Jukka ja suklaatehdas

Goodio-suklaabrändin perustajan Jukka Peltolan kotikeittiössä valmistuu suklaaherkkuja, jotka ovat terveysruokaa. Niistä koko perhe saa hyvän mielen ja olon. Katso jutun lopusta viisi herkullista reseptiä!

Less Rocky Road resepti
Kaikkea hyvää. Jukka Peltolan terveellisessä Rocky Road -versiossa nameja korvaavat taatelit ja kuivatut hedelmät.

Asukkaat:

Goodio-suklaabrändin perustaja Jukka Peltola, sisustussuunnittelija Saara Jalmanen ja lapset Lempi, 3, sekä Taimi, 6. Vuonna 1908 valmistuneen kerrostalokodin neljä metriä korkeassa keittiössä on modernit alakaapistot ja puiset avohyllyt. Ruokafilosofia: Energiataso nousee, kun syö puhtaista raaka-aineista valmistettua kasvisruokaa.

Jukka Peltola Goodio
Saara Jalmanen ja Jukka Peltola rakastavat kasvisruokaa ja suklaata.

PISTAASIPÄHKINÄT MURSKAUTUVAT rouskuen morttelissa. Kodikkaassa keittiössä on valmisteilla suklaaherkku Less Rocky Road. Jukka Peltola lisää nimeen vähemmän-etuliitteen erotuksena vaahtokarkeilla kuorrutetusta suklaamöykystä. Energisellä suklaamestarilla on ihan oma reseptinsä.

Jukka lorauttaa pannulle kookosöljyä ja heittää sekaan taateleita. Mausteeksi tulee rusinoita ja kuivattuja omenoita. ”Paistetussa taatelissa on toffeen makua”, Jukka Peltola sanoo.

Hän on opiskellut ja harjoittanut suklaan valmistusta viisi vuotta Jonni Sinkkosen ja Sampsa Siekkisen kanssa. Miesten yhteinen suklaatehdas valmistaa Goodio-suklaata käsityönä Elannon vanhassa leipätehtaassa Helsingissä.

Suhde suklaaseen oli aivan toisenlainen, vielä kun Jukka työskenteli tuottajana peliyritys Roviossa.

”Välttelin suklaata, sillä sain siitä iho-
oireita. Tavallisessa suklaassa on vähäisen kaakaon lisäksi runsaasti valkoista sokeria, huonolaatuisia rasvoja ja täyteaineita.”

Saara Jalmanen
Punajuuri ja bataatti maistuvat keitossa kookoksen kanssa.

Kiireinen mies söi työpäivän aikana sitä sun tätä ja oli väsynyt. Samalla, kun hän päätti vaihtaa alaa, alkoi totaalinen ruokaremontti. Jukka jätti ruokavaliostaan pois valkoisen sokerin, viljat sekä lihan ja huomasi energiatasonsa paranevan. Hän innostui tutkimaan tumman suklaan terveysvaikutuksia.

”Laadukas kaakaopapu on huippuantioksidantti. Mitä korkeampi kaakaoprosentti, sitä ravinteikkaampi suklaa.”

”Laadukas kaakaopapu on huippuantioksidantti. Mitä korkeampi kaakaoprosentti, sitä ravinteikkaampi suklaa.”

Puoliso Saara Jalmanen on tottunut siihen, että mies kehittelee jatkuvasti uusia terveysherkkuja. Tällä hetkellä Jukka pohtii, miten purukumista saisi terveellistä. Itse tehdyt jäätelöt ovat olleet perheen arjessa jo pitkään. Jäätelökone on jo ehtinyt hajota kovassa käytössä.

Saara on yhdistänyt keittiön moderneihin kaapistoihin puiset avohyllyt ja patinoituneita huonekaluja. Hyllyillä on viherkasveja, yrttipurkkeja, vintagelautasia ja teepannuja.

”Tuskailen välillä tavaroiden paljoutta. Olen minimalisti, Saara maksimalisti, Jukka paljastaa.” Yhteistyö pelaa, sillä Saara tietää tarkalleen joka ruoanlaittovälineen paikan.

Punajuuri-bataatti-kookoskeitto
Vintagelautaset ja brodeerattu pellavaliina ovat Saaran kirpputorilöytöjä.

