Elina ja Klaus Aallon keittiössä kokataan suussa sulavaa kasvisruokaa

Muotoilijapariskunta Elina ja Klaus Aallon keittiössä innostutaan kasvisruuista. Inspiraatio saattaa löytyä naapuriravintolasta tai kaukomailta. Miltä maistuvatkaan taiwanilaiset hedelmäjäät?

Pyöreän pöydän ääreen mahtu koko Aallon perhe ruokailemaan. Paperivalaisimen Klaus suunnitteli yhdessä Saana Sipilän ja Anna Salosen kanssa japanilaiselle Aoya Washi -yritykselle.

Asukkaat:

Muotoilijapariskunta Elina ja Klaus Aalto sekä lapset Amos, Elis ja Elsa. Perhe asuu 1961 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Kalliossa. Elinan ja Klausin ruokafilosofia on: ”Pidämme erilaisista ruokahaasteista. Vaikka siitä, että saman pöydän ääreen tulee vegaaneja ja lapsia.”

Yläkaapit on jätetty pois modernista, valkoisesta keittiöstä.

KEITTIÖSSÄ ON HETI aamusta käynnissä melkoinen hulina. Kolmen lapsen isä, muotoilija Klaus Aalto, hoputtaa 10-vuotiasta Elistä lähtemään kouluun ja kolmivuotiasta Elsaa pukemaan, jotta tyttö olisi pian valmis päiväkotiin.

Kun lapset poistuvat isän avittamana keittiöstä, äiti Elina Aalto, muotoilija hänkin, saa vapaat kädet valmistella lounasta. Se nautitaan tänään poikkeuksellisesti kotona eikä pariskunnan yhteisellä työhuoneella Kruununhaassa. Yhdeksän neliön keittiö on pääsääntöisesti Elinan valtakuntaa. Se remontoitiin jokunen vuosi sitten hänen unelmiensa mukaisesti.

”Minulla oli päähänpinttymä kuusikulmaisista lattialaatoista kolmen värin muodostamana kuviona”, Elina muistelee.

Alahyllyn lasiesineet ovat Iittalalle suunnitellun Aarre-sarjan koekappaleita.

Eläväisen lattian vastapainoksi muut keittiön pinnat pidettiin yksinkertaisina. Ikean valkoinen kaapisto ei rasita silmää, kuten ei Virossa teetetty kivipuristetyötasokaan. Ilmettä pitää koossa yläkaapittoman keittiön korkealle nouseva laatoitus sekä ylväät, kunnostusta kaivanneet teollisuusvalaisimet, jotka löytyivät Bukowskisilta.

Niiden alla Elina nyt leikkaa munakoisoja ja keittelee tomaattikastiketta kokoon.

”Olen huono seuraamaan muiden reseptejä. Inspiroidun jostain ja soveltelen siitä omanlaisen reseptin. Viime aikoina olen innostunut kasvisruuasta. Ajatuksen munakoisorulliin sain naapurissa sijaitsevasta Loung3-ravintolasta”, hän kertoo.

”Olen huono seuraamaan muiden reseptejä. Inspiroidun jostain ja soveltelen siitä omanlaisen reseptin.”

Klausilla on muutama bravuuri, mutta pääsääntöisesti kokkaus on Elinan harteilla.

”Kun tapasimme, kumpikaan ei osannut laittaa ruokaa. Tosin harva 19-vuotias taitaa olla kiinnostunut ruuanlaitosta”, Elina kertoo. ”Nykyisin Elina on sairaan hyvä kokki”, Klaus kehuu.

Ilmari Tapiovaaran Pirkka-pöydän ääressä syödään arkiateriat.

Kun kokkausvuoro osuu Klausille, tarjolla on useimmiten eineksiä, kuten lihapullia ja muusia. Tai sitten turvaudutaan läheisen thaimaalaisen ravintolan noutoruokaan.

Tänään Klaus on lupautunut valmistamaan jälkiruuan. Hän ihastui Taiwanin-matkalla tuoreista hedelmistä valmistettuihin jäätikkuihin ja ryhtyi tutkimaan, kuinka niitä voisi valmistaa itse. Aterian kruunaavat kartion muotoiset, auringon väriset ananassorbettitikut. Ei hullumpi suoritus ensikertalaiselta.

Jogurtti-fetakastike sopii munakoisorullien pariksi.

Kasvisruokien reseptit

Jogurtti-fetakastike (neljälle)
2,5 dl turkkilaista jogurttia
100 g fetaa
1 puntti lehtipersiljaa
½ sitruunan mehu
mustapippuria
oliiviöljyä

1. Sekoita jogurtti ja murustettu feta keskenään.
2. Lisää persilja, sitruunamehu ja pippuri. Notkista oliiviöljyllä.

Fenkolisalaatissa maistuu sitruuna.

Fenkolisalaatti (neljälle)
2 fenkolia
1 sitruunan mehu
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

1. Leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi.
2. Aseta siivut laakealle astialle ja lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja mausteet. Sekoita ja anna marinoitua puolisen tuntia.

Munakoisorullien sisällä on herkullinen ricottatäyte.

Munakoisorullat (neljälle)
2 isoa munakoisoa

Tomaattikastike
2 tölkkiä kuorittuja tomaatteja
2 pientä sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 sellerin varsi
½–1 chili
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
1 rkl timjamia
1 rkl rosmariinia
1 tl sokeria
1 dl vettä tai punaviiniä

Ricottatäyte
2 dl ohrahelmiä
250 g ricottaa
2 punttia lehtipersiljaa
suolaa ja mustapippuria

1. Tee ensin tomaattikastike. Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä. Lisää joukkoon pieniksi pilkotut valkosipuli, chili sekä varsiselleri ja kuullota vielä muutama minuutti. Lisää säilötyt tomaatit. Huuhtele purkki tilkalla vettä tai punaviiniä ja kaada joukkoon. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen sillä aikaa, kun valmistat täytteen ja munakoisot.
2. Keitä ohrahelmiä 15 minuuttia 6 desilitrassa vettä, johon on lisätty 1 tl suolaa. Valuta ohra, lisää ricotta ja hienonnettu lehtipersilja. Sekoita ja notkista tarvittaessa tilkalla oliiviöljyä. Tarkista suola ja lisää pippuri.
3. Leikkaa munakoisot pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi. Paista siivuja molemmilta puolilta pannulla, kunnes ne notkistuvat. Laita jokaiselle siivulle nokare ricottatäytettä ja kääri rullaksi. Asettele rullat tiiviisti vierekkäin uunivuokaan.
4. Soseuta tomaattikastike tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää mausteet. Kaada tomaattikastike munakoisorullien päälle.
5. Paista uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä tovi ja tarjoile jogurtti-fetakastikkeen kanssa.

Tuoreista hedelmistä valmistettujen jäätikkujen idea on tuliainen Taiwanin-matkalta.

Taiwanilaiset hedelmäjäät (kuudelle)
1 ananas
½ dl omenamehua
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa

1. Kuutioi ananas ja soseuta omenamehun, sitruunamehun ja hunajan kanssa.
2. Laita mehujäämuotteihin tai lasiin pakastumaan muutamaksi tunniksi. Voit lisätä soseutettuun hedelmäseokseen pieniä hedelmälihapaloja tai vaikka mustikoita ennen jäädyttämistä.

Teksti: Päivi Ekola Kuvat: Johanna Kinnari

Juttu on julkaistu alun perin Avotakassa.

Edellinen juttu
Seuraava juttu