Sarpaneva-pata – kaunis ja käytännöllinen klassikko

Maukkaat pataruoat kuuluvat syksyyn ja talveen. Iittalan valmistama Sarpaneva-pata on jokaisen kotikokin unelma ja sijoitus, joka kestää käytössä vuosikymmenestä toiseen.

Iittala Sarpaneva-pata
Timo Sarpaneva suunnitteli valurautaisen padan vuonna 1960. Pata on Iittalan valikoimassa.

MUOTOILIJA JA KUVANVEISTÄJÄ Timo Sarpaneva tiesi omien sanojensa mukaan jo kohdussa, että hän tulisi seuraamaan vanhempiensa ja isovanhempiensa jalanjälkiä ja päätyisi käsityöläisammattiin. Sarpanevan isoisä oli nimittäin seppä, ja hänen äitinsä neuloma pannumyssy voitti vuonna 1951 Milanon Triennaalissa toisen palkinnon. Pannumyssy oli tosin Timo-pojan suunnittelema ja sitä luultiin karnevaalihatuksi. Pojasta sukeutuikin seuraavien vuosikymmenten aikana moninkertaisesti palkittu taiteilija.

Timo Sarpaneva
Timo Sarpaneva (1926–2006) suunnitteli myös Iittalan tunnuksena toimivan i-merkin.

Timo Sarpaneva on suomalaisen designin suuri nimi, joka tunnetaan hyvin myös maailmalla. Hänellä sanotaan olleen ”harvinainen kyky haltioitua ja palvoa kauneutta”. Muotoilija tutustui työssään ennakkoluulottomasti eri materiaaleihin ja tekniikoihin: lasi, keramiikka, valurauta ja tekstiilit – ne kaikki taipuivat hänen käsittelyssään toinen toistaan kauniimpiin muotoihin.

Timo Sarpaneva tutustui työssään ennakkoluulottomasti eri materiaaleihin ja tekniikoihin.

Sarpanevan ura lähti nousukiitoon 1950-luvulla, kun hänen töitään oli esillä Milanon triennaaleissa. Sarpaneva suunnitteli nimeään kantavan valurautapadan Rosenlew & Co:lle vuonna 1960, ja samana vuonna pata voitti hopeaa Milanon triennaalessa.

Iittala Sarpaneva-pata
Kaunis ja kestävä pata on ilo hyvän ruuan ystäville. Korppi-juliste on Teemu Järven.

Valurauta-astioiden saloihin Sarpanevan oli aikoinaan tutustuttanut hänen oma isoisänsä. Pata saavutti nopeasti suuren suosion, ja siitä tehtiin Suomessa jopa oma postimerkki. Sarpaneva-pataa valmistettiin sekä punaisena että mustana. Padan yksinkertainen nerokkuus piilee sen irrotettavassa, oksaa muistuttavassa puisessa kahvassa. Kahvan avulla voi nostaa koko padan tai pelkän kannen pois sormia polttamatta.

Sarpaneva-pata oli – ja on yhä – sijoitus, joka kestää vuosikymmenestä toiseen.

Valurautaista pataa voi käyttää joko liedellä tai uunissa. Sen sisällä ruoka kypsyy tasaisesti padan lempeässä lämmössä. Emaloitu pinta takaa sen, ettei pataan pinty makuja. Sarpaneva-pata oli – ja on yhä – sijoitus, joka kestää vuosikymmenestä toiseen. Se on ilo kaikille hyvän ruuan ystäville.

Tutustu Iittalan Sarpaneva-pataan >

Teksti: Anna Korpi-Kyyny Kuvat: Iittala

Edellinen juttu
Seuraava juttu