Ruokien reseptit:

Punajuuri-bataatti-kookoskeitto
4 hengelle

3–4 punajuurta pilkottuna
2 bataattia pilkottuna
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 tl oliiviöljyä
vettä
2 tl tuoretta inkivääriä 
silppuna
400 ml kookosmaitoa

Basilikapistou

½ dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 ruukku basilikaa
½ dl pinjansiemeniä

1. Pilko sipuli. Kuullota sipulia kevyesti oliiviöljyssä isossa kattilassa noin 5 minuuttia. Lisää pilkotut valkosipulit joukkooon ja kuullota vielä minuutti.
2. Kuori ja kuutioi bataatit ja punajuuret. Lisää ne kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että 
raaka-aineet juuri peittyvät.
3. Keitä hiljalleen miedolla lämmöllä 20 minuuttia, tai kunnes bataatti ja punajuuri ovat kypsiä.
4. Valmista keittämisen aikana basilikapistou. Hienonna basilika ja valkosipulin kynnet. Lisää kaikki ainesosat huhmareeseen ja hiero tahnaksi.
5. Lisää lopuksi keittoon inkivääri ja kookosmaito. Tarjoa basilikatahnan kanssa.

Gourmet-suklaakeksit
Suklaaherkut saavat väriä kukkien terälehdistä ja kukkalautasesta.

Laatukaakao
2 hengelle

2 ½ dl kasvipohjaista maitoa (kuten iKaffe)
40–50 g Arriba-suklaata
 (70 %)

1. Lämmitä maitojuoma kattilassa. Lisää pilkottu suklaa.
2. Sekoita vispilällä ja kuumenna kiehumispisteeseen asti. Sekoittaessa pinnalle pitäisi muodostua kaunis vaahto.
3. Kaada kaakao mukeihin, anna jäähtyä hetki ja nauti.

Gourmet-suklaakeksit
8 keksiä

3 ½ dl (150 g) mantelijauhoa
2 dl (100 g) kookossokeria
½ dl (25 g) kookosjauhoa
1 dl (35 g) kaakaojauhoa
½ tl ruokasoodaa
⅛ tl (meri)suolaa
½ dl (35 g) kookosöljyä
60 g cashewpähkinöitä
½ dl (50 g) kookosvettä
75 g Goodion Arriba-suklaata

1. Sekoita kuivat ainekset yhteen. Hienonna cashewpähkinät morttelissa tahnaksi.
2. Sulata kookosöljy. Sekoita siihen cashewtahna ja kookosvesi.
3. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi.
4. Jaa massa kuuteen osaan ja pyörittele palloiksi. Painele ne keksin muotoon.
5. Paista uunissa 150 asteessa 10–14 minuuttia. Keksien sisäosa saa jäädä hieman pehmeäksi. Anna jäähtyä.

Jukka Peltola Goodio
Pähkinät saavat kyytiä Jukka Peltolan käsittelyssä.

Less Rocky Road
1 iso tai kaksi pienempää levyä

150 g Goodion Chocoat Blond -suklaata
30 g Medjool-taateleita viipaloituina
20 g pistaasipähkinöitä
10 g pinjansiemeniä
10 g kuivattuja
omenaviipaleita
1 rkl (10 g) isoja rusinoita

Koristeeksi:
kuivattuja ruusun terälehtiä

1. Jos haluat suklaan pinnan ja rakenteen kauniiksi ja napsahtavaksi, suklaa tulisi temperoida eli lämpökäsitellä. Siten kaakao
voin rasva kiteytyy haluttuun muotoon.
2. Tarvitset temperoimiseen digitaalisen lämpömittarin ja ison kulhon kylmää vettä jäähdytystä varten. Varo roiskuttamasta vettä suklaaseen. Sulata suklaa noin 45 asteeseen. Jäähdytä sitten noin 27 asteeseen. Lämmitä suklaamassa noin 31 asteeseen.
3. Kaada suklaamassa haluamaasi muottiin tai vuokaan. Ripottele päälle mausteeksi haluamiasi herkkuja. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Teksti: Anna Aromaa Kuvat: Johanna Kinnari

Juttu on julkaistu alun perin Avotakassa 11/2018.

Edellinen juttu
Seuraava juttu