Kaislikosta & kallioilta – luonnonsävyjä Espoon Koukkuniemessä

Muutto upouuteen taloon sai vannoutuneet mustavalkoisen ystävät vaihtamaan tyyliä. Sisustuksen lämpimät sävyt löytyivät ympäröivästä luonnosta.

Koti Espoon Koukkuniemessä

U:n mallisessa avokeittiössä kenenkään ei tarvitse hääräillä yksin. Kitzenin kaapistokokonaisuuden kruunu on koteloitu liesituuletin. Valkoiseksi maalattu välitila on puhtaan selkeä, tasot ovat komposiittia. Keittiön käyttöesineet ovat Hayn, Eva Solon, Georg Jensenin ja By Lassenin mallistoista. Kynttilänjalka on Klongin Gloria.​​​​​​​

Asukkaat:

Yrittäjäpariskunta Tiina ja Jimi Veijonen sekä heidän kaksi lastaan. Koti on vuonna 2013 valmistunut kolmikerroksinen talo Espoon Koukkuniemessä. Talossa on kuusi huonetta, keittiö, kaksi kodinhoitohuonetta, kolme kylpyhuonetta ja sauna. Veijosten koti on osa kuuden omakotitalon kokonaisuutta.

Koti Espoon Koukkuniemessä

VALKOISEN 220-NELIÖISEN KIVITALON julkisivu on virtaviivainen, mutta eteisessä tulee vastaan lämmintä puuta ja muita kotoisan pehmeitä sävyjä. Tiina ja Jimi Veijonen ihastuivat uudiskohteen arkkitehtuuriin ja sijaintiin meren rannalla Espoossa, mutta eivät valmiiksi suunniteltuun pohjaratkaisuun. Niinpä he muokkasivat sitä omaan makuunsa ja tarpeisiinsa.

Nykyinen luonnonläheinen tunnelma on saanut inspiraationsa lähiluonnosta, kaislikosta ja rantakallioilta.

Nyt kaikki on niin kuin he toivoivat – jopa paremmin. Uuteen kotiin muuttaessa taakse jäi myös aiempien kotien mustavalkoisuus. 
Nykyinen luonnonläheinen tunnelma on saanut inspiraationsa lähiluonnosta, kaislikosta ja rantakallioilta.

Koti Espoon Koukkuniemessä

Ruokapöytä on valmistettu mittatilauksena jalavasta, ja sen pinta on mattavahattu. Valaisin on Lightyearsin Caravaggio, mustat DAW-tuolit Vitran.

Jimi, miten päädyitte Koukkuniemeen?
”Etsimme haaveidemme mukaista merenrantatonttia, mutta sopivaa ei löytynyt. Runsaat neljä vuotta sitten vastaan tuli uudiskohde Espoon Koukkuniemestä. 
Se täytti vaatimuksemme: talon sijainti on täydellinen, koko loistava ja tyyli skandinaavisen selkeä. Pihakin on meille riittävä; pieni kaistale nurmikkoa rannan tuntumassa. Parasta ovat merinäkymä ja rauhallisuus. Pääsimme nauttimaan ensimmäiset aamukahvit 
aurinkoterassilla pari vuotta sitten.”

Miten vaikutitte asunnon suunnitteluun?
”Valkoinen kivitalo oli ulkoa valmis, mutta sisältä keskeneräinen. Halusimme ammattilaisen mielipiteen pohjan mahdollisuuksista ja konsultoimme ystäväämme, arkkitehti Renni Haromaa Haroma & Parters -toimistosta. Tilasuunnitelma oli hyvä, mutta toivoimme lisää avaruutta ja käytännöllisyyttä.

Mietimme huonejakoja ja muita tilaratkaisuita olemassa olevan talotekniikan ehdoilla. Käännyimme sisustusarkkitehtitoimisto Saukkonen + Partnersin puoleen, koska heidän referenssikohteensa olivat viimeisteltyjä, ja heidän alustavat suunnitelmansa sopivat makuumme.”

Koti Espoon Koukkuniemessä

Musta yhdistää kodin eri tiloja ja ryhdistää vaaleaa sisustusta. Liukuoven takana on kylpyhuone, wc, vaatehuone ja vanhempien makuuhuone.

Millaisia oivalluksia sisustusarkkitehdilla oli?
”Yksi parhaista ovat Teemu Saukkosen meille aikuisille luomat tilat. Niihin kuuluu makuuhuoneen lisäksi molemmille omat kylpy- ja vaatehuoneet, jotta toinen voi tehdä aamutoimet herättämättä toista. Lisäksi kodinhoitotilaa lisättiin alkuperäiseen nähden niin, että kodinhoitohuoneita on nyt kaksi.

