Hanni Koroman keittiössä estetiikka on etusijalla

Sisustusarkkitehti Hanni Koroma on visuaalinen ruoanlaittaja. Hän kokeilee vain sellaisia reseptejä, joissa on inspiroivat kuvat. Jutun lopusta löydät Hannin ohjeet muun muassa nokkoskeittoon ja korvasienimuhennokseen.

Hanni Koroman keittiössä
Hanni Koroma korvasi yläkaapit jättipeilillä, joka saa tilan näyttämään suuremmalta ja lisää valoisuutta. Hanan yläpuolella on Arsi Ikäheimosen valokuva Hannin teoksesta Morsiamen huone.

Asukkaat:

Sisustusarkkitehti Hanni Koroma ja puoliso Tuomas Pulliainen. Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan kodin keittiössä on Hannin suunnittelema, Avancen valmistama jalavapuinen kaapisto ja vanhoista toimistokalusteista rakennettu koivupuinen työtaso.

Hanni Koroman keittiössä
Vihreä tee on kauneimmillaan läpinäkyvässä lasikannussa. Hanni tarjoilee sitä jälkiruoan kyytipoikana.

SISUSTUSARKKITEHDIN KEITTIÖSSÄ jokaisella astialla, kapustalla ja kattaustekstiilillä on oma tarkka paikkansa. Keittiön pitkän työtason alla on huimat 38 vetolaatikkoa, ja ällistyttävää kyllä Hanni Koroma löytää käden käänteessä tarvitsemansa ruoanlaittovälineet. Hän on rakentanut laatikoston entisistä toimistokalusteista.

”Ylälaatikoissa on juomalasit, lautaset ja aterimet, joita käytän päivittäin. Alalaatikoissa olevia astioita käytän harvemmin.” Liesitason yllä komeilee raamikas peili, josta kokki näkee selkänsä takana olevan ruokapöydän.

”Peili avartaa keittiötä ja heijastaa ikkunoista tulevaa valoa”, Hanni sanoo.

Hanni Koroman keittiössä
Korkea kaapisto on jalavaa. Hanni suunnitteli ja Avancen puusepät tekivät saarnikantisen pöydän. Tuolit olivat ennen sairaalakäytössä.

Hanni kokkaa peilin ääressä mieluiten kasvisruokaa suomalaisista luonnon antimista: sienistä, villiyrteistä ja marjoista. Jos oman kesämökin pihalta ei löydy sopivia aineksia, apu on lähellä. Hanni harrastaa vaihtokauppaa ystäviensä kanssa.

”Annan ystävälleni villiyrttejä ja saan vastineeksi vaikka korvasieniä.”

Hannin isoäidin vanhassa rautapannussa valmistuu korvasienimuhennos. Hiekkaisella maaperällä kasvava sieni on käsittelemättömänä myrkyllinen mutta ryöpättynä syömiskelpoinen ja erittäin maukas.

Karhunlaukasta syntyy mehevä kastike villiparsoille.

Karhunlaukasta syntyy mehevä kastike villiparsoille. Miedosti valkosipulilta maistuva villiyrtti on yleinen Euroopassa mutta Suomessa harvinaisempi. Nokkosta meillä sen sijaan riittää: hellalla porisee kauniin vihreä keitto, josta tulee keväisen sieniaterian maukas alkuruoka.

Hanni Koroman keittiössä
Hanni nauttii teehetkestä tunnelmallisessa olohuoneessaan, jossa on hänen suunnittelemansa koivupuinen Avata-kaappi.

Hanni on kokeilunhaluinen ruoanlaittaja, joka testailee ja vaihtelee reseptejä ystäviensä kanssa. Paras haju- ja makuaisti on kuitenkin Hannin puolisolla Tuomaksella.

”Kuvittelin olevani hyvä kokki, ennen kuin tapasimme. Onneksi valmistamme ihan eri ruokia. Minä keskityn kasviksiin, Tuomas kala- ja liharuokiin”, Hanni kertoo.

Annosten ulkonäkö kiinnostaa sisustusarkkitehtiä jopa enemmän kuin reseptit.

