Saanan ja Ollin keittiöön ei kuulu kiire: ”Meitä kiinnostaa primitiivinen ruuanlaitto”

Hyvästit vihiksille, valmispizzoille ja muulle rempparuualle! Muotoilijapari Saanan ja Ollin kauniissa keittiössä Turussa kokataan ilman kiirettä ja rentoudutaan yhdessä ystävien kanssa.

Artek  Aalto riippuvalaisin A331 "Mehiläispesä", valkoinen - messinki
Keittiön Pirkka-pöytä on saatu käytettynä Ollin vanhemmilta ja tuolit ovat perintöä Ollin mummulta. Seinävalaisin löytyi roskalavalta, ja kattovalaisin on Artekin A331.

Asukkaat:

Saana ja Olli -nimellä tunnettu muotoilijapari Saana Sipilä ja Olli Sallinen, jotka asuvat vuonna 1914 rakennetussa entisessä Ristimäen koulussa Turussa. Koulun opettajan­asunto oli Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen lapsuudenkoti. Nykyiset asukkaat nimesivät talon Toukolaaksoksi. Kaksikon ruokafilosofia on: ”Avoin mieli ja juureva ote ovat parhaita aseita keittiössä.”

Matcha-jäätelö
Matcha-jäätelöissä maistuu kookos.

REMONTTIPÖLY JA HIOMAKONEEN melu kantautuvat ovelle. Muotoilija Saana Sipilä kurkistaa suojamuovien takaa ja viittilöi astumaan tulevan eteisen läpi keittiöön.

Saana ja hänen avopuolisonsa ja työparinsa Olli Sallinen remontoivat yli satavuotiasta koulua kahdeksi kodiksi yhdessä ystäväpariskunnan kanssa. Tänään remonttihaalarit ripustetaan kuitenkin naulaan, kun pariskunta valmistaa naapureille höyrytettyjä gua bao -sämpylöitä.

Saana ja Olli koti
Maun lisäksi suunnittelijapari arvostaa esteettisyyttä.
Saana ja Olli koti
Remontoidussa keittiössä on ilo kokkailla yhdessä.

Hiljattain valmistuneessa keittiössä sämpylät kohoavat takkatulen lämmössä samalla, kun kahvi porisee valmiiksi suvun vanhassa perkolaattorissa.

”Meitä kiinnostaa primitiivinen ruuanlaitto. Meillä ei ole mikroa tai muita ylimääräisiä sähkölaitteita tehosekoitinta lukuun ottamatta. Majoneesia varten lainasimme sauvasekoittimen naapureilta”, Olli kertoo.

Saana ja Olli koti
Saana ja Olli remontoivat vanhaa koulua yhdessä ystäväpariskunnan kanssa. Kun öljy loppuu kesken ja kurkkukin on jäänyt ostamatta, apu löytyy seinän takaa. Varvunraita-leikkuulauta on Marimekon.

Työnjako on selvä: Saana kokkaa ja Olli avustaa. Saana kiinnostui ruuanlaitosta jo pienenä. Esikuva oli oma äiti, joka oli tuolloin kasvissyöjä ja harrasti kokeiluja. Saana kehitteli omia reseptejään ja valmisti kaverinsa kanssa naapureille illallisia.

Pariskunta on ollut runsaat kymmenen vuotta vegaaneja. Arkisin työhuoneen keittiössä valmistuvat nopeat wokit ja salaatit. Viikonloppuisin kotikeittiössä häärii monta kokkia, kun ystävät ja naapurit ovat koolla.

”Järjestämme naapureiden kanssa taloyhtiön yhteisiä sunnuntaibrunsseja.”

”Ruoka on keskeinen osa yhdessäoloa. Illanvietto alkaa usein meillä ruokaa laittaessa, ja järjestämme naapureiden kanssa taloyhtiön yhteisiä sunnuntaibrunsseja.”

Saana ja Olli keittiö
Saana on pääkokki, ja Olli avustaa eri työvaiheissa ja raaka-aineiden käsittelyssä.
Saana ja Olli keittiö
Kauniit astiat ja tarvikkeet ovat osa ruoanlaiton iloa.

Remontin aikana pari helpotti elämää pikaruuilla. Varsinkin aluksi työt etenivät vihisten, eli lihattomien lihisten, voimalla.

Kuten Saanan ja Ollin kuoseissa, myös heidän lempiruuissaan yhdistyvät minimalismi ja paluu juurille. Bravuureita ovat kesärullat, sushi ja itse tehdyt maissitortillat. Myös perinteiset suomalaiset ruuat, kuten perunamuusi ja kaalikeitto, maistuvat. Yrttejä ja vihanneksia he poimivat Toukolaaksoksi nimeämänsä talon puutarhasta.

”Meillä on tapana kattaa pöytä silloinkin, kun syömme kahdestaan.”

Maun lisäksi pari arvostaa esteettisyyttä. Huolellinen esillepano juurruttaa hetkeen ja saa arvostamaan makuja ja raaka-aineita. Saana väkertää koristeita arkisalaattiinkin.

”Meillä on tapana kattaa pöytä silloinkin, kun syömme kahdestaan. Se tekee ruokailuhetkestä erityisen.

