Yrttinen lohi ja muut kirpeän syksyiset herkkureseptit

Caesar-dippi aperitiivien kanssa, yrttinen lohi pääruoaksi ja jälkiruokana manteli-persikkapiirakkaa. Voiko näistä syksyisistä resepteistä olla tykkäämättä?

Architectmaden Turning Tray -tarjotin
Retiisit, kurkut ja muut kauden kasvikset maistuvat caesar-dipin kanssa. Turning Tray -tarjotin on Architectmaden, pieni Temal-kulho Iwatemon.

SYYSKUUSSA TOIVOMME usein vielä yhtä lämmintä, pitkää viikonloppua venyttämään kesää mahdollisimman pitkään. Satokausi ei kuitenkaan piittaa lämpötiloista tai kuusta: hedelmät ja vihannekset antavat tällä hetkellä parastaan ja suorastaan huutavat päästä lautaselle. Löydät tästä jutusta muun muassa caesar-dipin, yrttisen lohen ja manteli-persikkapiirakan herkulliset reseptit, jotka sopivat hyvin rentoon viikonloppukokkailuun.

Caesar-dipin ajatus on lainattu kuuluisasta salaatista, mutta kastikkeen sijasta siihen dipataan vihanneksia ja sipsejä aperitiivi kädessä. Kermainen ja vahva dippi vaatii seurakseen juomaa, joka osaa pitää puolensa. Americano on camparia, vermuttia ja soodaa sisältävä klassikkodrinkki, jota on juotu jo 1800-luvun Italiassa ja se on tehnyt esiintymisen myös James Bondin maailmassa.

Hayn Rainbow-lautanen
Tarjoa lohen ja salsa verden kanssa vaikkapa perunoita. Veitsi on Gensen Nobel-sarjaa, Rainbow-lautanen on Hayn.

Lohen kanssa tarjottava salsa verde on lavea termi vihreälle kastikkeelle. Meksikossa sitä syödään tacojen kanssa ja soosista löytyy silloin tomatilloja ja chiliä. Italiassa taas sekoitetaan persiljaa, anjoviksia, kapriksia ja valkosipulia vahvaan, vihreään kastikkeeseen, jota syödään usein kalan tai lihan seurana.

Lohen kanssa tarjotaan vihreää salsa verde -kastiketta, jota voi maustaa eri yrteillä oman maun mukaan.

Tämä resepti salsa verdelle on näiden kahden risteytys: persilja kohtaa tuoreen korianteriin ja mukana on paljon raikasta sitrusta. Voit rauhassa tuunata yrttien määrää oman makusi mukaan. Jos et siedä korianteria, kokeile esimerkiksi basilikaa tai ruohosipulia.

Karakterin Vases-maljakko
Ranskalaistyylisen piirakan voi täyttää hedelmien lisäksi myös kotimaisilla marjoilla. Valkoinen Vases-maljakko on Karakterin valikoimassa, matalampi Alvin Round -maljakko on Klassik Studion.

Jälkiruoassa kannattaa mennä helpoimman kautta ja valmistaa galette, joka on ranskalainen versio piirakasta ja tarkoittaa vapaamuotoista, ilman vuokaa tehtävää leivonnaista. Taikina kannattaa tehdä etukäteen ja nostaa huoneenlämpöön ajoissa, jotta kaulinta onnistuu ilman hikipisaroita. Galeten voi täyttää millä tahansa hedelmillä tai marjoilla, kuten persikoilla, omenilla tai mustikoilla.

Americano-drinkin ja ruokien reseptit löydät alta:

Iittalan Ultima Thule On-the-rocks -lasit
Iittalan Ultima Thule -sarjan On the Rocks -lasit ovat täydelliset Americano-cocktailin tarjoiluun. Pellavainen keittiöpyyhe on sekin Iittalan.

Americano (yhdelle)

Ainekset:
3 cl camparia
3 cl makeaa punaista vermuttia
jäitä
soodavettä
sitruunaviipale

Tee näin:
Kaada campari ja vermutti jäillä täytettyyn matalaan lasiin. Kaada soodavettä päälle ja koristele sitruunaviipaleella. Sekoita ja nauti heti.

