Tikkuaskitalot johdattivat Avanto Arkkitehdit palikkaleikkien pariin

Kun tehtävänä on rakentaa samalle tontille kaksi uutta taloa yhden purettavan tilalle, vaaditaan arkkitehdeiltä erityisen luovaa ongelmanratkaisukykyä. Avanto Arkkitehtien ja Poiat Studion yhteistyönä syntyneet Tikkuaskitalot rakennettiin kallioisen rinnetontin ja ympäröivien mäntyjen ehdoilla.

Avanto Arkkitehtien suunnittelemat Tikkuaskitalot valmistuivat muuttokuntoon vuonna 2019.

VUONNA 2016 Avanto Arkkitehdit saivat tehtäväkseen suunnitella espoolaiselta pientaloalueelta purettavan talon tontille kaksi uutta erillistaloa asuinkäyttöön. Asiakkaan toiveena oli kaunis ja kestävä kokonaisuus, mutta muilta osin arkkitehdit saivat täysin vapaat kädet.

”Luonteikas tontti, ennakkoluulottomat tilaajat ja vapaus suunnitella paras mahdollinen ratkaisu ovat aina hyvä lähtökohta. Kahden erillisen talon sovittaminen rinnetontille kaikki toiveet huomioiden oli luovaa työtä parhaimmillaan, palikkaleikki”, arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara Avanto Arkkitehdeistä kertovat.

Tikkuaskitalojen lämmönlähteenä toimii maalämpö, ja jäähdytykseen käytetään omavaraisenergialla toimivaa maaviileää. Ikkunalasit ovat energiatehokkaita auringonsuojalaseja.
Innoitusta uniikkeihin taloihin ammennettiin päällekkäin aseteltujen tulitikkuaskien muodosta.
”Tiilityyppi valittiin yhdessä asiakkaiden kanssa katselmoimalla tontilla useita erilaisia tiilimalleja. Paikan luonnonelementeistä juureva männikkö ja sen kaarnan värisävyt antoivat innoituksen valita juuri tämä tiili”, arkkitehdit kertovat.

Arkkitehdit suunnittelivat tontille kaksi 360-neliöistä taloa, joiden innoittajina toimivat päällekkäin asetellut tulitikkuaskit. Talot luonnosteltiin keskenään eri koordinaatistoihin, jotta tontin vanha kiviaita, avokalliot ja männyt saataisiin säilytettyä ja aurinkoisen ulkotilan määrä maksimoitua. Myös laatikkomaiset ala- ja yläkerrokset aseteltiin keskenään eri suuntiin – näin yläkerroksen ulokkeiden alle muodostui katettu terassi ja alakerran ulokkeiden päälle aurinkoinen kattoterassi. 

Talot luonnosteltiin keskenään eri koordinaatistoihin, jotta tontin vanha kiviaita, avokalliot ja männyt saataisiin säilytettyä ja aurinkoisen ulkotilan määrä maksimoitua.

Ympäröivän pientaloalueen rakennuskanta on kirjava kokoelma eri aikakausien tiili- ja betonitaloja. Tiili ja betoni valikoituivat myös Tikkuaskitalojen materiaaleiksi: luja teräsbetonirunko oli järkevin vaihtoehto rakennusten pitkien ulokkeiden vuoksi, ja tiilijulkisivu on puolestaan pitkäikäinen ja huoltoa kaipaamaton valinta.

”Yhdessä tilaajan ja arkkitehtien kanssa onnistuimme luomaan aikaa kestävän kokonaisuuden, joka edustaa pysyvyyttä, laatua ja harkittuja yksityiskohtia. Tila on samaan aikaan hienostunut ja kodikas. Tunnelma vaihtuu auringon kierron mukaan ja luo tilaan aina erilaisia ulottuvuuksia”, sisustusarkkitehti Timo Mikkonen toteaa.
Toinen taloista kätkee sisäänsä hurmaavan tammisen sydämen, toisessa puolestaan materiaaliksi valittiin harmaannutettu lehtikuusi.

Sisätilojen kerroksia yhdistää avara, lasikatteinen tila, jonka ansiosta luonnonvalo on molemmissa kerroksissa alati läsnä. Yläkerroksen oleskelutilojen suurista ikkunoista avautuvat näkymät aina merelle asti. Sisätiloja hallitsee kiintokalusteilla integroitu puinen sydän, jonka sisälle kätkeytyy pienempiä ja yksityisempiä tiloja.

”Puumateriaali liukuu sisälle huomaamattomasti muodostaen sisätilojen materiaalimaailmaan kontrastin muuten rauhallisille ja vaaleille pinnoille. Kodikkuutta ja pehmeyttä loimme runsailla irtokalustevalinnoilla sekä kokolattiamattojen ja isojen verhopintojen avulla”, kertoo sisustusarkkitehti Timo Mikkonen Poiat Studiosta.

Pehmeä luonnonvalo luo yhdessä lempeiden puupintojen kanssa vastustamattoman rauhoittavan tunnelman.
Kangasmetsän karu kauneus tulvii sisään lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista.

Mikkosen mukaan sisustusarkkitehtien tekemät ratkaisut kulkevat käsi kädessä arkkitehtuurin kanssa asukkaiden omaa makua kunnioittaen.

”Sisätilojen ratkaisujen tulee olla arkkitehtuurin jatke, mutta samalla heijastaa asiakkaan elämäntyyliä, muistoja ja unelmia. Tehtävänämme oli näiden asioiden yhteensovittaminen niin, että lopputulos olisi mahdollisimman luonnollinen. Tämän vuoksi myös talojen tilajärjestyksestä ja sisustuksista tulivat erilaiset, vaikka arkkitehtuuri olikin sama”, Mikkonen kertoo.

Kylpytilat jatkavat talon geometrista, minimalistista muotokieltä. Yhtenäisten vaaleiden pintojen luoma harmoninen ilme terästyy mustilla kalusteilla.
Pehmeät kokolattiamatot ja dramaattisen runsaat verhot luovat tilaan kodikkuutta.

Tikkuaskitalot olivat suunnittelijoille mieluisa kohde paitsi kohteen haastavuuden ja työhön annettujen vapaiden käsien vuoksi, myös siksi, ettei laadusta jouduttu tinkimään toteutusvaiheessakaan. Lopputuloksesta iloitsevat sekä asukkaat että arkkitehdit.

”Lopputulos on luonteva. Kun talot näkee nyt tontillaan, tuntuu kuin ne olisivat olleet siinä aina”, Puustinen ja Hara kiteyttävät.

Katso myös:

• Poiat Studion suunnittelemat tuotteet >

Teksti: Nora Uotila Valokuvat: Arsi Ikäheimonen

Edellinen juttu
Seuraava juttu