Vanha viktoriaaninen tiilikoti kylpee nyt valossa – esittelyssä Fraher & Findlayn uudistama Signal House

Perinteikkään lontoolaiskodin uudistuksessa ei pelätty rajojen rikkomista eikä menneen ja modernin yhdistelyä. Projektissa käytetyt materiaalit kunnioittavat alueen teollista historiaa.

The Signal House | Fraher & Findlay
Uudisosan lasipintojen kumppanina käytetty tumma, perforoitu metalli viittaa entisen teollisuusalueen menneisyyteen. Uusi ikkuna tuo lisävaloa myös ylempään asuinkerrokseen.

ARKKITEHTITOIMISTO FRAHER & FINDLAYN toteuttama uudistus lontoolaisessa Signal Housessa liittää kekseliäällä tavalla yhteen jylhän viktoriaanisen tiilimiljöön sekä modernin minimalistisen arkkitehtuurin. Vanhassa englantilaisessa rivitalossa sijaitseva asunto kävi vuonna 2018 läpi perusteellisen remontin, jonka myötä sisäpinnat päivittyivät ja kapealle takapihalle nousi kiehtova laajennusosa.

”Asiakas pyysi meitä tutkimaan rakennusta kaikista näkökulmista, jotta voisimme käyttää tilaa tehokkaimmalla mahdollisella tavalla ja luoda samalla vahvan tilan tunnun talon jokaiseen kerrokseen”, arkkitehtitoimisto Fraher & Findlay kertoo.

The Signal House | Fraher & Findlay
Lontoon Kings Crossin asuinalueella sijaitsevassa Signal Housessa kohtaavat viktoriaaninen ja moderni englantilaisarkkitehtuuri.
The Signal House | Fraher & Findlay
Avarien pääty- ja kattoikkunoiden sekä vaaleiden pintojen ansiosta luonnonvalo täyttää koko laajennusosan.
The Signal House | Fraher & Findlay
Yhtenäinen tilan tuntu jatkuu keittiöstä aina ruokailutilan läpi ulos puutarhaan.
The Signal House | Fraher & Findlay
Uudessa keittiössä voi aterioida joko keittiösaarekkeen tai puisen ruokapöydän ääressä.
The Signal House | Fraher & Findlay
Tilaustyönä valmistetut vaaleat puukaapistot ja -pöydät ovat paikallisen Shape Londonin puuseppien käsialaa.

Asunnon alin kerros tuntui aiemmin olevan eristyksissä muista tiloista, mutta remontin myötä siitä tuli kodin sydän: pohjakerrokseen ja siihen kytkeytyvään uudisosaan sijoitettiin keittiö, ruokailu- ja oleskelutila sekä työtila. Vanhat hiilivarastot purkamalla ja ylempää asuinkerrosta madaltamalla saatiin tilaa myös kylpy- ja kodinhoitohuoneille. Laajennus toi lisätilaa yli 40 neliön verran – pinta-ala kasvoi 108 neliömetristä 150 neliöön.

Asunnon alin kerros tuntui aiemmin olevan eristyksissä muista tiloista, mutta remontin ja uudisosan myötä siitä tuli kodin sydän.

”Suunnitelma antoi meille mahdollisuuden siirtää portaikkoa ja luoda siitä tunnusomainen elementti, joka kulkee asunnon keskiosan läpi. Samalla asuintilat laajenivat. Sisätilojen materiaalivalintoihin vaikuttivat rakennuksen teollinen sijainti ja historia”, arkkitehtitoimisto kommentoi.

The Signal House | Fraher & Findlay
Portaikon mustat metalliseinät toimivat rytmikkäinä tilanjakajina.
The Signal House | Fraher & Findlay
Tumman metallin ja vaaleiden saarnipintojen leikki jatkuu halki koko asunnon. JWDA-pöytävalaisin on Menun.
The Signal House | Fraher & Findlay
Tukevarakenteisen työpöydän äärelle tulvii valoa joka suunnasta – edestä, sivulta ja ylhäältä. Punainen valaisin on Ronan ja Erwan Bouroullecin suunnittelema Piani.
The Signal House | Fraher & Findlay
Tummareunainen ruutukuvio toistuu sekä vanhoissa ikkunoissa että kylpyhuoneen laatoissa.
The Signal House | Fraher & Findlay
Mustat yksityiskohdat tuovat kylpyhuoneeseen graafisen lisän.
The Signal House | Fraher & Findlay
Makuuhuoneiden pinnat ovat vaaleita – väriä tuovat taidejulisteet ja kauniin sävyiset tekstiilit.
Hay Terrazzo-pöytä
Takapihan kaupunkikeidas on kalustettu Hayn Terrazzo-pöydällä ja ulkokäyttöön hyvin sopivilla Hee-tuoleilla.

Viittauksia alueen teollisuushistoriaan voi löytää esimerkiksi laajennusosan tummista, perforoiduista metallirakenteista ja uudesta metallirunkoisesta portaikosta, ja kylpyhuoneen laatoitukseen on puolestaan haettu innoitusta läheiseltä St. Pancrasin metroasemalta.

Fraher & Findlayn mukaan projektin tavoitteena oli maksimoida sisätilojen asuinala ja samalla minimoida sen levittäytyminen puutarhan puolelle. Laajennuksesta huolimatta takapihalle jäikin tilaa myös viehättävälle, vanhojen tiilimuurien reunustamalle englantilaiselle puutarhalle.

Inspiroidu tyylistä

DCW éditions
Lampe Gras -valaisin
Hay
Hee-tuoli
MADO
Strawberry-juliste
Hay
Terrazzo-pöytä
Muuto
Sway-viltti
Menu
JWDA-valaisin
Nikari
Akademia-tuoli
Frama
E27-seinävalaisin

Katso myös:

PAN-tornimökit kohosivat Norjan Finnskogeniin >

Toimitus: Nora Uotila Kuvat: Adam Scott

Edellinen juttu
Seuraava juttu