Arabian KoKo-lautanen
Lohkotut vihannekset, perunalastut ja dippi sopivat hyvin herättelemään ruokahalua. Valkoinen lautanen on Arabian KoKo-sarjaa.

Caesar-dippi (4–6:lle)

Ainekset:
2 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
1–2 valkosipulinkynttä raastettuna
1–2 anjovisfileetä hienonnettuna tai 2 tl misotahnaa
1 tl sinappia
1/2 sitruunan mehu
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
suolaa ja mustapippuria

Tee näin:
Sekoita kaikki ainekset kulhossa, maista ja lisää maun mukaan suolaa ja mustapippuria. Hapokkuutta saat lisättyä sitruunalla. Tarjoa tuoreiden, lohkottujen vihannesten ja perunalastujen kanssa.

Arabian soikea KoKo-lautanen
Lohta ei kannata paistaa uunissa liian pitkään, jotta se pysyy mehevänä. Arabian soikea KoKo-lautanen sopii mainiosti kalan tarjoiluun.

Lohi & salsa verde -kastike

Ainekset:
1 lohifilee, noin 1 kg
suolaa ja mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä

Kastike:
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 verigreipin raastettu kuori ja mehu
1 puntti persiljaa hienonnettuna
1 puntti korianteria hienonnettuna
2 kesäsipulin vartta hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi raastettuna
2 rkl kapriksia hienonnettuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Tee näin:
Laita lohi leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan. Valuta päälle öljy ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda lohta 15–20 minuuttia 225 asteessa, kunnes lohi on vielä kevyesti punertavaa ja mehevää sisältä.

Sekoita kastikkeen raaka-aineet kaikki kulhossa ja maista. Jos haluat päästä helpoimmalla, raaka-aineet voi myös hienontaa blenderillä. Lisää suolaa ja sitruunamehua tarvittaessa, kastike saa olla tujua. Levitä kastiketta kuuman lohen päälle ja tarjoa loput pöydässä. Lohi ja salsa verde maistuvat erityisen hyviltä uusien perunoiden kanssa. Kastike säilyy hyvänä noin viikon kannellisessa kipossa jääkaapissa.

Gensen Nobel-kakkulapio
Jälkiruoassa voi oikaista helpoimman kautta: ranskalaistyylinen galette on nopea tehdä ja maistuu varmasti. Nobel-kakkulapio on Gensen.

Hedelmä-manteligalette (4–6:lle)

Ainekset:
3,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
120 gr voita
1–2 rkl kylmää vettä
150 gr valmista mantelimassaa
1 litra viipaloituja persikoita, nektariineja tai luumuja

Tee näin:
Sekoita jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele voi joukkoon ja nypi taikina nopeasti murumaiseksi. Lisää vettä ja sekoita, kunnes ainekset pysyvät juuri ja juuri kasassa. Kaada taikina kelmun päälle, pyöräytä kelmu kiinni ja anna taikinan vetäytyä tunnin verran jääkaapissa.

Kaaviloi taikinasta ympyrä ja siirrä se leivinpaperille. Nypi mantelimassasta nokareita tasaisesti taikinan päälle. Levitä käyttämäsi hedelmät mantelimassanokareiden päälle niin, että taikinaan jää noin 5 cm reunaa. Käännä reunat hedelmien päälle. Paista piirakkaa 175 C asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoa. Käyttämiesi hedelmien on hyvä olla hiukan kiinteitä, ylikypsät hedelmät muussautuvat hilloksi paistaessa.

Osta tuotteita

Marimekko
Sukat makkaralla -lasi
Iittala
Iittala-keittiöpyyhe
Gense
Nobel-aterimet
Kähler
Hammershøi-maustemylly
Iittala
Ultima Thule -lasi
Architectmade
Turning Tray -tarjotin
Arabia
KoKo-lautanen
Georg Jensen
Manhattan-jääpalakulho
Suvi Kesäläinen

Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.

Katso myös:

Kattaustuotteet Finnish Design Shopissa >

Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen

Edellinen juttu
Seuraava juttu