Sisääntulon yhteydessä olevassa pestään ja huolletaan urheilu- ja kuravaatteet, 
kun taas alakerrassa hoidetaan muu pyykkirumba. Lomamatkojen jälkeen on aika mukavaa, kun saa yhden sijasta kaksi pesukonetta pyörimään.”

Miten suunnittelu- ja rakennusprojekti eteni?
”Kodin valmistuminen suunnittelusta toteutukseen oli suoraviivaista ja toimivaa. Talokauppaan kuului rakentaja sekä vastaava mestari, ja iso plussa oli se, että he eivät joutuneet kertaakaan tulkitsemaan sisustusarkkitehdin suunnitelmia. Meistä oli tärkeää antaa aikaa muutoksille, joten emme asettaneet talon valmistumiselle turhan tiukkaa aikataulua.”

Koti Espoon Koukkuniemessä

Olohuoneen halutuin paikka on Patricia Urquiolan B&B Italialle muotoilema Husk-nojatuoli. Takka on itävaltalaisen Austroflammin mallistoa. Marsetin Discocó-riippuvalaisin on lähes metrin levyinen. 

Kuinka sisustus syntyi?
”Kun rakentaminen oli loppusuoralla, kodin pinnat, valaistus ja tilajaot näyttivät meistä kauniilta ja sopusuhtaisilta. Pyysimme sisustusarkkitehdilta ehdotuksen myös irtokalusteista, koska halusimme, että pintamateriaalit pääsevät oikeuksiinsa eikä vääränlainen kalustus pilaa tunnelmaa.

”Halusimme, että pintamateriaalit pääsevät oikeuksiinsa eikä vääränlainen kalustus pilaa tunnelmaa.”

Aikaisemmat kotimme olivat mustavalkoisia ja niissä oli paljon korkeakiiltoisia pintoja. Tässä kodissa on käytetty runsaasti puuta. Se tuo pehmeyttä ja kodikkuutta, eivätkä tilat tunnu kylmiltä ja paljailta, vaikka ne ovat korkeita ja avaria.”

Tiina Veijonen

Veijosten hygge syntyy mukavista kotoisista asioista, hyvästä ruuasta ja takkatulesta. Tiina on saanut olohuoneen taulun syntymäpäivälahjaksi ystäviltään. Pikkupöytä on Normann Copenhagenin Tablo, lattavalaisin Artemiden Tolomeo Lettura.

Minkälaisia valintoja teitte?
”Teetimme puusepällä sisustusarkkitehdin suunnittelemia huonekaluja, kuten jalavapuisen ruokapöydän, makuuhuoneen sängynpäädyn ja olohuoneen tv-tason. Lisäksi teetimme takkahuoneeseen pöydän, jonka voi liittää vanhaan sohvaamme. Lisäpatjan avulla kokonaisuus muuntuu kahdeksi vierasvuoteeksi.

Olohuoneeseen tilasimme uuden sohvan, ruokapöydän tuolit, nojatuolin sekä verhoja ja mattoja. Huonekalujen päivittäminen on tuntunut oikealta ratkaisulta. Koska kodissa on paljon luonnonläheisiä sävyjä ja mattapintoja, tarvitsimme niille kontrastia. Tämän vuoksi valitsimme koko taloon mustat katkaisijat. Mustaa on siellä täällä muuallakin.”

Koti Espoon Koukkuniemessä

Arkkitehdin suunnittelema sängynpääty on teetetty puusepällä. Kelim-matto on Ferm Livingin Sections, valaisimet Artemiden Tolomeo Microt

Koti Espoon Koukkuniemessä

Talossa on kolme kylpytilaa. Lapsilla ja vanhemmilla on omansa, ja alakerrassa on iso yhteinen sauna- ja kylpyosasto koko perheelle.

Mihin olette erityisen tyytyväisiä?
”Jokainen neliö on hyödynnetty tarkasti. Kotonamme on hyvin suunniteltua, monikäyttöistä säilytystilaa joka kerroksessa. Esimerkiksi eteisen aulaan halusimme kiintokalusteen, johon saa kotiin tullessa ja lähtiessä tarvittavat tavarat ja asusteet, kuten hansikkaat, laukut, kukkarot ja avaimet. Kokonaisuus toimii niin hyvin, että emme ole kaivanneet mitään näiden kahden vuoden aikana, jotka olemme tässä talossa asuneet. Ajaton tyyli puree edelleen.”

Teksti: Riikka Siusluoto Kuvat: Suvi Kesäläinen

Juttu on julkaistu alun perin Avotakassa.

Edellinen juttu
Seuraava juttu