Voiko kattaus kertoa tarinan? Nuria Valin pöydässä se on mahdollista. Kosmetiikkabrändi Rowsen luova johtaja kutsui Design Storiesin kesäisen pöytänsä ääreen Espanjan auringon alle – tervetuloa mukaan!

JOSKUS PÖYDÄN KATTAMINEN on paljon enemmän kuin vain lautasten asettelua ja ruoan tarjoamista. Nuria Valille se on rituaali, jossa yhdistyvät tunnelma, läsnäolo ja kohtaaminen.
Luonnonkosmetiikkabrändi Rowsen luovana johtajana työskentelevä Val tunnetaan erityisesti vaivattomasta tyylistään. Tuo sama harkittu yksinkertaisuus ja kauneudentaju näkyy myös hänen tavassaan kattaa pöytä: aitoutta vaalien, yhteyttä etsien ja hetkestä nauttien.
Design Stories sai yhdessä Ferm Livingin kanssa tilaisuuden istahtaa alas Nuria Valin kanssa keskustelemaan hänen ainutlaatuisesta lähestymistavastaan kattamiseen. Siinä samalla juttelimme intuitiosta, ilmapiiristä ja niistä pienistä yksityiskohdista, joilla on kaikkein suuri merkitys: yksittäisestä rosmariininoksasta tai luonnonvalon hehkusta, joka tekee hetkestä merkityksellisen.
Käy kanssamme pöytään inspiroitumaan!

Mitä kaunis kattaus merkitsee sinulle?
”Kauniisti katettu pöytä kertoo ennen kaikkea huolenpidosta. Siitä, että joku on miettinyt asiaa ja päättänyt luoda ystäville merkityksellisen hetken. Minulle kattaus on tapa osoittaa vieraanvaraisuutta. Se on kutsu hidastaa, jakaa ja olla läsnä tässä hetkessä.”
”Kauniisti katettu pöytä kertoo siitä, että joku on tarkoituksella luonut merkityksellisen hetken.”
Voiko kattaus muuttaa koko aterian tunnelman?
”Katoin kerran hyvin rennon pöydän ulos heti kevyen kesäsateen jälkeen. Käytin yksinkertaisia ja huolettomia elementtejä: tuoreita oksia, pellavaa, eriparisia keramiikka-asioita. Kaikki oli hyvin eleetöntä, ja juuri siinä piili tuon hetken kauneus.”
Noudatatko mitään sääntöjä kattaessasi pöytää?
”Intuitio ohjaa tekemistäni. Suunnittelen harvoin kattausta etukäteen, vaan annan sen syntyä liikuttelemalla esineitä ympäriinsä ja lisäämällä spontaanisti erilaisia elementtejä. Seuraan rytmiä, jonka pikemminkin tunnen kuin näen. Yritän kuitenkin aina ujuttaa mukaan satokauden vihanneksia ja kasveja!”
Vaikuttaako ympäröivä maisema siihen, millaisen pöytäkattauksen päätät tehdä?
”Asun Espanjassa meren äärellä, joten olen jatkuvasti pehmeiden sävyjen, rujojen tekstuurien ja huumaavan kauniin luonnonvalon ympäröimä. Espanjalaisessa maisemassa on rentoa eleganssia, jota yritän kattaa myös pöytään rouhean pellavan, terrakotan, auringon haalistaman puun ja yksinkertaisten luonnonkukkien muodossa.
Suunnitteletko kattausta koskaan vain yhden yksityiskohdan tai esineen ympärille?
”Olen kerran rakentanut pöytäkattauksen kokonaan sitruunoiden ja rosmariininoksien varaan. Pidin noiden elementtien yksinkertaisuudesta ja elinvoimasta – väreistä, tuoksusta ja tekstuurista. Tuossa kattauksessa oli jotain elävää ja maadoittavaa.”
Entä katatko mukaan koskaan niin pientä yksityiskohtaa, että vain itse huomaat sen?
”Aina! Usein sujautan lautasen viereen pienen, aromaattisen oksan: rosmariinia, timjamia tai vaikkapa yksittäisen oliivipuun lehvän. Se saattaa olla silmille huomaamaton yksityiskohta, jonka tuoksu kuitenkin tuo kattaukseen jotakin aistein koettavaa ja todellista.”
Miten hyödynnät kontrasteja?
”Vastakohdat ovat kaiken ydin. Kattaukseen saa tuotua helposti kontrastia yhdistämällä selkeälinjaisia keramiikka-astioita rentoihin pellavatekstiileihin tai villinä rönsyileviin luonnonkukkiin. Juuri tuo jännite viimeistellyn ja huolettomuuden välillä herättää koko kattauksen eloon.”
Kata pöytä auringon alle
Katso myös:
• Kaikki Ferm Livingin tuotteet >
• Nuria Valin Instagram >
Haastattelu: Ferm Living Editointi: Susa Pääkkönen Kuvat: Coke Bartrina