietää, mistä kodin tarinassa on kyse."

HAYn Dot-tyynyt sohvalla
Olohuoneen suurista ikkunoista tulvii sisään runsaasti luonnonvaloa. Sohvaa somistavat HAYn värikkäät Dot-tyynyt.

Tilaa ja valoa

Linda ja Christoffer ihastuivat ensimmäisenä talonsa valoisuuteen ja selkeään pohjaan. He päättivät palkata tuttaviensa suositteleman sisustusarkkitehti Ilkka Palinperän uusimaan kodin visuaalisen ilmeen ja suunnittelemaan perheen tarpeisiin toimivia tiloja. ”Olemme molemmat insinöörejä, joten toimiva pohja on hyvin tärkeä”, Linda kertoo ja naurahtaa. Täyssaneerauksessa mikään huone ei jäänyt täysin koskematta. Olohuoneessa säilyivät alkuperäiset isot ikkunat, jotka hemmottelevat yläkertaa luonnonvalolla.

Carl Hansen & Sønin CH24 Wishbone -tuoli
Carl Hansen & Sønin Wishbone-tuolit sointuvat kauniisti ruokailutilan eläväpintaiseen kalanruotoparkettiin.

Moneen nälkään

Ruokailutila yhdistyi uudistuksessa avaraan olohuoneeseen, johon mahtuu kokoontumaan kerralla isompikin porukka. Kuvataiteilija Carolina von Schantzin teos on pariskunnan yhteinen 40-vuotislahja. Tanskalaisen Muuton keittiönpöydän yllä on Innoluxin Sipuli-lamput, joiden klassiseen ajattomuuteen Linda mieltyi. Pöydän ympärillä ovat toiset klassikot, Carl Hansen & Sønin Wishbone-tuolit.

Keittiön harmaaseen taittavat pinnat saavat lämmintä kontrastia messinkisistä yksityiskohdista ja lämpimästä puusta.

Luotu toimimaan

Linda kerää astioita, lasia ja keramiikkaa, joten toive vitriinistä toteutui uudessa keittiössä, joka on nykyään yksi perheen yhteisistä lempipaikoista. Keittiö on suunniteltu niin millintarkasti, että astianpesukonetta tyhjentäessä täytyy ottaa vain yksi askel. Kodin kaikki kiintokalusteet personoiduilla vetimillä ovat sisustusarkkitehti Ilkka Palinperän suunnittelemat, mikä yhtenäistää ilmettä ja vähentää hukkatilaa. Keittiön taso on kvartsia.

Talon alku­peräistä henkeä näkyy yhä alakerran 70-­luvun avotakassa.

Vanhoja säveliä

Olohuoneen takka sai uuden maalipinnan, mutta marmorireuna on koristanut sitä vuosikymmeniä. Talo on alun perin suunniteltu ja rakennettu pieteetillä, mutta uudistuksessa yleisilme päivittyi modernimmaksi ja perheen tyyliin istuvaksi. Taustalla näkyvän keittiön ilmettä harmonisoi rimaseinä, joka kerää kehuja lähes jokaiselta vieraalta.

Minimalistinen kylpyhuone kutsuu rentoutumaan ja viettämään ylellisiä spa-hetkiä.

Mielenrauhaa

Ehkä parhaiten aasialaista tunnelmaa ja harmoniaa tavoittaa alakerran uudella spa-osastolla. Christoffer toivoi kovasti ammetta, joka löytyi pitkän etsinnän jälkeen brittiläisestä Lussosta. Katseiden kerääjä on myös italialaisesta Iperceramicasta bongattu kaunis luonnonkivestä valmistettu allas. Kylpyhuoneen laatat ovat ABL-laatoista.

Rohkea sininen tuo makuuhuoneeseen kaivattua tunnelmaa. Raikkaaksi vastapariksi huoneeseen on valittu vaaleita tekstiilejä.

Sukellus siniseen

Vanhempien makuuhuoneen voimakkaalla sinisellä on rauhoittava vaikutus. Värivalinta kannatti vaikka tuntui ensin rohkealta. Makuuhuoneen bohohenkinen lamppu tuo kotoisaa lämpöä sinistä seinää vasten. Tila muuttui myös pintaa syvemmältä, kun vaatehuone piirtyi makuuhuoneen vasemmalle puolelle käytäväksi, josta kuljetaan päätyseinän taakse kylpyhuoneeseen.

Aikaisemmin tummansävyinen rappu sai kepeän ja siron yleisilmeen vaaleammilla portailla.

Askel kerrallaan

Yksi näkyvimpiä muutoksia on ala-aulasta yläkertaan vievä portaikko, jonka uusi vaaleampi ja sirompi ilme hiottiin rappu kerrallaan ja viimeisteltiin rimakaiteilla. Ero on huomattava, sillä vanha portaikko oli massiivisen tumma. Ala-aula säilyy siistinä sisustusarkkitehdin piirtämän, koko seinälle levittyvän säilytystilaratkaisun avulla.

Inspiroidu tyylistä

Carl Hansen & Søn
CH24 Wishbone -tuoli
HAY
Dot-tyyny
&Tradition
Lato LN8 -sohvapöytä
Menu
JWDA-pöytävalaisin
Örsjö
Tratten-seinävalaisin
Mifuko
Kiondo-kori
Iittala
Aalto-maljakko
Warm Nordic
Lean Back -nojatuoli

Katso myös:

Kaikki Finnish Design Shopin tuotteet >

Teksti: Minna Ruotsalainen Kuvat: Satu Nyström

Juttu on julkaistu alun perin Avotakan numerossa 6/2022.

Edellinen juttu
Seuraava juttu