Tänä kesänä Turussa päästään nauttimaan aivan erityisen villeistä brunsseista, kun villiruokalähettiläs Sami Tallberg loihtii tarjolle vivahteikkaan sinfonian Suomen suvelle. Kesäbrunssit tarjoillaan Finnish Design Shopin showroomin yhteydessä sijaitsevassa ST x FDS -ravintolassa.
YKSI KESÄN PARHAISTA ASIOISTA on tietenkin tuore kesäruoka. Pohjoisen lyhyt kasvukausi ja viileät yöt antavat luonnonkasveillemme poikkeuksellista voimaa ja makua, jotka nousevat pääosaan ravintoloitsija Sami Tallbergin luotsaamilla villiruokabrunsseilla Turussa.
”Villiruoka on luonnollisesti mukana kesäbrunssien jokaisessa annoksessa”, Tallberg lupaa. ”Kesäkuun brunsseilla ilotulitellaan alkukesän villiyrteillä, huolella! Ruokalistalta löytyy esimerkiksi parsaa ja karhunlaukkaa, villiyrtti-tabbouleh sekä ruusuja ja mansikoita.”
Kesäbrunssit järjestetään Finnish Design Shopin showroomin yhteydessä sijaitsevassa ST x FDS -ravintolassa, joka avasi ovensa asiakkaille aiemmin tänä keväänä Turun lentokentän lähistön metsäisissä maisemissa. Jokaisella brunssilla on tarjolla runsas, aisteja hivelevä kattaus.
”Tervetuliaisjuomaksi tarjoillaan kuohuvaa, tietysti. Alkuruokalajitelma jaetaan pöytäseurueen kesken, kun taas valinnainen pääruoka nautitaan lautastarjoiltuna. Jälkiruoaksi on tarjolla villiyrttiteen tai kahvin kera tarjottava jälkiruokalajitelma, josta voi valita omat suosikkinsa. Lisäksi myynnissä on samppanjaa, KBK-olutta ja poikkeuksellisen hyviä alkoholittomia virvokkeita”, Tallberg kertoo.
Oodi villin luonnon viisaudelle
Sami Tallbergille kesä merkitsee ennen kaikkea yhteyttä luontoon. Ravintolatöiden sekä Villisienikeittokirjan uusintapainoksen viimeistelyn lisäksi Turun Ruissalon saarella asuvan ravintoloitsijan kesään kuluu paitsi kasvien keruuta myös omia, erityisiä kesärituaaleja.
”Kesä on aikaa, jolloin sieluni kukkii synkroniassa villin luonnon kanssa. Tämä tarkoittaa tanssia luonnossa päivittäin, villiravinnon keruuta, sosialisointia, tulevaisuuden visiointia ja kesätaikojen tekemistä. Esimerkiksi maarianheinän letitys on kaunis ja merkittävä kesärituaali minulle.”
Lukuisista ruokakursseistaan, keittokirjoistaan ja catering-palveluistaan tunnettu ruokavelho on nimennyt elämäntehtäväkseen villinä kasvavien luonnonantimien tuomisen jokaisen suomalaisen ulottuville. Millaisen villiruokavinkin Tallberg antaisi kesän aterioita ajatellen?
”Ehdoton suosikkini on villiyrttisalaatti, joka kerätään ruokailutilan välittömästä läheisyydestä löytyvistä syötävistä yrteistä. Ruoka nautitaan mieluiten al fresco -tyyliin ulkotilassa. Tarkkaa reseptiä tälle salaatille ei ole – se saattaa koostua kolmesta, viidestä, seitsemästä tai jopa yhdestätoista eri kasvista, vinegretistä ja suolasta. Juuri nämä mausteet nivovat usein voimakkaat, erikoiset, karvaat ja parfyymiset maut eheäksi kokonaisuudeksi, joka muuttuu suussamme makujen ilotulitukseksi.
Salaatin joukkoon sopivat hyvin esimerkiksi mansikat ja vuohenjuusto, tai voit yhtä hyvin tarjota salaattia lisukkeena grillattavalle luonnonkalalle, parsalle, kukkakaalille tahi munakoisolle. Tämä salaatti on oodi villin luonnon viisaudelle – se yhdistää meidät ympäröivän luonnon kanssa niin, että ihminen muistaa olevansa yhtä luonnon kanssa eikä koskaan sen yläpuolella.”
ST x FDS -kesäbrunssit järjestetään kesälauantaisin 11.6., 18.6., 2.7., 9.7., 16.7., 23.7., 30.7. ja 6.8.2022. Ravintola ST x FDS, Aviatie 2, 20360 Turku.
Katso myös:
• Osta lippusi kesäbrunssille >
• Villiyrttikokki Sami Tallberg perusti ravintolan Finnish Design Shopin logistiikkakeskukseen >
Teksti: Nora Uotila Kuvat: Julius Töyrylä ja Suvi Kesäläinen