Sisustusarkkitehti kattaa pöydän käsin tehdyillä keraamisilla astioilla, joiden muodot ja värit ovat tasapainossa ruoka- annosten ja värikkäiden tulppaanien kanssa. Annosten ulkonäkö kiinnostaa sisustusarkkitehtiä jopa enemmän kuin reseptit. Etenkin japanilaisten esteettiset ruokakuvat ovat Hannin makuun.

”Jos jokin erityinen ruokakuva inspiroi minua, innostun kokeilemaan myös reseptiä.”

Hanni Koroman keittiössä
Keväinen nokkoskeitto on höystetty viiriäisenmunilla.

Ruokien reseptit:

Nokkoskeitto (2 annosta)
250 g tuoreita nokkosia
ruohosipulia
2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoa
2 dl vettä
1–2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
hyppysellinen sokeria

Tarjoiluun 
viiriäisenmunia

1. Huuhdo tuoreet nokkoset. Kiehauta niitä muutama minuutti ja kaada vesi pois.
2. Hienonna nokkoset ja ruohosipuli. Sulata voi paistinpannulla. Lisää ensin jauho, sitten vihersilppu.
3. Kun jauho ja voi ovat hiukan ruskistuneet ja imeytyneet nokkosiin, kaada päälle kiehuva vesi. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää suolaa, mustapippuria ja kermaa. Hauduta hetki.
4. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
5. Jaa annoslautasille ja lisää pinnalle keitetyt viiriäisenmunat halkaistuina.

Hanni Koroman keittiössä
Villiparsa on Hannin suosikkiraaka-aine. Kastike syntyy
karhunlaukasta.

Parsaa ja karhunlaukkavoita
luomuparsaa tai villiparsaa
vettä
suolaa

Voikastike
100 g voita
1 dl tuoreita karhunlaukan lehtiä

1. Kiehauta kattilassa reilusti vettä. Lisää suolaa.
2. Aseta parsat tiiviisti puu vartaisiin. Varaa kaksi varrasta ruokailijaa kohti.
3. Sulata kastiketta varten voi. Huuhtele ja hienonna karhunlaukan lehdet. Sekoita ne voihin.
4. Kiehauta parsavartaat nopeasti, vain noin minuutin ajan, jotta ne säilyvät napakoina. Tarjoa heti kuuman voikastikkeen ja korvasienimuhennoksen kanssa.

Hanni Koroman keittiössä
Villiparsat keihästetään puutikuilla keittämisen ajaksi.

Korvasienimuhennos
vettä ryöppäämiseen
2 dl korvasieniä
3 rkl voita
1 ½ sipulia
1 tl vehnäjauhoa
vettä
1–2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

1. Tuoreet korvasienet pitää keittää kaksi kertaa 10 minuuttia kerrallaan runsaassa vedessä. Kaada keitinvedet pois ja huuhdo sienet hyvin kylmällä vedellä. Tuuleta keittiö huolellisesti, kun ryöppäät korvasieniä.
2. Silppua ryöpätyt korvasienet ja sipuli. Kuullota sipulia voissa muutama minuutti ja sitten erikseen sieniä viisi minuuttia.
3. Yhdistä sipuli ja sienet pannulla ja ripottele päälle vehnäjauho. Lisää hiukan kuumaa vettä ja anna hautua viisi minuuttia.
4. Lisää kerma ja hauduta vielä viisi minuuttia. Mausta.

Hanni Koroman keittiössä
Vaaleat ja tummat astiat viihtyvät yhdessä jälkiruokakattauksessa. Tarjolla on portugalilaisia queijada-leivoksia.

Queijadat (18 kpl)
3 kananmunaa
4 ¾ dl sokeria
3 rkl voisulaa
1 ¾ dl vehnäjauhoa
4 ¾ dl maitoa
½ tl vanilja-aromia

1. Yhdistä tehosekoittimessa munat, sokeri ja voisula. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauho ja maito vähitellen koneen käydessä. Lisää vanilja.
2. Kaada seos muffinivuoan koloihin. Täytä 3/4 koloista.
3. Kuumenna uunissa 165 asteessa 45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoa kuumina tai kylminä.

Teksti: Anna Aromaa Kuvat: Johanna Myllymäki

Juttu on julkaistu alun perin Avotakassa.

Edellinen juttu
Seuraava juttu