Kesän makeimmat marjat ja vuohenjuuston suolainen syvyys kohtaavat tässä vastustamattomassa herkussa. Marjainen vuohenjuustopiirakka sopii niin juhannuksen kahvipöytään kuin pikkusuolaiseksi helteisenä kesäpäivänä nautitun kuohuviinilasillisen kera.
KESÄMARJAT OVAT parhaimmillaan sellaisinaan kypsentämättä. Niiden sesonki on sen verran lyhyt, että perinteisiä, uunissa paistettavia marjapiirakoita ehtii leipoa myöhemminkin, kun tuoreita marjoja ei enää ole saatavilla – alkukesästä marjat kannattaa siis nauttia tuoreeltaan!
Tämän herkullisen mansikka-vuuohenjuustopiirakan juju piilee siinä, että marjat lisätään piiraan päälle vasta paiston jälkeen. Suolainen ja juustoinen piirakka muodostaa herkullisen kontrastin makeille kotimaisille mansikoille ja kirsikoille. Myöhemmin kesällä kypsyvät vadelmat ja viinimarjat sopivat nekin mainiosti mukaan. Mikäli et ehdi torille marjaostoksille, piirakan kanssa tarjolle voi asettaa myös hilloa. Etenkin viikunahillo on mainio pari juuston kanssa!
Piirakan täytteenä toimii kahden eri juuston yhdistelmä. Jos satut vierastat vuohenjuuston makua, voit korvata sen esimerkiksi tuorejuustolla ja isommalla määrällä parmesaania tai muuta vahvaa, kovaa juustoa, kuten västerbottenia tai cheddaria. Ennen tarjoilua vieraille kannattaa mainita, että kyseessä ei tällä kertaa ole se perinteinen makea juustokakku – muuten pöydässä saattaa ensihaarukallisen jälkeen näkyä rivi hölmistyneitä katseita.
Marja-vuohenjuustopiirakan täytteenä toimii kahden eri juuston yhdistelmä.
Kesän kiireitä helpottanee tieto, että tämä resepti joustaa tekijänsä mukaan. Se taipuu moneen hetkeen: kiireettömän aamun herkulliseksi evääksi tai tuliaiseksi vaikkapa mökille. Pohjan voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ja pakastaa odottamaan. Pohjan voi myös paistaa täytteineen, ja se säilyy tarvittaessa jääkaapissa. Tuoreet marjat kannattaa kuitenkin lisätä piirakan päälle vasta juuri ennen tarjoilua, ettei täyte pääse kostumaan liikaa.
Vuohenjuustopiirakka kesämarjoilla
Ainekset:
Pohja:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
3 kananmunaa
1 prk (à 150 gr) pehmeää vuohenjuustoa
2 dl kuohukermaa
1 kourallinen raastettua parmesaania
1 sitruunan kuoriraaste
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
Päälle:
tuoreita marjoja (mansikoita, kirsikoita, vadelmia jne)
yrttejä (basilika, timjami, minttu)
syötäviä kukkia
Tee näin:
Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se murumaiseksi seokseksi kuivien aineiden kanssa. Sekoita taikinaan lopuksi vesi ja pyöräytä taikinasta kiekko kelmun sisään. Anna taikinan tekeytyä tunnin verran jääkaapissa, jotta sitä on helpompi työstää. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja painele taikina joko irtopohjavuokaan tai piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa 15 minuuttia.
Esipaistamisen aikana voit sekoittaa täytteen raaka-aineet yhteen kulhossa. Ota pohja pois uunista ja laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Kaada täyte tasaisesti pohjan päälle ja paista piirakkaa vielä 25–30 minuuttia, tai kunnes täyte on kypsää, eikä hylly keskeltä.
Anna piirakan vetäytyä noin tunti ennen tarjoamista. Huuhdo marjat, puolita mansikat tarvittaessa ja kokoa marjoista, yrteistä ja kukista kaunis keko piirakan päälle.
Kata kahvipöytä
Design Storiesin avustaja Suvi Kesäläinen on valokuvaaja, joka kokkaa reseptejä avainsanoilla herkullisuus, yksinkertaisuus ja nopeus. Mukana ovat aina myös sesonkien parhaat raaka-aineet, lähiruoka ja ruokamaailman kiinnostavat trendit.
Katso myös:
Teksti ja kuvat: Suvi Kesäläinen