Saanan ja Ollin reseptit:

Friteeratut tofupalat
Korianteri koristaa kullanruskeaksi friteerattuja tofupaloja.

Friteerattu tofu

Ainekset:
400 g tofua
1 ½ dl kasvimaitoa
1 rkl dijoninsinappia
1 tl paprikaa
½ tl suolaa
1 ½ dl vehnäjauhoa
3 dl pankojauhoja
rapsiöljyä friteeraukseen

Tee näin:
1.
Viipaloi tofu siivuiksi.
2. Sekoita yhteen maito, sinappi, paprika, suola ja vehnäjauho.
3. Laita pankojauho lautaselle.
4. Lämmitä öljy 180 asteeseen. Upota tofut ensin tahnaan, sitten pankojauhoihin ja lopuksi aseta ne pannulle.
5. Friteeraa kullanruskeaksi noin 2 minuuttia per puoli.

Gua bao-sämpylät resepti
Höyrytetyt gua bao -sämpylät ovat pariskunnalle uusi tuttavuus. He ihastuivat niihin tukholmalaisessa Barobao-ravintolassa.

Höyrytetyt gua bao -sämpylät (25 kpl)

Ainekset:
1 tl kuivahiivaa
2 dl kylmää vettä
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
½ rkl suolaa
¼ tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
½ dl rypsiöljyä

Tee näin:
1. Sekoita ainekset karkeaksi massaksi ja vaivaa kymmenisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa helposti kulhon reunoista.
2. Peitä liinalla ja anna kohota noin 1½ tuntia vedottomassa ja lämpimässä paikassa.
3. Kaada kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa hetken. Leikkaa taikina kahteen osaan ja rullaa pötköiksi.
4. Leikkaa pötköistä golfpallon kokoisia paloja. Pyöräytä palat palloiksi ja anna kohota liinan tai kelmun alla noin ½ tuntia.
5. Leikkaa leivinpaperista jokaiselle leivälle oma arkki, jonka koko on noin 10 × 10 cm. Paperi estää leipää tarttumasta höyrytysastian pohjaan kypsennyksen aikana.
6. Litistä taikinapallo kämmenellä ja kauli siitä noin 10 cm:n pituiset ovaalit leivät. Taita ovaali puoliksi ja aseta leikkaamasi leivinpaperin palan päälle. Toista lopuilla sämpylöillä.
7. Peitä leivät taas tuorekelmulla ja anna kohota noin ½ tuntia.
8. Höyryttämiseen voit käyttää siivilää, höyrytyskattilaa tai -koria, jos sellainen löytyy.
9. Keitä reilusti vettä ja höyrytä 3–4 leipää kerralla noin 10 minuutin ajan. Voit höyryttää useamman kerralla, jos on tilaa.

Marinoitu kurkku resepti
Kurkku marinoituu hetkessä herkulliseksi lisukkeeksi.

Marinoitu kurkku

Ainekset:
1 kurkku
1 dl riisiviinietikkaa
3 rkl soijaa
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl sokeria

Tee näin:
1. Leikkaa kurkku siivuiksi kulhoon ja lisää muut ainekset.
2. Sekoita hyvin ja anna maustua hetki.

Limetti-mehujään resepti
Vaahterasiirappi taittaa limetti-mehujäiden kirpeyttä.

Matcha-kookosjäätelöt

Ainekset:
2 tl matcha-jauhetta
1 tlk kookosmaitoa
3/4 dl vaahterasiirappia

Tee näin:
1.
Vatkaa kookosmaito tasaiseksi kulhossa.
2. Sekoita matcha-jauhe pienessä kulhossa kasvimaitoon.
3. Kaada sekoitus kookosmaidon joukkoon. Lisää joukkoon vaahterasiirappi ja sekoita tasaiseksi.
4. Kaada jäätelömuotteihin ja anna jäätyä vähintään 5 tuntia.
5. Tarjoillessa voit sirotella jäätelöiden päälle hieman matchaa koristeeksi.

Kurkku-limetti-mehujäät

Ainekset:
2 kurkkua
3 limetin mehu
3/4 dl vaahterasiirappia
ohuita limettisiivuja

Tee näin:
1. Tee kurkuista mehua mehulingolla tai vaihtoehtoisesti tehosekoittimen tai sauva­sekoittimen ja siivilän avulla.
2. Sekoita joukkoon puristettu limetinmehu ja siirappi.
3. Kaada jäätelömuotteihin. Lisää joka muottiin yksi limetinsiivu.
4. Vie pakastimeen ja anna jäätyä vähintään 5 tuntia.

Saana ja Ollin tuotteita

Finarte
Dyyni-matto
Saana ja Olli
Onnenmaa-tyyny
Finarte
Tie-matto
Saana ja Olli
Maailman synty -patalappu
Mum's
Koko iäksi -matto
Saana ja Olli
Onnenmaa-patalappu
Saana ja Olli
Onnenmaa-pussukka
Saana ja Olli
Unien talo -patakinnas

Katso myös:

Kaikki Saanan ja Ollin tuotteet >

Teksti: Anu Välilä Kuvat: Suvi Kesäläinen

Juttu on julkaistu alun perin Avotakassa.

Edellinen juttu
Seuraava juttu